دکتر عامری مهاباد عنوان کرد؛

اثر بخشی وب معنایی بر تسریع تعاملات آینده بشر

تاریخ انتشار:

استاد درس مدیریت خبر دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه می گوید: تسریع در تعامل، یکی از مهمترین کارکردهای وب معنایی به عنوان سومین نسل وب در جوامع آینده خواهد بود.

به گزارش دانشکده علوم اجتماعی، رسانه و ارتباطات؛ دکتر محمدحسین عامری مهاباد با اشاره به تاریخچه وب معنایی Semantic Web بیان کرد: هر طبقه‌بندی که در موضوع هستی‌شناسی یا آنتولوژی مورد بررسی قرار می‌گیرد، وب معنایی آن را پوشش می‌دهد.

استاد درس مدیریت خبر دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه افزود: سه نسل منبع تولید اطلاعات، تولید مشارکت و هستی‌شناسی برای وب معنایی تعریف شده است. این مفاهیم اصولا در گذشته بیشتر در طبقه‌بندی علوم به ویژه در علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی و زیرشاخه‌های ارتباطات استفاده می‌شد.

دکتر عامری مهاباد ادامه داد: وب معنایی که اصطلاحا از آن به وب ماشینی یا ماشین خوان نیز از آن یاد می‌شود، ارتباط مختلف بین انسان با انسان، انسان با ماشین و ماشین با ماشین را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ حالتی که در وضعیت سایبرناتیک اطلاعاتی نیز تعریف می‌شود.

وی با بیان اینکه وب ماشین خوان یا وب معنایی توسط تیم برنرزلی معروف به پدر وب یکی از دانشمندان بریتانیایی علوم کامپیوتر ابداع شد، گفت: برنرزلی، آینده وب را به صورتی بیان کرده که بر خلاف وب کنونی فقط توسط انسانها قابل فهم نباشد بلکه توسط ماشین‌ها نیز قابل درک و پردازش است.

دکتر عامری مهاباد افزود: در حوزه وب معنایی، آنتولوژی، ساختاری است که معانی و مفاهیم آن حوزه را مشخص می‌کند. یعنی یک چارچوب مفهومی به زبانی که برای ماشین قابل فهم باشد ارائه می‌دهد.

استاد درس مدیریت خبر دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه ادامه داد: در مباحث آنتولوژی یک سلسله مراتب وجود دارد و برای اینکه ارتباط بین انسان و ماشین ایجاد شود باید رابطه بین تقدم و تاخیر در آن لحاظ شود به همین منظور در حوزه علوم کامپیوتر از زبان برنامه‌نویسی Unicode و غیره و در حوزه وب معنایی از زبان‌هایی مختلف مثل HTML استفاده می شود؛ گاهی ممکن است از زبان مخصوص متن کاوی Text Mining و داده کاوی Data mining نیز استفاده شود که زبان معروف رپیدماینر است که با ایجاد نوعی هارمونی، هدفمندی برای استقرار اهداف به وجود می‌آید.

پژوهشگر رسانه عنوان کرد: کاربرد وب معنایی و یا وب نسل سوم در خدمت بشر است و در نسل آینده که نسل‌های هوش مصنوعی به صورت کامل تحقق پیدا می‌کند می‌تواند زمینه استفاده کارآمد از آن را فراهم نماید؛ همچنان که تا سال‌های گذشته هوش مصنوعی مورد بحث و توجه به خصوص در مراکز دانش بنیان بود که امروزه با روی کارآمدن نسل‌های مختلف متاورس با شکاف موضوعی و اطلاعی روبه رو هستیم که وب معنایی آن را پوشش می‌دهد.

وی با اشاره به کاربرد وب معنایی در علوم ارتباطات گفت: وب معنایی در علوم ارتباطات در رابطه با تعاملات روزمره انسان با انسان، انسان با ماشین، و ماشین با ماشین شرایطی بوجود آورده تا آن را پیاده‌سازی کند و از طریق سیستم آنتولوژی که در وب معنایی وجود دارد می‌توانیم این رابطه تعاملی را به یک گره‌های بسیار مثبت و ایستا در بیاوریم.

دکتر عامری مهاباد با اشاره به اهمیت استفاده از وب معنایی گفت: جامعه به دلیل وسعت موضوعاتی و مقولات مختلف طبقه‌بندی رفتارشناسی نیازمند یک نوع هارمونی و طبقه‌بندی سالم است و به همین دلیل از وب معنایی به عنوان یک ابزار هوشمند استفاده می‌شود تا همه آیکون‌های مختلف در جایگاه خاص خود قرار بگیرند.

استاد دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه، جنبه تعاملی وب معنایی را مورد توجه قرار داد و افزود: وب با ایجاد تعامل بین انسان و ماشین، سبب مدیریت زمان می‌شود که در اینجا یک آنتروپی منفی (نظم گروی بهتری خواهیم داشت) و جنبه انتفاعی بهتری برای بشر با توجه به سرعت دسترسی مخاطبان و امکان مقایسه فراهم می‌شود.

به طور مثال اگر بخواهید در یک مرکز خرید از سیستم ماشین خوان یا وب معنایی استفاده کنید سرعت دسترسی به متریال و مواد بیشتر خواهد بود و به لحاظ قیمت و کیفیت مراکز مختلف بررسی می‌شود تا کمترین قیمت با کیفیت بالا را داشته باشید و این یکی از خدمات وب معنایی است.

دکتر عامری مهاباد با اشاره به اثر بخشی وب معنایی بر تسریع تعاملات آینده بشر گفت: تسریع در تعامل، یکی از مهمترین کارکردهای وب معنایی در جوامع آینده خواهد بود، ما نیازمند این خواهیم بود که از ماشین استفاده کنیم و در ارتباطی دو طرفه، ماشین را درک کنیم و ماشین نیز ما را درک کند. در چنین شرایطی قاعده شکاف اطلاعاتی در ict جامعه اطلاعاتی بسیار کاهش پیدا می‌کند چرا که در وب معنایی تمام مردم باید به صورت یکسان و همزمان از مزایای فناوری اطلاعات و ارتباطات بهره‌مند شوند به نحوی که در کوتاهترین زمان ممکن به بالاترین اهداف خود برسیم.

مطالب مشابه