فلسفه و کلام اسلامی

رشته دکتری «فلسفه و کلام اسلامی» یک دوره کامل آموزش تخصصی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که به شناخت فلسفه و کلام اسلامی به عنوان یک گرایش عقلی در اسلام می‌پردازد. در این رشته پیدایش و تطور گرایش عقلی و بروزات آن را از قرون اولیه اسلامی تا عصر ملاصدرا مورد بررسی قرار می‌گیرد. در اسلام، فلسفه و کلام تقریباً از ابتدا با هم تعامل داشتند و نقش مهمی در تاریخ فکری اسلام ایفا کرده‌اند. در ادوار گذشته تنها در حوزه‌های علمیه امکان کسب معارف فلسفه و کلام برای علاقمندان ممکن بود اما در حال حاضر امکان تحصیل این معارف در دانشگاه‌ها فراهم شده است. هدف از برگزاری این رشته شناخت و تسلط به مباحث فلسفی در طول تاریخ اسلام تا عصر ملاصدرا است. از این رو در این رشته آراء و نظرات فیلسوفان برجسته اسلام همچون ابن‌سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا در سه مکتب فلسفی مشاء، اشراق و حکمت متعالیه مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد. مهمترین کتاب‌های این فیلسوفان و همچنین شرح و تفسیر‌هایی که بر کتاب‌ها و اندیشه‌های آنها نوشته شده است از مهمترین منابع این دوره می‌باشند.

دانش آموختگان این رشته امکان شناخت فلسفه و کلام اسلامی و ایجاد نوآوری هایی را در این حوزه بدست میآورند. بعلاوه این دانش آموختگان می‌توانند به عنوان مشاورانی صاحب‌نظر در مسائل سیاسی عقیدتی، نقش مهمی در کاربردی کردن مبانی فکری و فلسفه‌ی غنی اسلامی ایفا کنند.

داشتن مدرک فوق لیسانس یا معادل آن برای تحصیل در این رشته کافی است. این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. بر این اساس، لزومی بر تطابق رشته تحصیلی در مقطع قبلی با مقطع دکترا برای دانشجویان خارجی متقاضی تحصیل در این رشته وجود ندارد. هر فردی که خارج از ایران تحصیل کرده باشد با هر رشته‌ی تحصیلی در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه می‌تواند در این دوره تحصیل کند. در واقع دانشجوی غیر مرتبط با رشته دکتری باید صلاحیت علمی خود را به هر طریق ممکن به اعضای هیئت علمی گروه اثبات کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقه‌مندی شرکت در این رشته‌ می‌تواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد.

طول دوره دکتری «فلسفه و کلام اسلامی» ۴ سال و برابر ۸ نیم سال تحصیلی است که ۴ نیم‌سال آن برای آموزش، یک نیم‌سال برای گذراندن آزمون جامع و سه نیم سال آن برای نگارش رساله دکتری می‌باشد. رشته دکتری «فلسفه و کلام اسلامی» در سه گرایش «فلسفه مشاء (ابن سینا)»، «فلسفه متعالیه (ملاصدرا)»، و «منطق» ارائه می‌شود که هر یک از این گرایشها 30 واحد درسی را در بر دارد که مشتمل بر دو بخش است؛ بخش اول شامل 20 واحد دروس مشترک یا پایه است که بین تمام گرایشها و شاخه های فرعی باید تدریس شود. دروسی مانند «فلسفه مشاء (ابن سینا)»، «فلسفه تطبیقی»، «حکمت متعالیه (فلسفه ملاصدرا)» از جمله این دروس مشترک اند.

بخش دوم دروس گرایشی یا فرعی است؛ دانشجو الزاما باید پس از گذراندن دروس مشترک، یک گرایش را از میان سه گرایش «فلسفه مشاء (ابن سینا)»، «حکمت متعالیه (ملاصدرا)»، و «منطق» انتخاب کند و دروس هر گرایش را که مجموعا 10 واحد است، بگذراند. این دروس اختصاصی درواقع تکمله‌ی دروس مشترک به طور جداگانه در هر گرایش است.

• هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته می‌شوند (سال 1400-1401): 125میلیون تومان (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).
  • هزینه‌ی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 9۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).

مجموعه مدارکی که برای ثبت نام در رشته­‌های دکتری حضوری دانشگاه ادیان و مذاهب لازم است عبارتند از:

• فرم درخواست تکمیل شده
  • تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر
  • تصویر مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی
  • اصل مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریزنمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی (دانشجو هنگام مراجعه به دانشگاه و شروع به تحصیل این مدارک را تحویل می­‌دهد).
  • تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
  • رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری

دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل می­‌کند. در پورتال ثبت نام شما می‌­توانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل می‌­شود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبت­‌نام بارگزاری و ارسال کنید.