به همت معاونت فرهنگی و دانشجویی انجام شد؛

بازدید اساتید و دانشجویان دانشگاه ادیان و مذاهب از کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی

تاریخ انتشار:

کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی، بزرگترین کتابخانه نسخه‌های خطی ایران و سومین مجموعه نسخه‌های خطی در جهان اسلام است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، گروهی از دانشجویان و اساتید دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور در کتابخانه بزرگ آیت الله العظمی مرعشی نجفی ضمن بازدید از بخش‌های مختلف این کتابخانه تخصصی با آیت الله دکتر سید محمود مرعضی نجفی تولیت این کتابخانه دیدار و گفت‌وگو کردند.

در این بازدید اساتید و دانشجویان دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن آشنایی با گنجینه‌های نفیس خطی اسلامی و فرهنگ‌های ادیان مختلف، بیمارستان کتاب، مرکز تخصصی تصویربرداری از کتب خطی در جلسه‌ای صمیمی با تولیت کتابخانه تخصصی آیت الله العظمی مرعشی نجفی شرکت کردند.

در ابتدای این جلسه حجت الاسلام و المسلمین دکتر مصطفی جعفرطیاری قائم مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب با گرامیداشت یاد و خاطره مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی (رضوان الله تعالی علیه) و با تجلیل از خدمات علمی و فرهنگی آیت الله دکتر سید محمود مرعشی نجفی گفت: دانشگاه ادیان و مذاهب نخستین دانشگاه تخصصی ایران اسلامی است که با هدف معرفی عالمانه‌ اسلام بر اساس آموزه‌های (علیهم‌السلام) در زمینه ادیان و مذاهب فعالیت می‌نماید.

وی گفت: دانشگاه ادیان و مذاهب در میان دانشگاه‌های غیر انتفاعی ایران بیشترین تعداد دانشجو را دارد. علاوه بر دانشجویان ایرانی حدود ۱۶۰۰۰ دانش‌پژوه خارجی از ۳۵ ملیت دنیا در این دانشگاه مشغول تحصیل می‌باشند. تا کنون حدود ۵۰۰ هیأت بلندپایه علمی، فرهنگی و سیاسی از ۵۲ کشور جهان از دانشگاه ادیان و مذاهب بازدید کرده اند و تفاهم‌نامه‌های بسیاری میان آنها و دانشگاه ادیان و مذاهب برقرار شده است. این دانشگاه سفرهای متعدد علمی به نقاط مختلف جهان جهت شناخت ادیان و فرهنگ‌های مختلف برای دانشجویان خود برگزار می‌کند.

دکتر مصطفی جعفرطیاری با اظهار علاقه نسبت به همکاری‌های علمی و پژوهشی فی‌مابین تولیت کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی و دانشگاه ادیان و مذاهب از آیت الله سید محمود مرعشی نجفی دعوت کرد تا با حضور خود در دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن بازدید از بخش‌های مختلف این دانشگاه در نشستی صمیمی برای اساتید و دانشجویان به ایراد سخنرانی بپردازد.

در ادامه این دیدار آیت الله دکتر سید محمود مرعشی نجفی، مدیر کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی در دیدار با دانشجویان و اساتید دانشگاه ادیان و مذاهب بیان کرد: کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی کتابخانه‌ای در شهر قم که بزرگترین کتابخانه نسخه‌های خطی ایران و سومین مجموعه نسخه‌های خطی در جهان اسلام به شمار می‌رود. تعداد نسخه‌های خطی این کتابخانه در سال ۱۳۹۳ش، ۳۱۰۰۰ عنوان، مشتمل بر بیش از ۶۰۰۰۰ جلد بوده است.

مدیر کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی گفت: هسته اولیه این کتابخانه هنگامی که آیت الله مرعشی نجفی در حوزه علمیه نجف به تحصیل اشتغال داشت شکل گرفت. انگیزه وی جمع‌آوری نسخ ارزشمند خطی و جلوگیری از خروج این آثار از ممالک اسلامی بود. وی روزی برای خرید یک نسخه خطی با نماینده کنسول انگلیس در عراق درگیر شد و شبی را در زندان سپری نمود.

وی در خصوص خاطره‌ای در این باره افزود: یک بار ایشان در نجف از بازار می‌گذشتند که می‌بینند پیرزن تخم‌مرغ‌ فروشی، یک کتاب خطی را هم در کنارش گذاشته است و می‌خواهد آن را بفروشد. کتاب «ریاض‌العلما» بود و کتاب مهمی هم بود و تا آن زمان چاپ نشده بود. آن خانم قیمتی را برای کتاب می‌گوید که مرحوم ابوی نداشتند. کنسول انگلیس در نجف هم به شدت دنبال گردآوری نسخ خطی بود و می‌دانست ابوی ما هم دنبال این آثار هستند. او هم از وجود این کتاب خبردار می‌شود و به پیرزن می‌گوید این آقا هر قیمتی که به تو داد، من دو برابر بیشتر می‌دهم! مرحوم ابوی به آن خانم می‌گویند باشد، من همین مبلغ را تهیه می‌کنم و می‌آورم و اگر لازم هست چیزی را هم گرو بگذارم، می‌گذارم! بعد در دل دعا می‌کنند یا امیرالمؤمنین(ع) من برای اینکه این نسخه‌ها به دست اجانب نیفتند، آنها را می‌خرم، خودتان کمک کنید. پیرزن به کنسول می‌گوید: این کتاب را به این سید می‌دهم. خلاصه مرحوم ابوی نسخه خطی را می‌گیرند. شب در حجره‌شان بودند که شرط‌ه‌ها می‌آیند و می‌گویند از شما شکایت شده است. معلوم می‌شود کنسول انگلیس این ماجرا را درست کرده است. به‌هرحال مرحوم ابوی را به زندان می‌برند. فردای آن روز مرحوم شیخ‌الشریعه اصفهانی، مرجع بزرگ نجف، مرحوم ابوی را از زندان بیرون می‌آورند به این شرط که ابوی نسخه خطی را برگردانند. ایشان می‌گویند من شرعاً نمی‌توانم کتاب را به انگلیسی‌ها بدهم و آن را به شیخ‌الشریعه می‌دهند تا خودشان تصمیم بگیرند. در مدت محدودی که کتاب نزد شیخ‌الشریعه بود، حدود پانزده نفر کتاب را بین خود تقسیم و رونویسی می‌کنند.

