تصوف و عرفان اسلامی

کارشناسی ارشد | مجازی

رشته «تصوف و عرفان اسلامی» در مقطع کارشناسی ارشد یک دوره کامل آموزشی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که در آن به بررسی و شناخت عرفان نظری و عملی اسلامی و فرقه‌های تصوف در اسلام از قرون اولیه ظهور اسلام تا عصر حاضر پرداخته می‌شود. یکی از علومی که در دامن فرهنگ اسلامی زاده شد و رشد و تکامل یافت، علم عرفان است. تاریخ اسلامی و ادبیات فارسی از دیرباز همواره با جریان عرفان ارتباط نزدیکی داشته است و بسیاری از لطایف ادب و حکمت و نیز برخی واقعیات تاریخی از میان متون و گزیده منابع عرفانی قابل شناسایی است. همچنین بسیاری از جریان‌های فکری و فلسفی و نیز برخی نهضت‌های اجتماعی در جامعه مسلمانان با عرفان پیوند دارند. علاوه بر این در عصر حاضر جامعه اسلامی با عرفانهای وارداتی شرقی (اکنکار، اشو، تی‌ام) و غربی (شاهدان یهوه، کلیسای اتحاد، عرفان سرخ‌پوستی) مواجه است. تمام این واقعیات لزوم شناخت صحیح عرفان اسلامی و تحقیق و پژوهش در متون اصیل این علم را خاطر نشان می‌کند.

از مهمترین اهداف این رشته در مقطع کارشناسی ارشد زمینه سازی برای آموزش دانشوران و محققان صاحب‌نظر در ابعاد مختلف فرق تصوف و مکاتب عرفانی است. دانش آموختگان این رشته می‌توانند به عنوان کادر علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور در زمینه تصوف و مکاتب عرفانی جذب شوند. همچنین آنها می‌توانند به عنوان نیروی انسانی آگاه به فرق تصوف و عرفان اسلامی، در جهت برقراری ارتباط و گفتگو با اندیشمندان و پیروان آنها ایفا نقش کنند و پاسخگوی نیازهای مراکز فرهنگی داخلی و خارجی کشور باشند.

داشتن مدرک لیسانس یا معادل آن برای تحصیل در این رشته کافی است.  این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. دانش‌جویان خارجی متقاضی تحصیل در این رشته بدون در نظر گرفتن رشته لیسانس می‌توانند در این رشته تحصیل کنند. بر این اساس هر فردی که خارج از ایران تحصیل کرده باشد با هر رشته‌ی تحصیلی در مقطع لیسانس در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه علمی می‌تواند در این دوره تحصیل کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقه‌مندی شرکت در این رشته‌ها می‌تواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد.

طول دوره کارشناسی ارشد «تصوف و عرفان اسلامی» 2 سال و برابر 4 نیم سال تحصیلی است. طول هر نیمسال برابر 16 هفته و ساعت دروس بر مبنای هر واحد یک ساعت در هفته می‌باشد. اگر به تشخیص گروه آموزشی مدت 2سال برای گذراندن دروس جبرانی یا اتمام پایان‌نامه کافی نباشد، حداکثر دو نیم سال دیگر به مدت آموزشی دو ساله اضافه می‌گردد. برنامه کارشناسی ارشد «تصوف و عرفان اسلامی» شامل 44 واحد درسی است که 28 واحد دروس اصلی، 12 واحد دروس جبرانی و 4 واحد پایان‌نامه است. دانشجو ملزم است کلیه واحدهای اصلی و پایان‌نامه و نیز با توجه به رشته کارشناسی که در آن فارغ التحصیل شده هر چند تعداد واحد از دروس جبرانی را به تشخیص گروه آموزشی بگذراند.

دروسی همچون «فرق تصوف»، «عرفان نظری»، «فلسفه عرفان»، «اخلاق و عرفان در ادیان ابراهیمی»، «اخلاق و عرفان در یهودیت و مسیحیت»، «تشیع و تصوف»، و «عرفان عملی» از جمله دروس تخصصی اند. همچنین دروسی مانند «تاریخ کلام اسلامی»، «تاریخ فلسفه اسلامی»، و «تاریخ تصوف و عرفان اسلامی»، «تاریخ ادیان» نیز در میان دروس جبرانی گنجانده شده‌اند.

• هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته می‌شوند (سال 1400-1401): 16میلیون تومان (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).

مجموعه مدارکی که برای ثبت نام در رشته‌­های کارشناسی ارشد آنلاین دانشگاه ادیان و مذاهب لازم است عبارتند از:

• فرم درخواست تکمیل شده
  • تصویر مدرک شناسایی کشور مبداء
  • تصویر مدرک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی
  • تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
  • رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری (در صورت تمایل)

دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل می­‌کند. در پورتال ثبت نام شما می­‌توانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل می­‌شود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبت‌­نام بارگزاری و ارسال کنید.