






به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت دانشکده علوم اجتماعی، رسانه و ارتباطات نشست نقد و بررسی بازسازی شخصیت تاریخی معاویه بررسی و تحلیل مضمون سریال با ارائه دکتر هاتف پوررشیدی علی بیگلو عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر پوررشیدی بیان کرد: سریالهای تاریخی بهعنوان ابزارهایی قدرتمند، نهتنها رویدادهای گذشته را بازسازی میکنند، بلکه این توانایی را دارند که با ارائه تفسیرهای خاص و مد نظر تولیدکنندگان، بر نگرش مخاطبان نسبت به شخصیتها و وقایع تاریخی تأثیر گذارند.
وی گفت: سریال تاریخی «معاویه»، که در رمضان ۱۴۰۳-۱۴۰۴ (مارس ۲۰۲۵) پخش شد نیز در تلاش بود با ارائه تعریفی نو از معاویه ابن ابیسفیان، ذهنیت مخاطبان نسبت به این چهره جنجالی تاریخ اسلام را تغییر دهد و یا حداقل تلطیف نماید.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: این نشست که با هدف بررسی تصویر ارائه شده از معاویه در این سریال انجام شده است، با استفاده از روش تحلیل مضمون تمام قسمتهای سریال انجام پذیرفته است. در این راستا، دادهها با بهرهگیری از روش تحلیل مضمون براون و کلارک کدگذاری شد که نهایتا از بیش از ۹۰ مضمون پایه و ۱۷ مضمون سازماندهنده سه مضمون فراگیر «زمینهسازی تاریخی مشروعیت معاویه»، «تسلط معاویه بر چالشهای قدرت»، و «بازسازی معاویه بهعنوان چهرهای چندبعدی و معنوی» حاصل شد.
دکتر هاتف پوررشیدی علی بیگلو در پایان افزود: یافتهها نشان میدهند که سریال با حذف جنبههای منفی تاریخی نظیر جگرخواری هند و تأکید بر جنبههای مثبتی چون کاتب وحی بودن معاویه سعی در ارائه چهرهای مطلوب و قابل قبول از معاویه و بنیامیه دارد. این رویکرد در قالب نظریه چارچوبسازی، قصد دارد با گزینش و برجستهسازی مضامین خاص، روایتی منسجم و مطلوب را از شخصیت معاویه ارائه دهد. بر اساس نتایج حاصل، سریال «معاویه» با چارچوبسازی، تصویری متعادل و مطلوب از وی ساخته است که با روایات تاریخی شیعه و برخی منابع اهل سنت در تضاد است.
در پایان، حجتالاسلام دکتر محمد جواد خلیلی ضمن نقد مطالب ارائه شده، تأکید کرد که نظرات مطرحشده در این نشست، درباره ساختار، روششناسی، و محتوای این سریال بود.