یادداشتی از دکتر طالبی دارابی؛
مفهوم «ظریف» قدرت معنایی!
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الهی‌منش:
تمام عبادات از جمله زیارت اربعین دارای اسرار هستند
قابل توجه اعضای هیئت علمی و دانشجویان؛
سفر علمی به شهر قونیه برگزار می‌شود
نشست معرفی و نقد کتاب «درباره شر» برگزار شد:
موضوع رنج برای الهیات مدرن است/ الهیات عملی برای کاستن از رنج
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب مطرح کرد:
فتوای رهبری؛ ملاک حل مسائل اجتماعی
حجت‌الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن نواب:
همایش اربعین عامل گسترش فرهنگ تشیع است
جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد برگزار شد:
بررسی سلاسل صوفیه معاصر در افغانستان و نقش آن در اجتماع و سیاست

نشست میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی

تاریخ انتشار: 1398/02/03

نشست میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی

دکتر حیدر عیوضی روز پنجشنبه 29 فروردین 98 در نشست «میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی» که به همت دفتر میراث مکتوب دانشگاه ادیان و مذاهب در سالن امام موسی صدر برگزار شد، به بررسی و تحلیل نسخ خطی موجود در کتابخانه‌های جهان با موضوع گفت‌وگوی ادیان پرداخت.

دکتر حیدر عیوضی در این نشست در تعریف متون گفت: منظور ما از متون ادیانی در این بحث، متونی که درباره متون مقدس ادیان دیگر، الهیات یا سنت‌های دینی ادیان دیگر توجه می‌کند یا آن‌ها را نقد می‌کند و به چالش می‌کشد و با متن مقدس خود مقایسه می‌کند و می‌خواهد برتری آیین خود را در آیین دیگر نشان دهد.

وی در ادامه گفت: در کنار ردیه‌نویسی که همواره در ادیان رایج بوده، از قرن بیست و یکم گفت‌وگوهای علمی شکل می‌گیرد. نسخه‌های خطی متعددی وجود دارد که موضوع آن گفت‌وگو است ولی تخیلی و زائیده ذهن نویسنده است. مانند مناظره مسلمان و مسیحی که آقای دکتر جعفریان تصحیح کرده است. متون دیگر هم هستند که حالت مناظره هستند ولی گفت‌وگوی علمی نیستند.

عیوضی هم‌چنین گفت: در مطالعات تطبیقی ادیان ابراهیمی آن‌چه الان به صورت پویا مورد اقبال پژوهشگران قرار گرفته است، مطالعات بینامتنی است که شاخه‌ای نوپا و فراالهیاتی است یعنی دغدغه، دغدغه کشف یک معضل متنی و الهیاتی است.

این پژوهشگر نسخ خطی در ادامه گفت: مطالعات روی نسخه‌های خطی در واقع پژوهش در تاریخ اندیشه است. رویکرد عالمان ما درقبال یهودیان و مسیحیان در دوره‌های تاریخی مختلف یکسان نبوده است. با توجه به شرایط اجتماهی و اقتصادی و مسائل دیگر، این رویکرد عالمان مسلمان تغییر پیدا می‌کند. هم‌چنین تمرکز در نسخه‌های خطی، سفر در زمان است و متناسب با نسخه‌ای که می‌خواهیم تصحیح کنیم، وارد قرن و عصری نویسنده می‌شویم. پژوهش در نسخه‌های خطی، تمرین جزء‌نگری است.

در ادامه این نشست، دکتر عیوضی به سؤالات استادان و دانشجویان حاضر در جلسه پاسخ گفت.

برچسب ها : حیدر عیوضی, نسخ خطی, ادیان ابراهیمی, دفتر میراث مکتوب, دانشگاه ادیان و مذاهب