آیت الله دکتر سید محمود مرعشی نجفی ادامه داد: با مهاجرت آیت الله مرعشی از عراق به ایران در سال ۱۳۴۲ ه.ق، مجموعه‌های فراهم شده نیز به ایران انتقال یافت و در منزل شخصی خویش به نگهداری از آنها پرداخت و به جمع‌آوری دیگر نسخه‌های نفیس همّت گمارد. در همان دوران استادان دانشگاه به قم می‌آمدند و از نسخه‌های نفیس موجود در منزل وی که در هیچ کتابخانه‌ای یافت نمی‌شد بهره می‌گرفتند. آقابزرگ تهرانی در تألیف الذریعة، از کتابخانه او بیشترین بهره را برده و در جای‌جای این اثر از کتابخانه آیت الله مرعشی یاد می‌کند. علاقه مرحوم ابوی به گردآوری نسخ خطی و کتابهای ارزشمند، بی‌نظیر بود. ایشان می‌فرمودند من به مدرسه فیضیه می‌رفتم که برای کتابخانه‌ام، کتاب بخرم. در آنجا نسخ خطی را گونی‌ گونی می‌آوردند و خالی می‌کردند و من می‌نشستم و با حوصله، تک تک آنها را نگاه و نسخ ارزشمند را جدا می‌کردم. به نظر ایشان غیر از غفلت، عده‌ای هم عمدا فضایی را ایجاد می‌کردند تا بتوانند در پرتو جهل و غفلت مردم، ذخایر فرهنگی ما را تاراج کنند. ایشان تا اواخر عمر، کتاب‌ها را شخصا می‌دیدند، اما به‌تدریج سوی چشمهایشان کم شد و برای ارزیابی، آنها را به بنده می‌دادند.

وی در بیان ویژگی‌های شخصیتی آیت الله العظمی مرعشی نجفی (ره) بیان کرد: ایشان فوق‌العاده مردم‌دار و دلسوز بودند و تا جایی که وقت و توان جسمی‌شان اجازه می‌داد، در مراسم عقد و عزای مردم شرکت می‌کردند؛ به همین دلیل بسیار نزد مردم محبوب بودند. نکته دیگر ساده‌زیستی ایشان بود. لباس ایشان از سر تا پا، ایرانی بود. من اجازه نداشتم تا وقتی که ایشان زنده هستند، این را بگویم. الان لباس ایشان در کتابخانه در معرض دید همگان هست. دکمه لباس ایشان از جنس قیطان بود و کفش‌های‌شان را استاد حسین کدخدا می‌دوخت. پارچه لباسشان هم از نساجی یزد بود. ایشان به کارهای مفیدی چون ساخت مدرسه، مسجد، درمانگاه و حسینیه در شهرهای کوچک و روستاهای دورافتاده، علاقه خاصی داشتند و شما کمتر شهر و روستایی را می‌بینید که در آن اماکن مذهبی به دستور ایشان ساخته نشده باشد. مرحوم ابوی توکل عجیبی داشتند. در دوران بمباران شهرها خیلی‌ها به مناطق روستایی رفته بودند. من هر شب به منزل ایشان می‌رفتم تا آرامش بگیرم. ایشان به ما دلداری می‌دادند و می‌فرمودند هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

آیت الله دکتر سید محمود مرعشی نجفی در پایان ضمن ابراز خرسندی از حضور دانشجویان و اساتید دانشگاه ادیان و مذاهب در کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی افزود: با توجه به اقتضای سنی بنده و در رابطه با نگهداری کتابخانه، با توجه به دیداری که با مقام معظم رهبری (مدظله العالی) داشتیم و با توصیه و مشورت ایشان قرار بر این شد تا مدیریت کتابخانه به آستان قدس رضوی سپرده شود. آستان قدس رضوی همه امور و حقوق‌ و مسائل دیگر را تعیین می‌کنند تا این کتابخانه بماند تا ظهور حضرت ولیعصر (عج).

img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b5%db%b9%db%b4%db%b2%db%b9%db%b9%db%b9_burst001
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b5%db%b9%db%b4%db%b2%db%b9%db%b9%db%b9_burst001
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b5%db%b9%db%b5%db%b9%db%b5%db%b4%db%b1
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b1%db%b1%db%b4%db%b9%db%b9%db%b8%db%b5_burst000_cover_comp
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b1%db%b8%db%b1%db%b5%db%b5%db%b2%db%b0
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b5%db%b4%db%b3%db%b8%db%b9%db%b7%db%b9
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b2%db%b0%db%b0%db%b5%db%b7%db%b0%db%b0%db%b6_burst000_cover_comp
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b1%db%b9%db%b1%db%b7%db%b3%db%b4%db%b3
img_%db%b2%db%b0%db%b2%db%b5%db%b0%db%b4%db%b1%db%b6_%db%b1%db%b1%db%b0%db%b6%db%b3%db%b5%db%b6%db%b4%db%b0

مطالب مشابه