«هفت گوهر هنرآوند: کتاب های مقدّس مانَوی در یک متن تاکنون منتشرنشده به زبان سُغدی»

بنابر گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان مقالة مشترک دکتر محمد شکری فومشی (گروه ادیان شرق/ غیرابراهیمی دانشگاه ادیان) و دو ایران‌شناس مشهور، انریکو مورانو (تورین/ برلین) و نیکلاس سیمزویلیامز (کمبریج) با عنوان «هفت گوهر هنرآوند: کتاب‌های مقدّس مانَوی در یک متن تاکنون‌منتشرنشده به زبان سُغدی» در کتاب پاداش راستکاران: ارج‌نامة آلموت هینتْسه در 2022 منتشر شد. دکتر شکری فومشی و همکارانش در این مقاله دست‌نویس سُغدیِ تاکنون‌منتشرنشده‌ای را بازسازی و تفسیر کرده‌اند که اصل آن به جامعه مانویان نخستین سده‌های دوران اسلامی در آسیای مرکزی تعلق دارد و اکنون در گنجینه کتابخانه ملی برلین ـ میراث فرهنگی پروس نگهداری می‌شود. موضوع این متن سغدی که برای نخستین بار در این مقاله منتشر شده، درباره هفت کتاب کانونیِ مانی به‌مثابه هفت گوهر معجزه‌گر است. مانی بنیان‌گذار دینی در ایرانِ عصر ساسانی است که به نام او مانویّت یا کیش مانَوی خوانده می‌شود. این ارج‌نامه در سی‌امین شماره مجموعه ایرانیکا (ویسبادن آلمان) به سرپرستی ماریا متسوخ و آلبرتو کانتِرا، منتشر شده است.