ادیان و عرفان – گرایش ادیان ایران باستان
تعریف تخصصی رشته ادیان و عرفان – گرایش ادیان ایران باستان
رشته دکتری تخصصی«ادیان و عرفان – گرایش ادیان ایران باستان» یک دوره کامل آموزش تخصصی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است.
قرار گرفتن ایران در حوزه شرق دنیا و ارتباط تاریخی و جغرافیایی آن با دستاوردهای ادیان غیر ابراهیمی، اهمیت بررسی ادیان غیر ابراهیمی یعنی هندو، زرتشت، بودا، کنفوسیوس، و دائو با توجه به گستره جغرافیایی و پراکنندگی جمعیتی وسیعی که دارند، را دو چندان میکند.
از همین رو: این رشته یک دوره کامل آموزش تخصصی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که در آن به بررسی ادیان ایرانی از جمله دین زرتشتی، مانویت و فرق منشعب شده از آنها پرداخته میشود و سپس مضامین این ادیان با ادیان دیگر بخصوص اسلام مقایسه میشود. در این رشته فلسفه ایران باستان در مقایسه با فلسفه اسلامی مورد مقایسه قرار میگیرد. در این رشته فرهنگ و زبانهای ادیان ایران باستان را نیز مورد مطالعه قرار میدهد.
این رشته دروسی همچون «متون پهلوی»، «متون اوستایی»، «دین زرتشتی پیش از اسلام»، «زبان پهلوی»، «دین زرتشتی پس از اسلام»، و «فلسفه و عرفان ادیان ایرانی»، دروس اصلیاند. دانش آموختگان این رشته میتوانند علاوه بر تدریس در مراکز عملی و دانشگاهی، به تحقیق در زمینه مسائل و موضوعات مختلف ادیانی بپردازند تا علم بومی را در این خصوص تقویت کنند. همچنین میتوانند به عنوان متخصصینی جهت بررسی گفتگوی بین ادیان به شمار آیند.
طول دوره دکتری «ادیان و عرفان – گرایش ادیان ایران باستان» ۴ و نیم سال و برابر 9 نیم سال تحصیلی است که ۴ و نیم نیمسال آن برای آموزش، یک نیمسال برای گذراندن آزمون جامع و سه نیم سال آن برای نگارش رساله دکتری میباشد. دانشجویان در ترم اول دروس جبرانی و در ترمهای بعدی واحدهای دروس تخصصی و اختیاری را میگذرانند. برنامه دکتری «ادیان ایرانی» شامل 46 واحد درسی است که 18 واحد آن اصلی، 10 واحد جبرانی و 18 واحد نیز رساله است.
فرصت های شغلی
فارغالتحصیلان رشته ادیان و عرفان گرایش ادیان ایران باستان با توجه به دانش خود در زمینه تاریخ، فرهنگ و باورهای دینی ایران باستان، فرصتهای جذابی پیشرو دارند. سازمان میراث فرهنگی یکی از بهترین فرصتهای پیش روی دانشآموختگان رشته ادیان ایران باستان است. گردشگری دینی و فرهنگی را میتوان فرصتی کمنظیر برای این رشته در نظر گرفت. همچنین فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در دانشگاهها به عنوان استاد تدریس کنند و در مراکز پژوهشی به تحقیق بپردازند، کتابها و مقالات علمی بنویسند. در سازمانهای فرهنگی و میراث فرهنگی به عنوان کارشناس فعالیت کنند، به عنوان راهنمای تور و مشاور فرهنگی فعالیت کنند، در حوزه رسانه و ارتباطات به عنوان روزنامهنگار، تحلیلگر فرهنگی، تولیدکننده محتوا یا مستندساز فعالیت کنند، در سازمانهای بینالمللی به عنوان کارشناس امور بینالمللی یا دیپلمات مشغول به کار شوند و یا در حوزههای تخصصی مانند باستانشناسی، ترجمه متون باستانی و کارشناسی موزه فعالیت کنند. برای موفقیت در بازار کار، تسلط بر زبانهای باستانی مانند اوستایی و پهلوی (دانشجویان این رشته بصورت رایگان در دانسگاه ادیان و مذاهب یکی از زبانهای باستانی را آموزش میبینند)، مهارتهای ارتباطی قوی، ایجاد شبکههای ارتباطی گسترده و انعطافپذیری در یادگیری و پذیرش چالشهای جدید از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به تخصصی بودن این رشته، فارغالتحصیلان رشته ادیان و عرفان گرایش ادیان ایران باستان میتوانند نقش مهمی در احیای فرهنگ و تمدن ایران باستان، تقویت هویت ملی و ایجاد گفتگوی بینالمللی ایفا کنند.
- جهت اطلاع از هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته میشوند به صفحه پذیرش دانشجویان دوره دکتری قسمت شهریه مراجعه کنید.
- هزینهی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 9۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینههای تحصیلی دانشجوست و شامل هزینههای زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمیشود).
- از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش آموزش کشور
داوطلبان در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون دوره دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش کشور پذیرفته خواهند شد. شرایط اختصاصی و عمومی این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور در دفترچه شماره (1) آزمون اعلام خواهد گردید. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» میباشد و پذیرش بهصورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت سازمان سنجش بخش دکتری تخصصی)
- از طریق آزمون مقطع مقطع دکتری تخصصی (PhD) اختصاصی دانشگاه ادیان و مذاهب (ویژه طلاب)
داوطلبان طلبه در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون اختصاصی دوره دکتری تخصصی (PhD) که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب با مجوز رسمی از سازمان سنجش کشور برگزار میگردد، پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی آزمون از طریق اطلاعیه رسمی دانشگاه اعلام میگردد. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» میباشد و پذیرش بهصورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت آزمون دانشگاه)
- از طریق بدون آزمون استعدادهای درخشان
داوطلبان در این مقطع بدون شرکت در آزمون سراسری و صرفاً براساس سوابق تحصیلی و پژوهشی خویش با شرکت در مصاحبه علمی که توسط گروههای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار میگردد پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی پذیرش دانشجو از این طریق براساس اطلاعیه رسمی دانشگاه ادیان و مذاهب اعلام میشود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت دانشگاه بخش استعداد درخشان)
- از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی اتباع غیرایرانی غیربورسیه
ابتدا مدارک زیر را تهیه نموده:
- فرم درخواست تکمیل شده
- تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر (در صورت تمایل دانشجو به حضور در دانشگاه)
- تصویر مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی
- تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
- رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری
سپس دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل میکند. در پورتال ثبت نام شما میتوانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل میشود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبتنام بارگزاری و ارسال کنید.
داوطلبان غیرایرانی برای ثبت نام کلیک کنید.