نرم افزار جاسوسی پگاسوس چیست؟

تاریخ انتشار:

پگاسوس، یک نرم‌افزار جاسوسی و هک است که توسط شرکت اسرائیلی NSO ساخته شده و به دولت‌های مختلفی در سراسر جهان فروخته شده است. این نرم‌افزار می‌تواند به میلیارد‌ها تلفن همراه با سیستم عامل iOS یا اندروید نفوذ کند.

اولین نسخه کشف شده از پگاسوس در سال ۲۰۱۶ توسط محققان مشاهده شد که با فرستادن پیامک‌ها و یا ایمیل‌های حاوی لینک‌های مخرب به تلفن‌های همراه نفوذ می‌کرد.
در سال ۲۰۱۹، واتساپ اعلام کرد که نرم‌افزار گروه NSO برای نفوذ به بیش از ۱۴۰۰ تلفن همراه از یکی از نقاط ضعف روز صفر (آسیب کشف نشده) این برنامه استفاده کرده‌اند. با تماس گرفتن از طریق واتساپ با دستگاه مورد هدف، کد پگاسوس روی تلفن همراه نصب می‌شد و برای این کار لازم نبود که حتی تماس گرفته شده جواب داده شود.
پگاسوس، احتمالا قدرتمندترین نرم‌افزار جاسوسی است که توسط یک شرکت خصوصی ساخته شده است. با وارد شدن این نرم‌افزار به تلفن همراه، دستگاه شما بدون این که اطلاعی داشته باشید، ۲۴ ساعته تحت نظارت قرار می‌گیرد. این نرم‌افزار می‌تواند پیام‌های دریافتی یا ارسالی شما را کپی کرده، عکس‌های شما را ذخیره کرده و تماس‌های شما را ضبط کند.
این نرم‌افزار به طور مخفیانه می‌تواند از طریق دوربین تلفن همراه از شما فیلم بگیرد و یا برای ضبط گفتگو‌های شما، میکروفون تلفن را فعال کند. این نرم‌افزار هم‌چنین می‌تواند مکان شما را مشخص کرده و لیست نقاطی که در آن‌جا حضور داشتید و افرادی که ملاقات کرده بودید را ثبت کند
وقتی پگاسوس روی تلفن همراه نصب شود، این نرم‌افزار می‌تواند هر اطلاعات یا فایلی را استخراج کند. پیامک‌ها، دفترچه‌ها، لیست تماس‌های گرفته شده، تقویم‌ها، ایمیل‌ها و تاریخچه مرورگر‌های اینترنت به طور کامل قابل دسترسی هستند.
شرکت NSO تلاش‌های زیادی برای غیرقابل شناسایی شدن نرم‌افزار خود انجام داده است و تشخیص هک شدن توسط نرم‌افزار پگاسوس بیش از پیش دشوارتر شده است. محققان امنیتی بر این باورند که نسخه‌های جدید پگاسوس به جای حافظه دائم تلفن، به حافظه موقت آن نفوذ می‌کند. یعنی وقتی تلفن همراه خاموش می‌شود، تقریبا تمام نشانه‌های نرم‌افزار از روی تلفن همراه محو می‌شود.
NSO اعلام کرده است که بی‌گناه است و به هیچ‌وجه با هک‌های پیش‌آمده در سراسر جهان ارتباطی ندارد. این گروه می‌گوید که صرفا تولیدکننده این نرم‌افزار بوده است و مهاجم نیست. گروه مذکور ادعا می‌کند که پگاسوس برای استفاده علیه جنایتکاران و تروریست‌ها در نظر گرفته شده است؛ اما یافته‌های فعلی چیز دیگری را نشان می‌دهد.
در تحقیقات اخیر، فهرستی به دست آمده که شامل ۵۰ هزار شماره تلفن است. این شماره‌ها ناشناس و بدون نام هستند؛ اما تحقیقات بیش‌تر نشان داد که آن‌ها متعلق به صد‌ها سیاستمدار و کارمند رسمی دولت، نزدیک به ۲۰۰ روزنامه‌نگار و ۸۵ فعال حقوق بشر در بیش از ۵۰ کشور جهان هستند.
به‌طور کلی باید گفت پگاسوس نشان می‌دهد مسئله امنیت سایبری تا چه اندازه بالایی اهمیت دارد. پگاسوس و ماجرا‌های آن بار دیگر پرده از روی نبرد سایبری پنهان میان دولت‌ها برداشت. این که یک شرکت اسرائیلی چنان در این زمینه‌ها پیشرفت داشته است که اکنون اقدام به فروش محصولات جاسوسی سایبری خود به دولت‌هایی همچون عربستان و امارات می‌کند، نشان می‌دهد که سیاست‌های پشت پرده بسیاری از شرکت‌های سایبری دنیا، کمک به نفوذ سایبری غربی است.
منبع: سایت گرداب