از پایان نامه «ترجمه کتاب The Psychology Of Religion» دفاع شد

تاریخ انتشار:

از پایان‌نامه «ترجمه کتاب  The Psychology Of Religion» دفاع شد

از عنوان «ترجمه کتاب  The Psychology Of Religion: A Shrt Introduction به همراه مقدمه تحلیلی و توصیفی» در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد دفاع شد.

به گزارش گروه تأمین اخبار و اطلاعات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، در این جلسه دانشجو مهدی عیوضی از پایان‌نامه خود با عنوان «ترجمه کتاب  The Psychology Of Religion: A Shrt Introduction به همراه مقدمه تحلیلی و توصیفی» دفاع کرد. حجت الاسلام و المسلمین دکتر قلی زاده استاد راهنما و علی شهبازی استاد مشاور این پایان‌نامه بودند و دکتر فرید براتی داوری این اثر را بر عهده داشت.

در ابتدای جلسه مهدی عیوضی خلاصه‌ای از پایان‌نامه خود را ارائه نمود و سپس دکتر براتی داوری این اثر را آغاز نموده و بیان داشت: متن بسیار روان و خوب و زحمت بسیاری که برای ترجمه کتاب و نگارش رساله کشیده شده، به خوبی نمایان است همانطور که کتاب ترجمه شده نیز بسیار ارزشمند است.

وی ادامه داد: با این حال ایراداتی هم وجود دارد از جمله این‌که در برخی از بخش‌های کتاب نواقصی موجود است که در ترجمه هم همان نواقص وجود دارد به عنوان نمونه در کتاب آمده که نظریه رشد پیاژه سه مرحله است درحالیکه این نظریه چهار مرحله دارد، در ترجمه هم همان سه مرحله ذکر شده که می‌بایست در پانویس ذکر می‌شد که این سه مرحله که بیان شده به دلیل موضوع خاص کتاب بوده است.

دکتر براتی تصریح کرد: منبع‌نویسی و ارجاعات رساله نیز یک‌دست نبوده و می‌بایست اصلاح شود، همچنین برخی از اصطلاحاتی که به کار برده شده، اصطلاحات رایج در روان‌شناسی نیست به علاوه این‌که برخی از اصطلاحات و لغات به درستی ترجمه نشده یا ترجمه‌های متفاوتی دارند مثلا در یک صفحه یک لغت دارای سه ترجمه متفاوت است که برای نمونه می‌توان به صفحه 51 پایان‌نامه اشاره کرد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در بخش‌هایی نیز ایراد ترجمه‌ای وجود دارد و عبارات به درستی ترجمه نشده و نامفهومند از جمله در صفحات 57، 59، 60 و… این امر ملموس است.

پس از سخنان استاد داور، مهدی عیوضی ضمن تشکر از داوری دقیق دکتر براتی گفت: این‌که اصطلاحات توضیح داده نشده باید گفت که در برخی اصطلاحات توضیح دارد و مابقی هم که توضیح خاصی ندارد اصلاح می‌گردد، برخی اصطلاحاتی که در رساله وجود دارد نیز در منابع روان‌شناسی و در مقالات اساتید بزرگ این رشته وجود داشته که در رساله ذکر شده‌اند.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر قلی زاده نیز در دفاع از این پایان‌نامه گفت: باید توجه داشت که دانشجو صبغه مطالعات روان‌شناسی نداشته و تخصص خاصی در این زمینه ندارد، با این حال این موضوع را انتخاب نموده و کار بسیار سخت و طاقت‌فرسایی را انجام داده و زحمت زیادی برای ترجمه کار کشیده است البته نکات استاد داور بسیار ارزشمند بوده و می‌بایست در پایان‌نامه اصلاح شوند.

علی شهبازی، استاد مشاور این رساله نیز یادآور شد: تساهل و تسامحی که در کار صورت گرفته به خاطر این است که قرار است این پایان‌نامه به کتاب تبدیل شود و به همین دلیل باید ویراستاری گردد ولی در مجموع باید گفت که زحمت بسیاری برای این کار کشیده شده است.

در ذیل چکیده این پایان‌نامه ارائه می‌گردد.

 

 

چکیده

کتاب حاضر با شیوه و متدی خاص خود به بحث و بررسی پیرامون موضوعات اساسی حوزه روان‌شناسی دین می‌پردازد، و تمامی مسائل مربوطه از تاریخچه پر فراز و نشیب گرفته تا جدید‌ترین نظریات ارائه شده را مورد بحث قرار می‌دهد.

در این اثر نویسنده با لحنی عالمانه و در عین حال قابل فهم در باب گستره وسیعی از ادیان و فرهنگ‌ها سخن می‌گوید. تمامی موضوعات اصلی و مهم این حوزه، از تاریخچه روان‌شناسی دینی گرفته تا شیوه‌های متعدد و جذابی که از طریق آن‌ها باور دینی بر احساس و رفتار انسان تأثیر می‌گذارد، مورد بحث قرار گرفته است.

حوزه‌های دیگری که نویسنده بدان ‌پرداخته شامل موارد زیر است: نیایش، پیشگویی و نودینی، ماهیت رفتار دینی، باورهای دینی، و تأثیر آن‌ها بر سلامت هیجانی؛ اختلالات ذهنی؛ رابطه بین دین و آسیب‌شناسی روانی، و مسئله مناقشه‌ برانگیز دین و تعصب.

این کتاب همچنین علت گرایش انسان‌ها به دین، آنچه در آن می‌یابند، و نحوه تأثیرپذیری سلامت هیجانی افراد و نگرش‌ آن‌ها نسبت به گناهِ عاطفی و حوزه‌های دیگر احساسات انسانی از دین را مورد بحث قرار می‌دهد. این حوزه‌ها شامل روان‌پریشی، افسردگی، عشق و نفرت می‌شود، حوزه‌هایی که در واقع دین و روان‌شناسی در آن‌ها با یگدیگر تلاقی دارند.

در فصل مربوط به احساسات دینی احساسات مثبت و منفی، مانند احساس گناه و شرم، مورد بحث قرار می‌گیرد، و در ضمن آن‌ شواهدی را دال بر پیوند این مسائل با بهداشت‌ روانی، سلامت و روان‌شناسی ارائه می‌دهد.

واژه‌های کلیدی: روان‌شناسی، دین، رفتار دینی، باور دینی، احساسات دینی

 

 

 

مطالب مشابه