حجت‌الاسلام والمسلمین عباس محمدیان مشاور فرهنگی دانشگاه ادیان و مذاهب:
بی‌حجابی ره‌آورد غرب است و تعبیر حجاب اجباری غلط است
دکتر سید علی موسوی نژاد در گفتگو با شفقنا؛
موضع نیروهای مردمی و انصارالله در یمن تقویت شده است
حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب:
همکاری علمی در جنوب شرق کشور از اهداف دانشگاه ادیان است
بیانیه دانشگاه ادیان و مذاهب در واکنش به توهین به حضرت آیت‌الله العظمی سیستانی:
این اهانت دسیسه دشمنان قسم‌خورده اسلام و عراق است

نشست میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی

تاریخ انتشار: 1398/02/03

نشست میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی

دکتر حیدر عیوضی روز پنجشنبه 29 فروردین 98 در نشست «میراث نسخ خطی در ادیان ابراهیمی» که به همت دفتر میراث مکتوب دانشگاه ادیان و مذاهب در سالن امام موسی صدر برگزار شد، به بررسی و تحلیل نسخ خطی موجود در کتابخانه‌های جهان با موضوع گفت‌وگوی ادیان پرداخت.

دکتر حیدر عیوضی در این نشست در تعریف متون گفت: منظور ما از متون ادیانی در این بحث، متونی که درباره متون مقدس ادیان دیگر، الهیات یا سنت‌های دینی ادیان دیگر توجه می‌کند یا آن‌ها را نقد می‌کند و به چالش می‌کشد و با متن مقدس خود مقایسه می‌کند و می‌خواهد برتری آیین خود را در آیین دیگر نشان دهد.

وی در ادامه گفت: در کنار ردیه‌نویسی که همواره در ادیان رایج بوده، از قرن بیست و یکم گفت‌وگوهای علمی شکل می‌گیرد. نسخه‌های خطی متعددی وجود دارد که موضوع آن گفت‌وگو است ولی تخیلی و زائیده ذهن نویسنده است. مانند مناظره مسلمان و مسیحی که آقای دکتر جعفریان تصحیح کرده است. متون دیگر هم هستند که حالت مناظره هستند ولی گفت‌وگوی علمی نیستند.

عیوضی هم‌چنین گفت: در مطالعات تطبیقی ادیان ابراهیمی آن‌چه الان به صورت پویا مورد اقبال پژوهشگران قرار گرفته است، مطالعات بینامتنی است که شاخه‌ای نوپا و فراالهیاتی است یعنی دغدغه، دغدغه کشف یک معضل متنی و الهیاتی است.

این پژوهشگر نسخ خطی در ادامه گفت: مطالعات روی نسخه‌های خطی در واقع پژوهش در تاریخ اندیشه است. رویکرد عالمان ما درقبال یهودیان و مسیحیان در دوره‌های تاریخی مختلف یکسان نبوده است. با توجه به شرایط اجتماهی و اقتصادی و مسائل دیگر، این رویکرد عالمان مسلمان تغییر پیدا می‌کند. هم‌چنین تمرکز در نسخه‌های خطی، سفر در زمان است و متناسب با نسخه‌ای که می‌خواهیم تصحیح کنیم، وارد قرن و عصری نویسنده می‌شویم. پژوهش در نسخه‌های خطی، تمرین جزء‌نگری است.

در ادامه این نشست، دکتر عیوضی به سؤالات استادان و دانشجویان حاضر در جلسه پاسخ گفت.

برچسب ها : حیدر عیوضی, نسخ خطی, ادیان ابراهیمی, دفتر میراث مکتوب, دانشگاه ادیان و مذاهب

دانشکده رسانه و ارتباطات