








به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت معاونت ارتباطات و امور بین الملل دانشگاه ادیان و مذاهب، نشست علمی «بررسی زمینههای تقریب و گفتوگوی مشترک اسلام و آیین هندو» با حضور هیئتی از کشور هندوستان برگزار شد.
این نشست با سخنرانی دکتر سید محمد روحانی، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب همراه بود. وی در این جلسه به بررسی زمینههای تقریب میان اسلام و آیین هندو پرداخت و تأکید کرد که به خلاف برداشتهای رایج، آموزههای اصلی هندو ماهیتی توحیدی، عرفانی و نزدیک به مبانی عرفان اسلامی دارد.
دکتر روحانی با استناد به متون مقدس و آرای بزرگان آیین هندو، امکان قرار گرفتن این آیین در دسته ادیان «اهل کتاب» یا حداقل «من له شبهة کتاب» را بررسی کرد، وی توضیح داد: پذیرش این دیدگاه میتواند در تعاملات تقریبی میان نزدیک به ۵۰ میلیون شیعه در شبهقاره هند و حدود ۸۰۰ میلیون پیرو آیین هندو نقش مؤثری داشته باشد.
وی در بخش دیگری از سخنرانی، به دیدگاه فقهای امامیه درباره مفهوم «اهل کتاب» پرداخت و گفت: برخی علما مانند شیخ طوسی، محقق حلی و علامه حلی، برای ادیانی که از نظر آموزهای به ادیان الاهی نزدیک هستند ولی نام آنها صراحتاً در قرآن نیامده، اصطلاح «من له شبهة کتاب» را به کار بردهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه با اشاره به آموزههای توحیدی آیین هندو، نظیر تأکید بر یگانگی خدا، نفی همتا و شبیه برای او، و باور به بازگشت انسانها به یکتاپرستی در دوره آخرالزمان، نشان داد که بسیاری از این آموزهها با مفاهیم توحیدی در اسلام همپوشانی دارند.
همچنین در این نشست، مفهوم خدای یگانه در آیین هندو، تفاوت آن با توحید در ادیان ابراهیمی، و نیز دیدگاه این آیین درباره وحی، نبوت و متون مقدس مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. بر اساس متون مقدس هندو، وحی آسمانی تنها منبع مطمئن و خطاناپذیر معرفت شمرده میشود و انسان برای نجات نهایی به آن نیاز دارد.
گفتنی است این نشست با مشارکت فعال میهمانان از هند و پاسخ به پرسشهای آنان پیرامون مفاهیم مشترک ادیان و گفتوگوی بینالادیانی به پایان رسید.
علاقمندان میتوانند مشروح محتوای نشست بررسی زمینههای تقریب و گفتوگوی مشترک اسلام و آیین هندو را در فایل زیر مطالعه نمایند.