به همت دانشکده ادیان؛

نشست علمی «تأملاتی در ثنویت، تثلیث و تربیع مانوی» برگزار شد

تاریخ انتشار:

مانویت در مقام نمایندۀ بزرگترین مکتب گنوسی از یک نوع نظام عددی ویژه با ساختار ثنویت (و دوگانه)، تثلیث (و سه‌گانه) و تربیع (و چهارگانه) برای تبیین فلسفه، جهان‌بینی و الهیاتش بهره برده است که مستند می‌دانیم از سوی شخص مانی طراحی شده است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت دانشکده ادیان، نشست علمی «تأملاتی در ثنویت، تثلیث و تربیع مانوی» با حضور و سخنرانی دکتر محمد شکری فومشی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

دکتر شکری فومشی در این نشست بیان کرد: مانویت در مقام نمایندۀ بزرگترین مکتب گنوسی از یک نوع نظام عددی ویژه با ساختار ثنویت (و دوگانه)، تثلیث (و سه‌گانه) و تربیع (و چهارگانه) برای تبیین فلسفه، جهان‌بینی و الهیاتش بهره برده است که مستند می‌دانیم از سوی شخص مانی طراحی شده است.

وی گفت: ثنویت مانوی، با الهام از نظام‌های گنوسی سُریانی، چگونه خود را از گونه‌ای ثنویت که پایۀ الهیات و جهان‌شناسی و انسان‌شناسیِ دین زرتشتیِ عصر ساسانی را تشکیل می‌دهد، متفاوت کرده است: ثنویت نور و ظلمتِ مانوی همان ثنویت خیر و شرِ مزدیسنا/ زرتشتی نیست که اولی این جهان مادی را غربتکدۀ روح و آن را سراسر اهریمنی می‌شمارد و انسان را در آن دور از وطن و غریب می‌داند و دومی آن را تبلور اراده و تجلی خداوند و آیت امر قدسی و تمام اجزایش را ستونی و پرستیدنی می‌بیند.

وی بیان داشت: اگر بنیاد فلسفۀ شیخ اشراق و پایۀ نگرش شیخ شهید سهروردی مبتنی بر حکمت خسروانی و ملهم از مزدیسنای ایران باستان است، چیزی که هانری کُربَن کوشیده در آثارش نشان دهد، چگونه است که بنیان‌گذار آن مکتب عرفانی قصۀ الغربة الغربیة می‌نگارد و این جهان را سراسر غربتکده می‌بیند و خداوندش را خدای نور می‌نامد نه خدای خیر.

وی در دومین بحث این سخنرانی در باب انواع تثلیثِ (trinity) مانوی و تفاوت آن با سه‌گانه‌های (triad) مانوی گفت: در این‌جا، نخستین نوع تثلیث مانوی (پدر، مادر، پسر) و دومین نوع آن (پدر، پسر، روح القدس) تجزیه و تحلیل و از سه‌گانه‌هایی چون «عیسی ـ دوشیزه ـ بهمن» یا «عیسی ـ یمگ ـ مانی» تمییز داده می‌شود.

وی در پایان‌ در باب چهار ویژگیِ خدای مانوی، پدر بزرگی (زُروان)، و ماهیت این خدای چهارجنیه/ چهارچهره و مؤلفه‌هایی تشکیل آن نکاتی را بیان کرد. وی همچنین درباره چهار جزءِ شهادتِ (credo) مانوی نیز که ذکر آن بر هر مانوی واجب بود نکاتی را بیان کرد.

350a1527
350a1527
350a1537
350a1540
350a1542
350a1554
350a1556
350a1560
350a1565

مطالب مشابه