وبینار تخصصی

«امام علی(ع) و ادیان الهی»

تاریخ انتشار:

این وبینار با هماهنگی و همت مدیریت جشنواره ها، همایش ها و جوایز ادبی هنری سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و با تلاش و برنامه ریزی دبیر و کارشناسان دبیرخانه همایش بین المللی امام رضا علیه السلام و گفتگوی ادیانِ این مدیریت برگزار گردید که در آن اندیشمندان در موضوع وبینار به ارائه مباحث خود پرداختند…

در ابتدای جلسه حجت الاسلام دکتر مجید خاموشی دبیر علمی جلسه ضمن خوش آمد گویی به مشارکت کنندگان و اساتید حاضر در وبینار، جلسه را شروع کردند.

امام علی (ع) امام همه ملت اسلام

 حجت الإسلام والمسلمین محمد حسن زمانی مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه: امام علی تنها امام شیعیان نبود بلکه او امام همه ملت اسلام ، مسیحیت ، یهودیت ، زرتشت  و بودیسم بود همه عاشق امام علی هستند.
جرج جرداق نویسنده لبنانی است که با ايشان در مورد شخصیت امام علی علیه السلام صحبت کردم از او پرسیدم: چند سال از زندگی خود را صرف مطالعه شخصیت امام علی و کتابش "نهج البلاغة" کردی گفت: «شصت سال!! سطح ادبیات علمی در "نهج البلاغة" از تمام ادبیات عرب در تمام تاریخ بالاتر و بهتر است. امام علی نماد عدالت در تاریخ بشریت است و به همین دلیل  نام کتاب من  "علی؛ صوت العدالة الإنسانیة" نامگذاری شد.»
من از او سؤال کردم که آیا شما مسیحی هستید یا شیعه؟ او گفت من شیعه تر از شیعه هستم زیرا در تمام لحظات عمرم از امام علی وسیره او پیروی کردم. بنظرم امام علی از عیسی بالاتر است.
امام علی علیه‌السلام در بین دانشمندان مسیحی و در اندیشه مسیحیان از جایگاه والایی و پر اعتبار برخوردار است.

ما به زندگی و آموزه های حضرت علی افتخار می کنیم

کشیش زَهري خزعل کشیش کلیسای «ام الزنار» سریانی از شهر حمص سوریه سخنران بعدی بود که مطالب خود را اینگونه ارائه کرد:

جمهوری اسلامی در گفتگوهای بین ادیان و نزدیکی انان به هم  تلاش های زیادی انجام می دهد و این بسیار مهم و مفید است.
بسیاری از آموزه های مشترک بین مسیحیت و اسلام وجود دارد و بسیاری از تعالیم امام علی (ع) را مسیحیت به آن اعتقاد دارند و او یکی از شخصیت هایی است که برای تمام بشریت کار کرده است و ما به زندگی و آموزه های حضرت علی افتخار می کنیم ما در سوریه تجربه ای دیرینه در بحث گفتگوی بین ادیان داریم. دمشق شاهد قدیمی ترین کنفرانس های گفتگوی بین ادیان بود که جمهوری اسلامی در آن شرکت می کرد.

در تورات خدا فرمان می دهد به وجوب اطاعت از خلیفه

حجت الاسلام دکتر محمد غفوری نژاد رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب واحد مشهد  بحث خود را در مورد مقایسه مساله جانشینی در ادیان ابراهیمی بیان کرد:

در تورات میخوانیم که خدا می خواست برای موسی و قومش جانشینی انتصاب کند و مطابق تورات یوشع بن نون جانشین حضرت موسی بود.
مطابق بیان تورات و بیان موسی ، افراد بدون راهنما و خلیفه مانند گوسفند بدون چوپان هستند.
در تورات خدا فرمان می دهد به وجوب اطاعت از خلیفه .
شباهت زیادی بین داستان جانشینی واستخلاف در تورات و داستان استخلاف پیامبر اعظم از حضرت علی که فرمودند من کنت مولاه فهذا علی مولاه وجود دارد.

در کتاب عهد جدید ، بخش هایی وجود دارد که می گوید حضرت عیسی یکی از حواریون را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.

در انجیل یوحنا می خوانیم که عیسی صریحاً جانشینی را به پطرس واگذار کرد.
البته برخی از گروه های مسیحی موضوع جانشینی واستخلاف حضرت عیسی (ع) را نمی پذیرند.
از قرآن کریم می فهمیم که بسیاری از پیامبران از خداوند متعال تقاضا کردند که وارثی برای انجام امور مردم خود داشته باشند.
و در میان آنها حضرت زکریا است که دعای او در مورد وارث وجانشین در آیه شماره6  سوره مریم آمده است، و حضرت موسی که از خداوند تقاضا می کند تا برادرش هارون را به عنوان وزیر خود قرار دهد، همانطور که در سوره طه می خوانیم.
و حضرت ابراهیم که تقاضای استخلاف ووراثت ایشان  در آیه 124 سوره بقره امده است.
نتیجه این است که اعتقاد شیعه به تعیین امامت دارای پیشینه و مصادیق متعددی در انبیاء گذشته داشته است.

