علوم قرآن و حدیث

1. آشنایی با رشته و تاریخچه مختصر و توانایی های لازم برای آن:

رشته علوم قرآن و حدیث در مقطع دکتری، مسیری تخصصی و عمیق برای شناخت بهتر و بهره‌مندی از دو منبع اصلی هدایت الهی یعنی قرآن و حدیث است. این دو منبع، سرشار از آموزه‌های معنوی، اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی هستند که راهنمایی جامع برای زندگی بشر ارائه می‌دهند. درک دقیق و استنباط معارف از این منابع، نیازمند آگاهی از مباحث تخصصی در علوم قرآن و حدیث است.

در دهه‌های اخیر، توجه جهانی به اسلام و مطالعات قرآنی و حدیثی به‌شدت افزایش یافته است. اندیشمندان و پژوهشگران در تلاش‌اند تا با فهم عمیق‌تر قرآن و حدیث، پیام هدایت‌گر این منابع الهی را به درستی درک و معرفی کنند. از این رو، ضرورت فراگیری مباحثی چون قواعد و روش‌های تفسیری، شناخت اعجاز و تحریف قرآن، تحلیل آیات محکم و متشابه، و بررسی رویکرد قرآن نسبت به ادیان، بیش از پیش احساس می‌شود. افزون بر این، شناخت دقیق انواع حدیث از لحاظ سند و متن، و بررسی نقش آن در تفسیر و تکمیل آموزه‌های قرآنی، از مباحث اساسی در این حوزه است.

هدف اصلی در مقطع دکتری علوم قرآن و حدیث، فراتر از یادگیری مباحث نظری است. در این سطح، دانشجویان به مهارت‌هایی دست می‌یابند که قدرت استنباط و فهم مستقل از متون قرآنی و حدیثی را در آن‌ها تقویت می‌کند. پژوهش در زمینه دیدگاه‌های مستشرقان درباره قرآن و حدیث و پاسخ به شبهات مرتبط، از دیگر محورهای این رشته است.

این رشته بستری فراهم می‌آورد که دانش‌آموختگان آن بتوانند علاوه بر بهره‌مندی از معارف قرآن و حدیث برای هدایت فردی و اجتماعی، زمینه‌ای برای معرفی درست این منابع به جهانیان ایجاد کنند. دکتری علوم قرآن و حدیث، گامی اساسی در تربیت متخصصانی است که قادر به تفسیر و تحلیل عمیق و ارائه دیدگاه‌های نوین در این عرصه باشند.

 

2. معرفی موقعیت‌های شغلی رشته در ایران و احیانا در خارج از کشور

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در زمینه های ذیل اشتغال یابند:

استخدام به عنوان هیات علمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی

فعالیت به عنوان عضو هیات علمی در مراکز پژوهشی

 تاسیس و اداره نهادهای فرهنگی و تربیتی

استخدام در مراکز دولتی و فرهنگی و دینی

دبیر دینی در تمامی مقاطع تحصیلی

دبیری قرآن در تمامی مقاطع تحصیلی

مبلغ بین الملل و رایزن فرهنگی

مربی امور تربیتی

فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی (سخنرانی و…)

تدریسِ در دانشگاه مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد در دروس عمومی و تخصصی

کارشناس فرهنگی مذهبی

 

3.معرفی دروس اصلی رشته در طول تحصیل:

– بررسی و نقد مکاتب و گرایشهای تفسیری

تفسیر قرآن

مستشرقان و قرآن

علوم و فقه الحدیث تخصصی

رجال تخصصی

احادیث موضوعه

  • جهت اطلاع از هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته می‌شوند به صفحه پذیرش دانشجویان دوره دکتری قسمت شهریه مراجعه کنید.
  • هزینه‌ی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 9۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).

  1. از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش آموزش کشور

داوطلبان در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون دوره دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش کشور پذیرفته خواهند شد. شرایط اختصاصی و عمومی این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور در دفترچه شماره (1) آزمون اعلام خواهد گردید. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» می‌باشد و پذیرش به‌صورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت سازمان سنجش بخش دکتری تخصصی)

  1. از طریق آزمون مقطع مقطع دکتری تخصصی (PhD) اختصاصی دانشگاه ادیان و مذاهب (ویژه طلاب)

داوطلبان طلبه در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون اختصاصی دوره دکتری تخصصی (PhD) که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب با مجوز رسمی از سازمان سنجش کشور برگزار می‌گردد، پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی آزمون از طریق اطلاعیه رسمی دانشگاه اعلام می‌گردد. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» می‌باشد و پذیرش به‌صورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت آزمون دانشگاه)

  1. از طریق بدون آزمون استعدادهای درخشان

داوطلبان در این مقطع بدون شرکت در آزمون سراسری و صرفاً براساس سوابق تحصیلی و پژوهشی خویش با شرکت در مصاحبه علمی که توسط گروه‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار می‌گردد پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی پذیرش دانشجو از این طریق براساس اطلاعیه رسمی دانشگاه ادیان و مذاهب اعلام می‌شود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت دانشگاه بخش استعداد درخشان)

  1. از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی اتباع غیرایرانی غیربورسیه

ابتدا مدارک زیر را تهیه نموده:

  • فرم درخواست تکمیل شده
  • تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر (در صورت تمایل دانشجو به حضور در دانشگاه)
  • تصویر مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی
  • تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
  • رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری

سپس دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل می­‌کند. در پورتال ثبت نام شما می‌­توانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل می‌­شود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبت­‌نام بارگزاری و ارسال کنید.

داوطلبان غیرایرانی برای ثبت نام کلیک کنید.