به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت معاونت پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب مراسم رونمایی از ترجمه عربی کتاب اسرار علم حروف با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن نواب موسس و رئیس هیات امنای دانشگاه ادیان و مذاهب و همچنین با حضور و سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسین توفیقی عضو هیئت مؤسس دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
دکتر حسین توفیقی در ابتدای سخنان خود بیان کرد: یکی از بخشهای فتوحات مکیه ابن عربی بخشی است که او از اسرار حروف سخن میگوید و با توجه به آنها از اموری غیبی پرده برمیدارد. بسیاری از این اسرار حروف برای دانشمندان و حتی بزرگانی در قامت نصر حامد ابوزید پیچیده باقی مانده بودند.
وی ادامه داد: بنده درباره ابن عربی مقاله مختصری در شماره ۲۴ مجله هفت آسمان نوشتهام و نظرات موافقین و مخالفین را در این مقاله منعکس کردهام و درباره آن هم نظراتی دادهام. باید توجه داشت که شخصیتی که در جهان تسنن به دنیا آمده را نباید توقع داشته باشید که شیعه باشد. کسانی که این حرف را گفتهاند عاطفی حرف زدهاند.
دکتر حسین توفیقی افزود: اکثر خوانندگان آثار ابن عربی یا کلیاتی از عرفان نظری میدانند (بدون آنکه از علم حروف و علوم غریبه مطلع باشند) یا فقط در آثار وی عمیق میشوند و میخواهند، بدون آنکه آن را در فضای تاریخیاش بشناسند بین علم امروزین ما و علم آن روزگار در نقاط مختلف عالم اسلام پلی بزنند. از این رو در حالی که ۸۰۰ سال با برخی قسمتهای پیچیده آثار ابن عربی کلنجار رفتهاند، فایدهای نجستهاند و نهایتا برخی مجذوب چیزی شدهاند که رازش برایشان فاش نشده است.
دکتر حسین توفیقی تشریح کرد: حروف ابجد به چهار حرف ابتدایی الفبای قدیم سامی اشاره میکند که به جای اعداد از آن استفاده میشد. یعنی با استفاده از حروف ابجد، ارزش عددی حروف مشخص میشد و در ترتیب بندی، طالع بینی و علوم غریبه از این حروف استفاده میشد. همچنین در حروف عربی از حروف الفبای نبطی یا خط سریانی استفاده شد. خطهای نبطی و سریانی هر دو از خط آرامی منشأ گرفته بودند. در این خط ابهامات زیادی بود و حروف بدون نقطه نوشته میشدند.
این استاد حوزه ودانشگاه تصریح کرد: ابن عربى چنانکه خود ابن عربی تصریح نموده فتوحات را در دو نسخه نوشته است. نسخه اول در سال ۵۹۹ ه. ق در مکه مکرمه آغاز و در سال ۶۲۹ ه. ق در دمشق به پایان رسیده و نسخه دوم، در سال ۶۳۲ ه. ق آغاز و در سال ۶۳۴ به انجام رسیده است. کتاب ترجمه عربی کتاب اسرار علم حروف از باب دوم فتوحات است که ما آن را حفاری کردهایم. این اثر چندان علمی نبوده و ابن عربی هنرش این است که ۸۰۰ سال مردم را پشت خط نگه داشته است.
دکتر حسین توفیقی در پایان افزود: ایشان در فصل سوم ۱۵ تا فضیلت اخلاقی را در درجه یا درجاتی قرار داده که آنها را نیز بنده به صورت جدول آوردهام و کتاب را بستهام. در یک کلام میتوان گفت که استفاده ابن عربی از علم حروف همعصر خود به معنای آن است که حروف سر خاصی ندارند و اقداماتی که ایشان انجام داده یک اثر علمی نیست. خواندن این کتاب را به ویژه به متخصصان و پژوهشگران عرفان نظری توصیه میکنم. مسئله کتاب ابتدائا برای کسانی جذاب است که به دنبال گرهگشایی از نوشتههای ابن عربی بودهاند. کسانی از این کتاب بیشتر بهره خواهند برد که با اسرار حروف در فتوحات مکیه از پیش دست و پنجه نرم کرده باشند.
گفتنی است در پایان این مراسم از ترجمه عربی کتاب اسرار علم حروف اثر حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسین توفیقی رونمایی به عمل آمد.