تاریخ تشیع
رشته «تاریخ تشیع» در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته یک دوره کامل آموزشی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که در آن به شناخت و بررسی تاریخ شیعه پرداخته میشود. امروزه شناخت شیعه یکی از پرجاذبهترین گرایشهای مطالعاتی است که وقتی به صورت بررسی همه جانبه و به دور از تعصبات و گرایشهای جدلی انجام شود، میتواند به معرفی صحیح شیعه در جهان بیانجامد. شناخت صحیح تاریخ تشیع هم به فهم ما از تشیع اثنی عشری مدد میرساند و هم به ما قدرت تعامل و مانور بیشتری در عرصه گفتگو و تفاهم ادیان و مذاهب میبخشد.
در رشته تاریخ تشیع هدف اصلی، تحقق نگاهی جامع و کلان به تشیع است که به صورت مطالعاتی علمی و با هدف کشف حقایق تاریخی و نه با اهداف ترویجی و تبلیغی انجام گیرد. در این رشته سعی میشود تاریخ تشیع با روشهای نوین مطالعاتی و با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای تحقیقی و نظریههای علمی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین ادعاها، شبههها و مسئلههای جدیدی که در جهان اسلام توسط دیگر مسلمانان یا شرق شناسان مطرح شده است، بطور خاص در مطالعات و تحقیقات این رشته لحاظ میشود. از میان مهمترین اهداف این رشته تربیت و تأمین پژوهشگر و محقق در زمینه مسائل و موضوعات تاریخ تشیع و نیز تربیت متخصص برای شناساندن فرق و گرایشهای مختلف شیعه است.
دانشآموختگان این رشته میتوانند در معرفی همه جانبه مکتب تشیع به عنوان پژوهشگر، مبلغ و مدرس نقش ایفا کنند. آنها علاوه بر کسب توانمندی برای تدریس در مراکز علمی، قادر به انجام پژوهش و تحقیق در زمینه مسائل و موضوعات تشیع خواهند شد و نیز میتوانند به درستی فرق و گرایشهای مختلف شیعی، تاریخ شیعه و نقش فرهنگی و تمدنی آن را در ایران و جهان نشان دهند و از هویت وحیانی و عقلانی اسلام و تشیع در مقابل باورهای خرافی و فرق انحرافی دفاع کنند.
داشتن مدرک کارشناسی یا معادل آن برای همه داوطلبان و داشتن سطح دو حوزوی برای داوطلبان آزمون اختصاصی دانشگاه بهمنظور تحصیل در این رشته کافی است. برای داوطلبان غیرایرانی این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. دانشجویان متقاضی تحصیل در این رشته بدون در نظر گرفتن رشته کارشناسی میتوانند در این رشته تحصیل کنند. بر این اساس هر فردی با هر رشتهی تحصیلی در مقطع کارشناسی یا سطح دو در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه علمی میتواند در این دوره تحصیل کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقهمندی شرکت در این رشتهها میتواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد. داوطلبان ایرانی نیز باید در آزمون کتبی (متمرکز) این رشتهها پذیرفته شوند و طبعاً بعد از بررسی صلاحیت علمی و یا در حین بررسی آن صلاحیت عمومی این دسته از داوطلبان باید به تایید سازمان گزینش دانشجو یا سازمان امور دانشجویان (برای اتباع غیرایرانی) نیز برسد.
طول دوره کارشناسی ارشد «تاریخ تشیع» 2 و نیم سال و برابر 5 نیم سال تحصیلی است. طول هر نیمسال برابر 16 هفته و ساعت دروس بر مبنای هر واحد یک ساعت در هفته میباشد. اگر به تشخیص گروه آموزشی مدت 2 و نیم سال برای گذراندن دروس اصلی و جبرانی یا اتمام پایاننامه کافی نباشد، حداکثر یک نیم سال دیگر به مدت آموزشی دو و نیم ساله اضافه میشود. برنامه کارشناسی ارشد «تاریخ تشیع» شامل 42 واحد درسی است که 28 واحد دروس اصلی، 10 واحد دروس جبرانی و 4 واحد پایاننامه است. دانشجو ملزم است همه واحدهای اصلی و پایاننامه و نیز با توجه به رشته کارشناسی که در آن فارغ التحصیل شده هر چند تعداد واحد از دروس جبرانی را به تشخیص گروه آموزشی بگذراند.
دروسی همچون «مفهوم و پیدایش تشیع»، «تاریخ تحلیلی امامان»، «فرق منشعب از تشیع»، «تاریخ سیاسی شیعه»، «تاریخ تشیع در ایران»، «شیعه و تمدن اسلامی»، «تاریخ حوزههای علمیه و نهاد روحانیت شیعه»، «شیعه در مطالعات مستشرقان»، و «جغرافیای شیعه در جهان معاصر» از جمله دروس اصلی است که در رشته تاریخ تشیع تدریس میشود. همچنین دروسی مانند «فلسفه تاریخ و مکاتب تاریخ نگاری»، «تشیع و تصوف»، و «شیعه و تقریب مذاهب اسلامی» نیز در میان دروس جبرانی این رشته گنجانده شدهاند.
- جهت اطلاع از هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته میشوند به صفحه پذیرش دانشجویان دوره فوق لیسانس قسمت شهریه مراجعه کنید.
- هزینهی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 4۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینههای تحصیلی دانشجوست و شامل هزینههای زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمیشود).
- از طریق آزمون کارشناسیارشدناپیوسته سازمان سنجش آموزش کشور
داوطلبان در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون مقطع کارشناسیارشد سازمان سنجش کشور پذیرفته خواهند شد. شرایط اختصاصی و عمومی این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور در دفترچه شماره (1) آزمون هر سال اعلام خواهد گردید. پذیرش در این شیوه بهصورت متمرکز (بدون مصاحبه) خواهد بود. » برای ثبت نام کلیک کنید (سایت سازمان سنجش بخش ارشد)
- از طریق آزمون مقطع کارشناسیارشد اختصاصی دانشگاه ادیان و مذاهب (ویژه طلاب)
داوطلبان طلبه در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون اختصاصی مقطع کارشناسیارشد که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب با مجوز رسمی از سازمان سنجش کشور برگزار میگردد، پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی آزمون از طریق اطلاعیه رسمی دانشگاه اعلام خواهد گردید. شیوه پذیرش بهصورت متمرکز (بدون مصاحبه) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت آزمون دانشگاه)
- از طریق آزمون مقطع کارشناسیارشد اتباع غیرایرانی غیربورسیه
ابتدا مدارک زیر را تهیه:
- فرم درخواست تکمیل شده
- تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر
- تصویر مدرک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی
- اصل مدارک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی (دانشجو هنگام مراجعه به دانشگاه و شروع به تحصیل این مدارک را تحویل میدهد).
- تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
- رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری (در صورت تمایل)
سپس دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل میکند. در پورتال ثبت نام شما میتوانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل میشود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبتنام بارگزاری و ارسال کنید.
داوطلبان غیرایرانی برای ثبت نام کلیک کنید.