بیان احکام شرعی؛

بررسی اخلاقی و فقهی قیمت‌گذاری کالاها در بازار

تاریخ انتشار:

در ادامۀ برنامه‌های آموزشی و فرهنگی دانشگاه، بیان احکام توسط حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی با موضوع «بررسی اخلاقی و فقهی قیمت‌گذاری کالاها در بازار» درنمازخانه دانشگاه برگزار شد.

ایشان در آغاز با اشاره به چالش‌های پیش‌روی خریداران و فروشندگان در بازار، به تبیین یکی از موارد متداول در فضای کسب‌وکار پرداختند و بیان کردند:
گاهی اوقات خریدار با قیمتی که روی کالا مشاهده می‌کند، روبه‌رو می‌شود، اما فروشنده مبلغ متفاوتی را اعلام می‌کند. این مسئله می‌تواند از نگاه هر یک از طرفین معامله، توجیهات خاص خود را داشته باشد.

وی در ادامه با بیان مثال عینی افزود:
فرض کنید فروشنده کالایی را در گذشته با قیمت پایین‌تر تهیه کرده است، اما اکنون قصد فروش آن را دارد. در این حین، قیمت بازار همان کالا افزایش یافته است. اگر فروشنده نتواند کالا را به قیمت روز بفروشد، ممکن است در جایگزینی آن با نمونهٔ مشابه دچار مشکل شده و متضرر شود. از این رو، منطق اقتصادی و عرف بازار ایجاب می‌کند که قیمت‌گذاری بر اساس ارزش روز انجام پذیرد.

حجت‌الاسلام حسینی با اشاره به دیدگاه شرعی و عرفی این موضوع تصریح کردند:
از نظر فقهی و اخلاقی، اگر فروشنده به گونه‌ای قیمت‌گذاری کند که منجر به ضرر غیرمنطقی نشود و قیمت‌ها مبتنی بر واقعیات بازار و ارزش جاری کالا باشد، این عمل ایرادی ندارد. البته باید از هرگونه بی‌انصافی و سودجویی خارج از عرف پرهیز شود.

ایشان در پایان تأکید کردند:
آگاهی و تقویت دانش اقتصادی در کنار التزام به اخلاق اسلامی، می‌تواند فضای تجاری را شفاف‌تر و عادلانه‌تر سازد.

 

 

مطالب مشابه