به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت معاونت پژوهشی نشست بایستههای پژوهش آکادمیک با حضور دکتر حمید وحید رییس دانشکده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه ipm، رئیس دانشگاه، حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب و اعضای هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
در این نشست دکتر سید ابوالحسن نواب بیان کرد: مسئولان دانشگاه در تلاش هستند تا برون داد فکری از دانشگاه به خارج از آن صادر شود. بهترین راه آن را نیز ارسال مقالات به مجلات خارجی مانند آی اس آی است. این اولین باری است که از دکتر وحید دعوت کردهایم چون ایشان رشتهشان فلسفه است و میتوانند ما را در امر نوشتن مقالههای علوم انسانی یاری کنند. امیدواریم با سخنان دکتر وحید، دوستان ما دست به قلم شوند و مقالاتشان را راهی مجلههای خارجی کنند.
در ادامه این نشست دکتر حمید وحید ضمن تشکر از دعوت رئیس دانشگاه و دیگر دوستان گفت: موضوع اصلی بحث امروز بنده در مورد نوشتن مقاله و چاپ آن در ژورنالهای خارجی و چگونگی چاپ آن است.
تجربه بنده در حوزه علوم انسانی بوده و در این زمینه تجارب شخصی دارم. البته ممکن است دیگر دوستان نحوه تحقیق و موضاعتشان متفاوت از بنده باشد و به همین جهت سعی میکنم نکات کلی را در این زمینه بیان کنم.
وی ادامه داد: تحقیق و تفحص در حیطه مقاله و جامعه بین المللی خواهد بود. اما باید بدانید که چه زمانی این اجازه تحقیق صادر خواهد شد؟ طبق تفکیک شهودی، کوپر مقاله را بین سه سطح از فهمیدن تفکیک میکند.
اولین مورد بعد از اینکه مقاله را خواندید احساس روان شناسی به شما دست خواهد داد. تصویر کلی از مقاله بهدست خواهید آورد. در مرحله دوم شما آن چه را که فهمیدهاید باید بیان کنید. فراتر از بیان مرحله سوم است. در مرحله سوم به درجهای از فهم رسیدهاید که میتوانید مقاله خوانده شده را نقد کنید. اما یک مرحله عالی نیز در این بین وجود دارد که در آن میتوانید تئوری را ابطال کنید.
دکتر حمید وحید گفت: موضوع بحث ما نحوه توانایی نگارش و چگونگی نوشتن مقاله است. ما دو نوع معرفت از دانش داریم. معرفت «که» یا همان Knowledge that و معرفت «به چگونگی» یا همان how Knowledge؛ زیرا نوشتن مقاله یک بحث نظری نیست بلکه عملی نیز هست.
علوم تجربی یک سیر خطی و انباشتگی دارند. اما در علوم انسانی و بهخصوص فلسفه مشکل ذهن و بدن همیشه وجود داشته است. ما هنوز مانند یونانیان به حل مسئله ذهن و بدن نزدیک هستیم. اگر قرار باشد که ما پیشرفت را خلاصه کنیم در آری یا نه؟ رشدی که در فلسفه وجود خواهد داشت رشد خطی نخواهد بود و رشد غیرخطی است. به همین جهت فهم مسئله حرف اول را میزند.
رییس دانشکده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه ipm در انتهای سخنان خود گفت: نوشتن مقاله درعلوم انسانی و بهخصوص فلسفه برای پاسخ دادن نیست و نمیتوان ادعا کرد که به چیزی پاسخ داده است. در هنگام نوشتن مقالات فلسفی باید به سابقه مطلب نیز توجه کنید. تبحر شما در موضوع بحث برای نوشتن مقاله بسیار مهم است. وقتی وارد یک موضوع میشوید باید از حوزههای جنبی آن مبحث مطلع باشید، زیرا آنها کاملاً در هم تنیده هستند.
در ابتدای کار باید توضیح دهید که چه کاری را میخواهید انجام دهید. دو سوال مهم را انتخاب کنید. این مسائل مربوط به پاراگراف اول شماست.
در پاراگراف دوم مطلب را معرفی کنید و آرا و نظریات مهم را به صورت نقادانه بازگویی کنید. برخی مقالات فقط انتقادی هستند و نیازی به نظر صریح نیست. این مقالات را مجلات خاص چاپ میکنند.