روانشناسی شخصیت
رشته روانشناسی شخصیت یک رشته علمی است که هدف آن درک فرد به عنوان یک ارگانیسم زیستیـ روانیـ اجتماعیـ فرهنگی یکپارچه است که به واسطه طبیعت انسانی ویژگیهای بسیاری را با افراد دیگر مشترک است و در عین حال منحصربهفرد است. محققان در این زمینه، ویژگیهای خلقی، انگیزهها، اهداف، ارزشها، علایق، هویتها، روایتهای خود و سایر ویژگیهای روانشناختی را که فرد را از دیگران متمایز میسازد، مطالعه و اندازهگیری میکنند. روانشناسی شخصیت به کلیت انسان، انگیزش، و تفاوتهای فردی میپردازد. حوزههایی که یک نظریهپرداز شخصیت بدانها میپردازد عبارتند از: ساختار شخصیت، فرایندهای شخصیت، تحول شخصیت، آسیبشناسی شخصیت و تغییرپذیری شخصیت.
رشته روانشناسی شخصیت به عنوان یک رشته دانشگاهی در دهه 1930 ظاهر شد، که عمدتاً به دلیل تأثیر کتاب معتبر گوردون آلپورت، شخصیت: یک تفسیر روانشناختی بود. آلپورت بسیاری از چالشها و پرسشهای رایج در روانشناسی شخصیت را مطرح نموده و در صدد پاسخ بدان برآمد؛ از جمله: نقش صفات و موقعیتها در پیشبینی رفتار، میزان ثبات و تغییر رفتار در موقعیتهای مختلف، موضوع تداوم شخصیت در طول زمان، ارتباط بین عملکرد شخصیتی بهنجار و آسیبهای روانی، و مزایای نسبی تحقیقات نوموتتیک با هدف ایجاد قوانین کلی در شخصیت، درمقابل مطالعات ایدیوگرافیک با هدف فهم موارد خاص. امروزه چندین رویکرد به شخصیت وجود دارد، از جمله رویکرد صفات، رویکرد زیستشناختی، رویکرد روانپویشی، رویکرد انسانگرایانه، رویکرد شناختی، و رویکرد یادگیری اجتماعی.
مطالعه روانشناسی شخصیت می تواند به ما در درک بهتر خود و دیگران کمک کند. میتواند به ما کمک کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم و بینشی را در مورد اینکه چرا اینگونه رفتار میکنیم، ارائه میدهد. همچنین، میتواند به ما کمک کند تا بفهمیم ویژگیهای شخصیتی ما چگونه بر افکار، احساسات و رفتارهای ما و چگونه بر روابط ما با دیگران تأثیر می گذارد. علاوه بر این، روانشناسی شخصیت می تواند به ما در درک عوامل موثر بر سلامت روانی و بهزیستی و چگونگی دستیابی به اهداف و آرزوهایمان کمک کند. با مطالعه روانشناسی شخصیت، می توانیم درک عمیقتری از آنچه ما را منحصربهفرد میکند و اینکه چگونه میتوانیم از نقاط قوت خود برای دستیابی به پتانسیلها و اهداف خود استفاده کنیم، به دست آوریم.
نکته آخر اینکه: روانشناسی شخصیت و رواندرمانی دو رشتهای هستند که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. روانشناسی شخصیت چارچوب نظری رواندرمانی را فراهم میکند. به عبارت دیگر، نظریهپردازان رواندرمانی و رواندرمانگران از دانش و بینش بهدستآمده از روانشناسی شخصیت برای ترسیم و تبیین اختلالات روانی و تدوین نظریههای درمانی استفاده مینمایند.
دانشگاه ادیان و مذاهب، با توجه به اهمیت و جایگاه روانشناسی شخصیت، گرایش روانشناسی شخصیت را در سال 1401 پایهگذاری کرد و درحالحاضر مدیریت آن بر عهده دکتر محمدرضا جهانگیرزاده است.