غدیر و اندیشه تمدن نوین اسلامی

تاریخ انتشار:

در تبیین پیوند میان غدیر و اندیشه تمدن نوین اسلامی، طبعا باید بر نقش و اثر گذاری آن بر تحقق تمدن‌ نوین اسلامی تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ دکتر سید محمد حسنی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در یادداشتی با عنوان «غدیر و اندیشه تمدن نوین اسلامی»آورده است:

آنچه در هجدهم ذی‌حجّه سال دهم هجری و در واپسین روزهای زندگی رسول خدا (صلوات الله علیه و آله) به عنوان روز غدیر واقع شد، صرفاً یک واقعه تاریخی نبود؛ بلکه نقطه عطفی در اندیشه و منظومه فکری اسلام به‌شمار می‌آید که جایگاه رهبری را با شیوه‌ای نو و الهام‌بخش معرفی کرد. پیامبر اسلام (صلوات الله علیه و آله) در این روز، فرمان پروردگار را به مردم ابلاغ کرد و امیرالمومنین علی(علیه السلام) را بعنوان جانشین خود تعیین نمود. این انتخاب نه بر پایه سنت‌های قبیله‌ای و رایج عرب یعنی آریستوکراسی مبتنی بر وراثت، ثروت یا تصمیم رؤسای قبایل، بلکه بر مبنای دستور الهی صورت گرفت تا به همه نشان داده شود که مدیریت و رهبری در اسلام، رویکرد متفاوتی با سنت‌های پیشین دارد.
در همین راستا، رهبر معظم انقلاب که در بیانیه گام دوم بر تحقق تمدن نوین اسلامی تاکید داشتند، بارها تأکید کرده‌اند که غدیر محدود به گذشته نیست و برای ما یک نقشه راه آینده ارائه می‌دهد؛ اگر جامعه اسلامی به پیام‌های غدیر توجه کند و بر اساس آن عمل نماید، می‌تواند در مسیر پیشرفت و سربلندی گام بردارد. واقعه غدیر مبتنی بر نص الهی و نصب امام علی (علیه السلام) از سوی پیامبر (صلوات الله علیه و آله)، نه‌تنها یک مدل برای رهبری صالح بود، بلکه نقش الگو برای نظم‌دهی و هویت‌بخشی نوین به جامعه اسلامی نیز ایفا کرد؛ بدین معنا که این رخداد علاوه بر ایجاد استمرار همدلی میان مسلمانان، به‌ویژه شیعیان، زمینه‌ای شد برای شکل‌گیری یک هویت جمعی و پایدار که طی قرن‌ها تداوم یافته و به گفتمانی ماندگار در تاریخ اسلام تبدیل شده است.
در تبیین پیوند میان غدیر و اندیشه تمدن نوین اسلامی، طبعا باید بر نقش و اثر گذاری آن بر تحقق تمدن‌ نوین اسلامی تاکید کرد. بر اساس دیدگاه رهبر معظم انقلاب این نقش منحصر به یادآوری رهبری شایسته نیست، بلکه راه را برای پیشرفت جامعه اسلامی در عرصه‌های مختلف مانند فرهنگ، اخلاق، عدالت و حتی دانش و پیشرفت علمی روشن می‌سازد. در واقع غدیر به منزله‌ی پیوندی پایدار میان مردم و رهبری مطرح شده است لذا هرگاه مسلمانان براساس ارزش‌های غدیر زندگی کنند، شاهد تقویت عزت، اتحاد و شکوفایی بیشتری خواهند بود.
با این توضیح تمدن نوین اسلامی صرفاً به توسعه مادی یا ظاهری محدود نیست. اصول مهمی مثل ایمان، دانش، اخلاق، عدالت، عقلانیت و مردم‌سالاری دینی، که در واقعه غدیر تبلور یافته‌اند، باید محور پیشرفت جهان اسلام و جامعه ایران قرار گیرند تا معنا و هویت تمدنی جامعه اسلامی را تضمین کنند. به تعبیری، غدیر سرچشمه‌ای است که با پیوند زدن ارزش‌های بنیادین با نیازهای روز و با الهام‌گیری از آموزه‌های آن، جامعه اسلامی می‌تواند مسیر تمدن‌سازی نوین را توأم با اعتماد به نفس، عقلانیت، علم‌گرایی و مشارکت عمومی طی کند.
بنابراین، غدیر فقط نمادی از وحدت و هویت فرهنگی نیست، بلکه الهام‌بخش و نیروی محرکه‌ای پایدار برای عبور از مشکلات و مقابله با تفرقه در جامعه اسلامی شناخته می‌شود. به همین علت، امروز نیز در برنامه‌ریزی‌های تمدنی، فرهنگی و مدیریتی جامعه اسلامی توجه و تاکید بر پیام های جاودان و راهبردی غدیر برای روشن‌تر شدن آینده و راه های رشد و تعالی بسیار ضروری است.
اینجانب به سهم خودم فرا رسیدن این عید بزرگ را خدمت همه مسلمان بویژه شیعیان و محبین امیرالمومنین علی ابن ابی طالب و ائمه معصومین علیهم صلوات الله تبریک عرض می‌کنم.