فلسفه ذهن
رشته «فلسفه ذهن» در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته یک دوره کامل آموزشی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است. فلسفه ذهن به عنوان یکی از زیرشاخههای فلسفه تحلیلی، به مطالعه ذهن انسان با روش فلسفی میپردازد. هستیشناسی ذهن، چیستی ذهن و ارتباط ذهن و بدن مهمترین محورهای فلسفه ذهن هستند. تحلیل و ایضاح مسئله آگاهی، رویدادهای ذهنی، کارکردهای ذهن و ویژگیهای ذهنی از جمله مباحثی است که فیلسوفان ذهن تحقیقات خود را بر آنها متمرکز ساختهاند.
این شاخه از فلسفه در سنت فلسفی کشور ما سابقه طولانی دارد. مهمترین آثار فلسفی در میراث تفکر اسلامی و ایرانی، به مبحث نفس پرداختهاند. از شفای ابن سینا گرفته تا اسفار ملاصدرا، تمامی کتابهای مهم فلسفی ما به تفصیل مباحث نفس را بررسی کردهاند. این اهمیت برخاسته از سنت فلسفی افلاطونی ارسطویی است. همچنانکه فیلسوفان مسلمان با استفاده از فلسفه ارسطویی بنیاد متافیزیک و الهیات اسلامی ایرانی را قوام بخشیدند، مباحث انسانشناسی فلسفی را در قالب نفسشناسی مطرح ساختند و از بحثهای ارسطو و افلاطون در جهت عمق بخشیدن به فهم مسئله روح در قران و روایات پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) استفاده کردند.
از آنجاکه مطالعات معاصر در علومشناختی و عصبشناسی در گرو تحقیقاتی با رویکردهای فیزیکالیستی است، امروزه در گسترهی مطالعات ذهن، این رویکردها رشد کردهاند و در مواردی باورهای دینی را به چالش کشیدهاند. شاید مهمترین چالش، تقلیلگرایی ذهن به بعد فیزیکی آن و ایجاد تردید در وجود بعد متافیزیکی ذهن باشد. از اینرو، ایجاد رشته فلسفه ذهن و پرداختن به مباحث جدید برای هماوردی با چنین چالشهایی ضروری است. فقر منابع و فقدان متخصص آگاه به ادبیات این رشته برای طرح مباحث و پاسخگویی به مناقشات پیشگفته نیازمند تربیت متخصصان در رشته فلسفه ذهن است. روشن است که با تربیت فارغالتحصیلان این رشته، ضمن آنکه میتوان بر غنای ادبیات و محتوای فلسفه ذهن در فضای فلسفی ایران بیافزاییم، میتوانیم فهم خود از آموزههای دینی و معنوی را با استفاده از پژوهشهای جدید فلسفی عمق بخشیم.
داشتن مدرک کارشناسی یا معادل آن برای همه داوطلبان و داشتن سطح دو حوزوی برای داوطلبان آزمون اختصاصی دانشگاه بهمنظور تحصیل در این رشته کافی است. برای داوطلبان غیرایرانی این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. دانشجویان متقاضی تحصیل در این رشته بدون در نظر گرفتن رشته کارشناسی میتوانند در این رشته تحصیل کنند. بر این اساس هر فردی با هر رشتهی تحصیلی در مقطع کارشناسی یا سطح دو در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه علمی میتواند در این دوره تحصیل کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقهمندی شرکت در این رشتهها میتواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد. داوطلبان ایرانی نیز باید در آزمون کتبی (متمرکز) این رشتهها پذیرفته شود و طبعاً بعد از بررسی صلاحیت علمی و یا در حین بررسی آن صلاحیت عمومی این دسته از داوطلبان باید به تایید سازمان گزینش دانشجو یا سازمان امور دانشجویان (برای اتباع غیرایرانی) نیز برسد.
طول دوره کارشناسی ارشد «فلسفه ذهن» 2 و نیم سال و برابر 5 نیم سال تحصیلی است. هر نیمسال برابر 16 هفته و ساعت دروس بر مبنای هر واحد یک ساعت در هفته میباشد. اگر به تشخیص گروه آموزشی مدت 2 و نیم سال برای گذراندن دروس اصلی و جبرانی یا اتمام پایاننامه کافی نباشد، حداکثر یک نیم سال دیگر به مدت آموزشی دو و نیم ساله اضافه میگردد. برنامه کارشناسی ارشد «فلسفه ذهن» شامل 42 واحد درسی است که 28 واحد دروس اصلی، و 10 واحد دروس جبرانی ارائه خواهد شد و 4 واحد پایان نامه می باشد. دانشجو ملزم است همه واحدهای اصلی و پایاننامه و نیز با توجه به رشته کارشناسی که در آن فارغ التحصیل شده است تعدادی واحد از دروس جبرانی را به تشخیص گروه آموزشی بگذراند.
دروسی همچون «هستیشناسی»، «معرفتشناسی»، «نفس در فلسفه غرب (از آغاز تا دکارت و دکارتیان)»، «فلسفه ذهن (۱)»، «فلسفه ذهن (۲)» و «منطق جدید» از جمله دروس تخصصی است که در رشته فلسفه ذهن تدریس میشود.
همچنین دروسی مانند «کلیات فلسفه اسلامی»، «تاریخ فلسفه غرب»، و «فلسفه زبان» نیز در میان دروس جبرانی این رشته گنجانده شدهاند.
- جهت اطلاع از هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته میشوند به صفحه پذیرش دانشجویان دوره فوق لیسانس قسمت شهریه مراجعه کنید.
- هزینهی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 4۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینههای تحصیلی دانشجوست و شامل هزینههای زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمیشود).
- از طریق آزمون کارشناسیارشدناپیوسته سازمان سنجش آموزش کشور
داوطلبان در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون مقطع کارشناسیارشد سازمان سنجش کشور پذیرفته خواهند شد. شرایط اختصاصی و عمومی این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور در دفترچه شماره (1) آزمون هر سال اعلام خواهد گردید. پذیرش در این شیوه بهصورت متمرکز (بدون مصاحبه) خواهد بود. » برای ثبت نام کلیک کنید (سایت سازمان سنجش بخش ارشد)
- از طریق آزمون مقطع کارشناسیارشد اختصاصی دانشگاه ادیان و مذاهب (ویژه طلاب)
داوطلبان طلبه در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون اختصاصی مقطع کارشناسیارشد که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب با مجوز رسمی از سازمان سنجش کشور برگزار میگردد، پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی آزمون از طریق اطلاعیه رسمی دانشگاه اعلام خواهد گردید. شیوه پذیرش بهصورت متمرکز (بدون مصاحبه) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت آزمون دانشگاه)
- از طریق آزمون مقطع کارشناسیارشد اتباع غیرایرانی غیربورسیه
ابتدا مدارک زیر را تهیه:
- فرم درخواست تکمیل شده
- تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر
- تصویر مدرک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی
- اصل مدارک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی (دانشجو هنگام مراجعه به دانشگاه و شروع به تحصیل این مدارک را تحویل میدهد).
- تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
- رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری (در صورت تمایل)
سپس دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل میکند. در پورتال ثبت نام شما میتوانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل میشود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبتنام بارگزاری و ارسال کنید.
داوطلبان غیرایرانی برای ثبت نام کلیک کنید.