جلسه دفاع از پایان نامه (( تقدير ازلي از نگاه کالوينيسم )) برگزار شد.

به گزارش دانشکده ادیان؛ 26شهریور ماه 1403 جلسه دفاع جناب آقای «حسین کیخا» پایان نامه ارشد با عنوان «تقدير ازلي از نگاه کالوينيسم» در رشته ادیان ابراهیمی، دانشکده ادیان با حضور استاد راهنما (حميد بخشنده آبکنار) در سالن شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

چکیده:

خداوند در مسيحيت به عنوان موجودي متعال و مقتدر به تصوير کشيده مي شود که مخلوقاتش را مطابق با اراده و مشيت خود تحت کنترل داشته و ايشان را به سمت مقصدي معين، به پيش مي راند. بدين شکل اراده الهي مي تواند نقش مهمي در تعيين سرنوشت انسان ها ايفا کند. اين موضوع در الهيات کليساي اصلاح شده اهميت بسياري پيدا مي کند و در قالب آموزه اي به نام “تقدير ازلي” به يکي از برجسته ترين ويژگي هاي اين کليسا تبديل مي شود. آموزه تقدير ازلي بيان مي کند که خداوند پيش از متولد شدن هر شخص، نجات يافتن و يا هلاکت نهايي وي را مقدر نموده است و اين سرنوشت، غير قابل تغيير است. ناظر به اهميت اين موضوع، هدف پژوهش حاضر، بررسي و تبيين آموزه‌ي تقدير ازلي و تاثيرات الهياتي-اجتماعي آن بر اساس متوني از کتب و آثار ژان کالون، کالوينيست ها و نيز منتقدان ايشان است‌. همچنين با توجه به متاثر بودن کالون و پيروان وي از افرادي همچون آگوستين و ساير رهبران نهضت اصلاح ديني و جريانات مختلف الهياتي در قرون وسطي واپسين، نقش اين افراد و گرايشات مختلف در شکل دهي به اين آموزه بررسي خواهد شد. مطابق با يافته هاي پژوهش، آموزه تقدير ازلي مؤيدات مختلفي در کتاب مقدس داشته و با دايره‌ي وسيعي از ساير تعاليم مسيحي، به شکل معناداري مرتبط است. کالوينيست ها در اين رابطه به آياتي از رساله هاي پولس همچون افسسيان و روميان استناد مي کنند و تقدير ازلي را بر پايه‌ي تعاليمي همچون قدرت مطلقه‌ي خداوند و ناتواني انسان در نجات خود استوار مي سازند. افرادي همچون آگوستين با بياني که از آموزه فيض دارد، ‌تاثير به سزايي بر آموزه تقدير از نگاه کالون داشته، هر چند که کالون به آن شکلي منطقي داده و تقدير مضاعف را مطرح مي سازد. همچنين پيروان کالون با استفاده از اثر وي، مبادي دين مسيحيت، در نظام مند سازي الهيات کليساي اصلاح شده و تثبيت پنج اصل کالوينيسمي‌ بر پايه آموزه تقدير ازلي، نقش ويژه اي داشتند. اين آموزه مي تواند ايمان، دعا و بشارت دادن مسيحيان را تحت تاثير قرار دهد و همچنين مسائل سياسي و اقتصادي جوامع ايشان را دگرگون سازد.

برای جناب آقای حسین کیخا آرزوی توفیق روزافزون داریم.