دانشگاه ادیان و مذاهب با توجه به حوزه فعالیت خود، در برگزاری این همایش مشارکت دارد و در مرداد ماه 1397، حجتالاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب ریاست دانشگاه به همراه آقایان دکتر احمدرضا مفتاح رئیس دانشکده ادیان و حجتالاسلام والمسلمین دکتر الیاس عارفزاده رئیس پژوهشکده ادیان و مذاهب ضمن سفر به مشهد مقدس با مسئولان برگزاری این همایش دیدار و گفتوگو کردند و میزبانی چهارمین پیش نشست این همایش را بر عهده گرفتند.
در این کنفرانس خیری حجتالاسلام والمسلمین سید محمدامیر طباطبایی مسئول اجرایی دبیرخانه همایش بین المللی امام رضا و گفتگوی ادیان گفت: تا امروز تعداد ۱۵۰ مقاله به همایش بینالمللی امام رضا(ع) و گفتوگوی ادیان ارائه شده است که تا پایان زمان مشخص شده برای دریافت مقالات این عدد به ۲۵۰ مقاله خواهد رسید.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی همایش بینالمللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان، کنفرانس خبری “پیش نشست همایش بین المللی امام رضا علیه السلام و گفت و گوی ادیان با موضوع "خدا محوری با تاکید بر آموزههای رضوی” عصر روز سه شنبه به میزبانی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
در این نسشت که با حضور دکتر احمدرضا مفتاح رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب، حجتالاسلام تکیهای نماینده آستان قدس رضوی در شهر قم، حجتالاسلام والمسلمین طباطبایی مسئول دبیرخانه اجرایی همایش بین المللی امام رضا علیه السلام و گفتگوی ادیان، بهمن دهستانی مسئول کمیته دبیرخانه همایش و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
ابتدا دکتر مفتاح به نمایندگی از میزبان نشست یعنی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: دانشگاه ادیان و مذاهب با رویکرد بین الادیانی فعالیتهای علمی خود را به پیش میبرد و با ارتقای دانش ادیان و مذاهبی جامعه، به صبر، تحمل و جنبه مدارای همه پیروان ادیان و مذاهب نسبت به یکدیگر کمک مینماید.
وی با بیان اینکه در نشست روز چهارشنبه ده مقاله علمی از سوی اعضای هیات علمی دانشگاه ادیان ارائه خواهد شد، گفت: سخنرانان نشست فردا حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدابوالحسن نواب ریاست دانشگاه ادیان و مذاهب، حجتالاسلام والمسلمین عبدخدایی دبیر نشست، حجتالاسلام والمسلمین بی آزار شیرازی و حجتالاسلام والمسلمین تسخیری رئیس مرکز گفتگوی ادیان خواهند بود. همچنین حجتالاسلام والمسلمین مسجدجامعی مشاور ارشد ریاست دانشگاه ادیان و مذاهب، آرش آبایی از جامعه کلیمیان ایران، سیدحسن اسلامی، محراب صادقی نیا و حجتالاسلام والمسلمین الهی منش از اعضای هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و اسقف بنیامین اسقف آشوریهای شرق ایران سخنرانان دیگر نشست هستند.
جایگاه ویژه شهر مقدس مشهد در مرجعیت علمی شرق جهان اسلام
در ادامه بهمن دهستانی مدیر اطلاع رسانی، ارتباطات و انتشارات همایش بین المللی امام رضا و گفت وگوی ادیان با اشاره به سابقه برگزاری کنگره جهانی امام رضا علیه السلام گفت: در دهه شصت آستان قدس رضوی ابتکاری تحت عنوان کنگره جهانی امام رضا علیه السلام را آغاز نمود و ۴ دوره از آن نیز برگزار شد. آثار بسیار فاخری نیز در آن ایام گردآوری و منتشر گشت اما بعد از ۴ دوره متوقف شد. با حضور تولیت جدید در آستان قدس رضوی تصمیم گرفته شد آن کنگره با شاخ و برگ بیشتری احیا شده تا بتواند جوابگوی نیاز روز جوامع در رابطه با مباحث مختلف علمی و تاثیرات اجتماعی و فرهنگی باشد.
وی افزود: ذیل این کنگره چند برنامه تعریف شده است که یکی از آنها، همایش بین المللی امام رضا علیه السلام و گفتگوی ادیان میباشد. این برنامه نیز با توجه به سیره رضوی که همان گفتگو و مناظره با رهبران ادیان مختلف میباشد طراحی شده است.
دهستانی با اشاره به جایگاه ویژه شهر مقدس مشهد در مرجعیت علمی شرق جهان اسلام گفت: تلاش شده که این جایگاه علمی در زمینههای داخلی و خارجی فعال تر عمل نماید و دانشگاه ادیان و مذاهب نیز در برگزاری چنین برنامهای از همکاران و همراهان آستان قدس رضوی میباشد.
وی افزود: همایش امام رضا علیه السلام و گفگوی ادیان برخلاف مدلهای مشابه صرفا به دنبال برگزاری جلسات تخصصی نیست بلکه طبق سیره رضوی به دنبال گفتگو و همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان و مذاهب در کنار یکدیگر هستیم و هدف ما پیوست اجتماعی و الگویی جدیدی است که دارای تبعات اجتماعی و فرهنگی در کنار جنبههای آکادمیک و علمی باشد.
