یادداشتی از حجت‌الاسلام دکتر مجید مبینی مقدس؛

هابرماس؛ محکوم محکمه عقلانیت

تاریخ انتشار:

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در یادداشتی با تامل بر بیانیه یورگن هابر ماس در حمایت از رژیم اشغالگر می گوید: «کنش ارتباطی مد نظر این فیلسوف یهودی شامل همه انسان‌ها نمی‌شود!».

به گزارش دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه، حجت‌الاسلام دکتر مجید مبینی مقدس، مدیر گروه علوم ارتباطات اجتماعی در یادداشتی با عنوان «هابرماس؛ محکوم محکمه عقلانیت» نوشت: یورگن هابرماس ۹۴ ساله، فیلسوف و جامعه‌شناس، یکی از نظریه‌پردازان برجسته مکتب انتقادی فرانکفورت است.

ایده محوری مکتب فرانفکورت که ذیل پارادایم انتقادی قرار می‌گیرد، «نقد استثمار فرهنگی در جوامع غربی» است.

هابرماس با طرح ایده «عقلانیت ارتباطی» (Communicative rationality) و «کنش ارتباطی» (Communicative action)، برقراری ارتباط برای رسیدن به تفاهمی که از منظر وی تبلور حقیقت است؛ را کنش مطلوب می‌داند و بر این باور است که در جهانی آرمانی، رسانه‌ها می‌توانند با ایجاد سپهر و «حوزه عمومی» (Public sphere)، فضا را برای کنش ارتباطی فراهم آورند تا با فراهم آمدن امکان گفتگوی برابر و واقعی بین همگان، جهان به سوی معرفتی راستین و درک حقیقت رهنمون شود.

اما این روزها حمایت هابرماس از رژیم صهیونیستی محک تجربه‌ای بود که به میان آمد و وی را سیه‌روی کرد و نشان داد که کنش ارتباطی مد نظر او شامل همه انسان‌ها نمی‌شود!

بیانیه این جامعه‌شناس یهودی در حمایت از رژیم اشغالگر تا حدی غیرقابل قبول بود که واکنش شماری از اساتید دانشگاه‌های غربی را نیز در پی داشت؛ آنان نادیده گرفتن حقوق اولیه مردم غزه را مردود دانستند و نوشتند: «نگرانی بیانیه (هابرماس و همفکرانش) در مورد کرامت انسانی، به غیرنظامیان فلسطینی در غزه که با مرگ و ویرانی مواجه هستند، تعمیم داده نمی‌شود!»

خبر در گاردین

مطالب مشابه