جلسه دفاع از رساله برگزار شد؛

تحلیل گفتمان رسانه‌ای در مورد اشغال آمریکا در عراق و افغانستان

تاریخ انتشار:

جلسه دفاع از رساله با موضوع تحلیل گفتمان رسانه ای در مورد اشغال آمریکا در عراق و افغانستان (در دوران ریاست جمهوری ترامپ وبایدن)برگزار شد.

به گزارش دانشکده علوم اجتماعی، رسانه و ارتباطات ، جلسه دفاع از رساله با موضوع تحلیل گفتمان رسانه‌ای در مورد اشغال آمریکا در عراق و افغانستان(در دوران ریاست جمهوری ترامپ وبایدن) با ارائه دانشجو محمد عدنان الدلیمی برگزار شد.

استاد راهنمای این رساله دکتر حسن بشیر و اساتید داور آن دکتر سعداله همایونی، دکتر مجید مبینی مقدس و دکتر وحیده نعیم آبادی بودند.

در چکیده این رساله آمده است :

پس از پیروزی متفقین در جنگ جهانی دوم، ایالات متحده آمریکا وارد جنگ‌های بسیاری با کشورهای در حال توسعه مانند ویتنام، کامبوج و لائوس شد.

همزمان آمریکا کشورهای کوبا و سومالی را تهدید نمود و در سالهای اخیر کشورهای افغانستان و عراق را اشغال کرد.

آمریکا در همه این جنگ‌ها، تلاش نمود گفتمان تبلیغاتی خود را برای آماده‌سازی جنگ و یافتن توجیه‌های واقعی و غیرواقعی انجام دهد تا افکار عمومی در داخل و خارج از آمریکا را به ضرورت این جنگ‌ها متقاعد سازد.

هدف این رساله تحلیل گفتمان رسانه‌ای دوران اشغال عراق و افغانستان توسط آمریکا در دوران ترامپ و بایدن است. بنابراین مهمترین اهداف این رساله عبارتند از: ۱. ماهیت موضوعاتی که گفتمان رسانه‌ای آمریکا در شبکه‌های ماهواره‌ای عرب زبان آمریکایی در خصوص عراق و افغانستان که بر آن متمرکز شده است چیست؟ ۲. تحلیل گفتمان رسانه‌ای آمریکا در قبال عراق و افغانستان با توجه به مراحل عمیق و عمیتقر روش پژوهش پدام چیست؟

برای دستیابی به این اهداف، محقق در فصل دوم این پژوهش، نظریه‌های مربوط به گفتمان رسانه‌ای را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است که عبارتند از: نظریه چارچوب‌بندی؛ نظریه گفتمان رسانه ای؛ نظریه انتشار نوآوری ها و نظریه کاشت فرهنگی.محقق رویکرد تحلیلی-انتقادی را برای این رساله مورد استفاده قرار داده است. بر همین اساس نمونه هایی از سخنرانی های رئوسای جمهور آمریکا ترامپ و بایدن و نیز برخی از اظهارات اعضای دولت های آنها را انتخاب نمود و با روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) مورد تحلیل قرار داد.

این روش شامل روشن کردن جنبه های عمیق و پنهان گفتمان و درک الگوهای زبانی، اجتماعی و فرهنگی است.

نتیجه گیری و تحلیل نهایی: پس از پایان یافتن تجزیه و تحلیل، نتایجی به دست آمدند که بطور خلاصه شامل: رویکردهایی در مورد الگوهای زبانی مورد استفاده شده، نمادهای فرهنگی بکار گرفته شده و پیام های ملی و بین المللی و تأثیرات بالقوه آنها بر مخاطبان بود. محقق پس از تجزیه و تحلیل بیست گفتار و بیانیه به نتایجی دست یافت که مهمترین آنها عبارتند از:1. گفتمان رسانه ای آمریکا با ترویج شعارهای دروغین مانند گسترش آزادی و دموکراسی و مبارزه با تروریسم بر گمراه کردن افکار عمومی آمریکا و جهان تکیه داشت.2. اغراق و مبالغه در برخی اخبار و اطلاعات و انعکاس آنها و عدم تمرکز بر اخبار دیگر به ویژه آنچه که مربوط به تلفات آمریکا در این جنگ ها است.

واژگان کلیدی: گفتمان رسانه ای، اشغال کشورها توسط آمریکا، عراق، افغانستان، ترامپ، بایدن

مطالب مشابه