قطر تاکنون ۱۶ کنفرانس بین المللی گفتگوی ادیان برگزار کرده است
دهستانی با اشاره به تلاشهای برخی از کشورهای همسایه در رابطه با بحث گفتگوی ادیان گفت: کشور قطر تاکنون ۱۶ کنفرانس بین المللی گفتگوی ادیان برگزار کرده است. کشورهایی مانند امارات متحده عربی و ترکیه نیز کنفرانسهای متعددی در این زمینه برگزار کرده اند. عربستان سعودی نیز علاوه بر برگزاری کنفرانسهایی در جده و مدینه منوره، مراکز تخصصی در برخی کشورهای غربی نیز تاسیس کرده است که فعالیتهای بین الادیانی را از آن طرق پیگیری میکند. اما متاسفانه با تمام تلاشهایی که شده است کشور ما تاککنون گام مهمی در این زمینه بر نداشته و ما از برخی کشورهای همسایه در این زمینه عقب هستیم.
در ادامه جلسه حجتالاسلام تکیهای نمایده آستان قدس رضوی در شهر قم با اشاره به برگزاری پیش نشستهایی در شهرهای اصفهان، تهران، یزد و ارومیه، نشست روز چهارشنبه را نیز در ادامه این نشستها توصیف کرده و گفت: آستان قدس رضوی در همه استانها نمایندگیهایی دارد که وظیفه اصلی آنها نهضت خدمت رسانی به مستضعفین میباشد.
وظیفه داریم از علوم رضوی بهترین بهره را برده و شیرینی آن را به همگان بچشانیم
وی افزود: امام رضا علیه السلام در کلام معصومین علیهم السلام به عنوان عالم آل محمد صلی الله علیه و آله معرفی شده اند و ما نیز در شرایط کنونی وظیفه داریم تا از علوم رضوی بهترین بهره را برده و شیرینی آن را به همگان بچشانیم.
حجتالاسلام تکیهای با اشاره به نهادها و موسسات هم افزا با آستان قدس رضوی در برگزاری پیش نشست روز چهارشنبه به دانشگاه ادیان و مذاهب، جامعه المصطفی العالمیه، معاونت بین الملل حوزه علمیه و موسسه امام خمینی رحمه الله علیه اشاره کرد.
گزارشی از برگزاری پیش نشستها
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین سید محمدامیر طباطبایی مسئول دبیرخانه اجرایی همایش بین المللی امام رضا و گفتگوی ادیان با اشاره به برگزاری هشت پیش نشست برای همایش بین المللی امام رضا علیه السلام و گفتگوی ادیان گفت: تاکنون سه پیش نشست از سلسله پیش نشستهای همایش برگزار شده است. وی افزود: اولین پیش نشست به میزبانی دانشگاه همدرد دهلی و با استقابل بی نظیر مخاطبین هندی اعم از پیروان ادیان هندی و همچنین اهل سنت هند در اسفندماه ۹۶ برگزار شد. دومین پیش نشست در کشور لبنان و با حضور جوامع مختلف ادیانی لبنان در مرداد ماه گذشته برگزار شد. سومین پیش نشست به میزبانی حوزه علمیه اصفهان و با همکاری دانشگاه اصفهان در مهرماه گذشته برگزار شد که نمایندگان و پیروان ادیان مختلف در آن حضور داشتند. چهارمین نشست نیز صبح روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه به میزبانی دانشگاه ادیان و مذاهب در شهر مقدس قم برگزار خواهد شد. نشست بعدی در تاریخ نوزدهم آذر ماه به میزبانی دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار میشود. در تاریخ بیست و ششم آذرماه نیز پیش نشستی به میزبانی نمایندگی دانشگاه الزهرا در شهر ارومیه برگزار خواهد شد. نشست پایانی نیز در دهم دیماه به میزبانی حوزه علمیه شهر یزد برگزار میشود.
وی با بیان اینکه دو نشست دیگر از سلسله نشستها در خارج از کشور برگزار میشود افزود: نشستهایی نیز به میزبانی مجموع دانشگاههای مالزی و اندونزی در این دو کشور تدارک دیده شده است.
طباطبایی افزود: همایش بین المللی امام رضا و گفتگوی ادیان در تاریخ دهم و یازدهم بهمن ماه با حضور نمایندگان ادیان مختلف جهان در تالار قدس کتابخانه آستان قدس رضوی برگزار میشود
وی افزود: تا امروز تعداد ۱۵۰ مقاله به همایش بینالمللی امام رضا(ع) و گفتوگوی ادیان ارائه شده است که تا پایان زمان مشخص شده برای دریافت مقالات این عدد به ۲۵۰ مقاله در زمینه سیره امام رضا(ع) و گفتوگوی ادیان خواهد رسید.
در پایان نیز حجتالاسلام والمسلمین طباطبایی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری حوزه مبنی بر چگونگی برنامههای برگزار کنندگان این همایش بین المللی در دعوت از رهبران ادیان جهان اظهار داشت: برای دعوت از ۲۰۰ میهمان خارجی برنامه ریزی شده است و کارگروهی در حال برنامه ریزی و تدارکات دعوت از این میهمانان میباشد.