در نشست لبه دانش مطرح شد؛

نظریه ارتباط عفیفانه چارچوبی برای تحلیل سیاست‌های حجاب در ایران

به گزارش دانشکده علوم اجتماعی، رسانه و ارتباطات، دکتر عبدالرسول علم‌الهدی عضو هئیت علمی دانشگاه امام حسین (ع)  در ادامه سلسله نشست های لبه دانش که با موضوع سیاستگذاری حجاب در ایران برمبنای نظریه ارتباط عفیفانه در دوره جنگ معناسازی با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمدرضا نواب، ریاست دانشکده، دکتر سیدرضا سجادی نژاد، معاون آموزشی و پژوهشی، اعضای هیئت علمی و دانشجویان مقطع ارشد و دکتری برگزار شد،در سخنانی با بیان اینکه سیاستگذاری حجاب در ایران یکی از موضوعات پیچیده و چندوجهی است که تحت تأثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد،گفت: این سیاستگذاری نه تنها به عنوان یک دستورالعمل اجتماعی، بلکه به عنوان ابزاری برای شکل‌دهی به هویت ملی و دینی کشور مورد توجه قرار می‌گیرد. در این راستا، نظریه ارتباط عفیفانه می‌تواند به عنوان چارچوبی مفید برای تحلیل سیاست‌های حجاب در ایران به کار رود.

وی ادامه داد:نظریه ارتباط عفیفانه بر این اصل استوار است که روابط انسانی و اجتماعی باید مبتنی بر احترام و حیا باشد. این نظریه به ترویج ارزش‌های اخلاقی و فرهنگی در جامعه کمک می‌کند و به ویژه در زمینه حجاب، به زنان این امکان را می‌دهد که نه تنها خود را محافظت کنند، بلکه هویت و کرامت خود را نیز حفظ نمایند. حجاب به عنوان نمادی از ارزش‌های عفیفانه، در این نظریه مورد تأکید قرار می‌گیرد و به‌عنوان ابزاری برای تقویت نهاد خانواده و جامعه اسلامی شناخته می‌شود.

دکتر علم الهدی ادامه داد:از سوی دیگر، دوره جنگ معناسازی در ایران، که پس از انقلاب اسلامی آغاز شد، نقش مهمی در شکل‌گیری سیاست‌های حجاب ایفا کرده است. در این دوره، حجاب به عنوان نمادی از مقاومت و سرسختی در برابر دشمنان خارجی تلقی شد و به تبع آن، سیاست‌های حجاب به‌طور گسترده‌ای اعمال گردید. در این راستا، حجاب نه تنها به عنوان یک عمل فردی، بلکه به عنوان یک نماد ملی و سیاسی مطرح شد که نشان‌دهنده یگانگی و انسجام جامعه اسلامی است.

وی عنوان کرد:ترکیب این دو رویکرد، یعنی نظریه ارتباط عفیفانه و دوره جنگ معناسازی، به ما می‌کند تا درک عمیق‌تری از سیاست‌های حجاب در ایران پیدا کنیم. این سیاست‌ها نه تنها به قواعد اجتماعی، بلکه به عنوان اباری برای شکل‌دهی به هویت ملی و دینی زنان ایرانی در نظر گرفته می‌شوند. با توجه به این نظریه‌ها، می‌توان گفت سیاستگذاری حجاب در ایران نه تنها به جنبه فردی، بلکه به ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز مرتبط است و تأثیرات عمیقی بر جامعه و فرهنگ ایرانی دارد.