امروز ما به شدت به عدالت علی (ع) احتیاج داریم

یکی دیگر از سخنرانان حاضر در وبینار سرکارخانم مریم فاضل مقداد، محقق و پژوهشگر از دانشگاه اسلامی تونس بود که سخنان خود را اینگونه شروع کرد: من می خواهم به دو نکته و دو مورد از ویژگی های امام علی (ع) ، که عدالت و صلح است ، اشاره کنم و امروز ما به شدت به عدالت علی علیه السلام احتیاج داریم.
هدف امام علی در زمان حکومت وی ​​نجات جهان از باطل وفساد بود و او بهترین نمونه های فضایل اخلاقی را ارائه داد.
امروز ما دنیایی به دور از ارزش های عدالت محور زندگی می کنیم ، دنیایی که فساد و بی عدالتی در آن غالب است.
امروز راه حل مشکلات انسانی رعایت آموزه های امام علی و آموزه های اسلام اصیل است.

امام علی(ع) بهترین الگو برای همه بشریت است

دکتر میشال کعدی از اندیشمندان و ادیبان بنام مسیحی از کشور لبنان سخنران دیگر این وبینار بود که علی رغم مصیبت ها و اضطرابات انفجار بزرگ بیروت در این وبینار شرکت کرد و در سخنان خود گفت:
آیا امام علی (ع) انسان عادی بود؟ یا قدیس بود؟ چگونه او را توصیف کنیم؟! ایشان تجسم آزادی و عدالت در جهان بود. میثاق حقوق بشر از نهج البلاغه گرفته شده.امام علی (ع) مرکز معارف نایاب بود و فیلسوفی بزرگ بود او همه چیز بود و همه فضائل را داشت. این نگاه همه مردم و همه بزرگان دین مسیحی به ایشان است. ایشان مربوط به همه جهان و همه بشریت است و همچنین رهبر انقلاب بر ضد ظلم و ظالمین بود. امام علی(ع)خصائص و فضائلی داشتند که انسان های عادی نمی توانستند داشته باشند.نگاه امام به زندگی و مرگ اینطور بود که به هیچ وجه از مرگ نمیترسیدند چون مرگ را حق می دانستند.
دکتر میشال کعدی در ادامه سخنان خود و با توجه به موضوع رساله دکترای خود افزود:  برای نوشتن این رساله، نهج البلاغه را هفت بار خوانده ام!
ایشان در پایان اضافه کرد: اکنون درباره شخصیت امام علی(ع) می نویسم و سخنرانی می کنم و می گویم ایشان بهترین أسوه و الگو برای همه بشریت است.

 

اسلام حضرت امیرالمومنین، اسلام «انفاق» است

پروفسور اختر الواسع رئیس دانشگاه جودپور از هندوستان دیگر میهمان این وبینار سخنان خود را اینگونه شروع کرد: امام علی(ع) نه تنها در تاریخ اسلام بلکه در کل تاریخ یک شخصیت ممتازی است که تاثیرات زیادی دارد. پیامبر؛ ایشان را جانشین خودش در شب هجرت از مکه قرار می دهد و ایشان جان خود را فدای پیامبر(ص) می کند.امام علی(ع) مولود کعبه است و در آنجا متولد شده و صاحب ذوالفقار است و در مسجد به شهادت می رسد.

عدالت امیرالمومنین از مهمترین مؤلفه های زندگی ایشان بوده است که امروزه به این عدل در صحنه های جهانی بسیار نیاز داریم.عدالت حضرت آنقدر فراگیر بود که وقتی از ایشان خواسته می شد کمی تسامح بیشتر داشته باشد میفرمود:اگر حسن  وحسین (ع) هم خطایی انجام دهند با آنها هم همینگونه برخورد می کنم.

جناب جرج جرداق در کتاب «الإمام علی صوت العدالة الإنسانیة» با اینکه مسیحی است،این قسمت از زندگی امام علی(ع) را شناخت و عدالت ایشان را به کل جهان و مسیحیت شناساند.

ایشان در پایان گفتند: این وبینار کار بسیار خوبی است و در زمان درستی انجام می شود و باید به این وسیله عدالت حضرت را به جهانیان بشناسانیم و کلام خود را با این مطلب به پایان رساند که:اسلام حضرت امیرالمومنین اسلام «نفاق» نیست بلکه اسلام «انفاق» است.

 

شخصیت امیرالمومنین باید به جهانیان معرفی شود

حجت الاسلام دکتر سیدحامد علم الهدی:
شخصیت امیرالمومنین به صورت واضح و روشن بیان نشده و این کم کاری از طرف ما بوده که دنیا نتواسته شخصیت حقیقی حضرت را درک کند اما شخصی مثل جرج جرداق مسیحی وقتی با خواندن نهج البلاغه به کنه زوایای شخصیتی حضرت پی می برد و اعلام می کند که بیش از هر مسلمانی نسبت به این کتاب مقدس ارادت دارد.

واقعیت امر این است که چهره امیر المؤمنین (ع) برای مسلمانان و حتی برای شیعیان واضح و روشن نیست. گاهی امیرالمومنین را با شمشیر ایشان معرفی می کنیم، گاهی ایشان را زاهد شب معرفی می کنیم و… اما زوایای شخصیتی حضرت خیلی بیش از این ها است و ما کوچک تر از آنیم که بتوانیم امیرالمومنین را کما هو حقه معرفی کنیم. وجود مقدس امام علی(ع) شخصیتی است که هر فضیلتی از فضائل را که نام ببرید، درجه عالی آن را  دارد.
خوب است که تمام ارباب ادیان و پژوهشگران  از هر دین و مذهب درباره شخصیت حضرت مطالعه کنند و او را به جهانیان معرفی کنند.

مطالب مشابه