دکتر محمد مسجدجامعی بیان کرد؛

«کاتولیک» و «کلیسا» ۲ مقوله جداگانه با اهداف متفاوت هستند

تاریخ انتشار:

پاپ فرانسیس، به دلایل مختلف، گرایش‌های بیشتری به کشورهای در حال توسعه و جهان سوم دارد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با مشارکت دانشگاه ادیان و مذاهب و انجمن گفت‌وگوی بین الادیانی سلام، آیین رونمایی از کتاب «المسيحیة والعصر الجدید» اثر حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد مسجد جامعی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

دکتر محمد مسجد جامعی در آیین رونمایی از ترجمه عربی کتاب «مسیحیان و روزگار جدید»، بیان کرد: کاتولیک و کلیسا ۲ مقوله جدا از هم هستند و هرکدام اهداف و سیاست‌های خاص خود را دنبال می‌کنند. این تمایز، مفهومی بسیار مهمی است که در تحلیل وضعیت کنونی دین مسیحیت در جهان باید مورد توجه قرار گیرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: پیروان کاتولیک‌ها در نقاط مختلف جهان با تجربه‌های متنوع و گاه متناقضی زندگی می‌کنند، تفاوت‌هایی که در گذشته مشکلی ایجاد نمی‌کرد، امروزه در مناطق خاصی از جهان، به ویژه در شمال و غرب اروپا و آمریکا، به چالش‌هایی برای کلیسای کاتولیک تبدیل شده‌ است. این تفاوت‌ها در واقع رابطه‌ای پیچیده و چندجانبه میان پیروان کاتولیک‌ها در کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای در حال توسعه ایجاد کرده است.

وی گفت: پاپ فرانسیس، به دلایل مختلف، گرایش‌های بیشتری به کشورهای در حال توسعه و جهان سوم دارد، این رویکرد او در میان برخی از اروپایی‌ها باعث کاهش اعتبار و نفوذش شده‌است. در حقیقت، پاپ کنونی در بسیاری از مسائل اجتماعی و دینی در پی برقراری نوعی توازن جهانی است که این موضوع برای بخش‌هایی از کلیسای کاتولیک، به ویژه در اروپا، چالش‌برانگیز بوده‌است.

بحران‌های جدید کلیسای ارتدوکس پس از جنگ اوکراین

سفیر سابق ایران در واتیکان در ادامه به وضعیت کلیسای ارتدوکس اشاره کرد و گفت: کلیسای ارتدوکس بعد از فروپاشی بلوک شرق در قرن بیستم تجدید حیات کرد، اما بحران‌های جدیدی پس از جنگ اوکراین ظهور کرده‌است. اکثریت مردم اوکراین پیرو کلیسای ارتدوکس روسیه بودند، اما جنگ اوکراین باعث شده‌است که مردم این کشور و بسیاری از کشورهای اروپای شرقی با مشکلات جدیدی مواجه شوند که این مسأله برای کلیساهای ارتدوکس و پیروان آن‌ها چالش‌آفرین بوده‌است.

وی در ادامه به جنبش‌های مذهبی در ایالات متحده پرداخت و گفت: کلیسای انجیل‌گرایان (Evangelicals) در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ با شدت بیشتری فعال شد، این گروه با آموزه‌های آخرالزمانی در حال گسترش فعالیت‌های خود در سطح جهانی هستند، پس از روی کار آمدن ترامپ، پیروان مسیحیت انجیلی و تبشیری به طور ویژه در آمریکای لاتین فعال شده‌اند، جایی که این فعالیت‌ها با شدت و گستردگی بیشتری به پیش می‌رود.

دکتر محمد مسجدجامعی همچنین به وضعیت کلیساهای خاورمیانه اشاره کرد و افزود: کلیساهای مسیحی در خاورمیانه از زمان فروپاشی امپراتوری عثمانی فعالیت‌های خود را از سر گرفته‌اند، در طی یک قرن اخیر، بسیاری از روشنفکران عرب مسلمان و غیرمسلمان، پیروان این کلیساها بوده‌اند، حضور این کلیساها در خاورمیانه نه تنها به عنوان یک عنصر فرهنگی و مذهبی، بلکه به عنوان یک عامل تعادلی اجتماعی و سیاسی در منطقه ضروری است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: وجود کلیساهای مسیحی در خاورمیانه برای ایجاد تعادل اجتماعی و دینی در این منطقه حائز اهمیت است، این منطقه به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی خاص خود، از جمله رشد گروه‌های افراطی اسلامی و مشکلات فرهنگی و اجتماعی دیگر، به تعادلی نیاز دارد که حضور مسیحیان بومی می‌تواند آن را فراهم کند.

دکتر محمد مسجد جامعی در پایان به یکی از نکات دوران ریاست جمهوری ترامپ اشاره کرد و افزود: یکی از تاثیرات حضور ترامپ در رأس قدرت آمریکا، کاهش نفوذ گروه‌های تراجنسیتی در میان مسیحیان است، این مسأله در کنار رشد شدید راست‌گرایی در اروپا، به ویژه در میان مسیحیان، یکی از واقعیت‌های امروز دین مسیحیت به شمار می‌رود، راست‌گرایان در اروپا که عمدتاً به مقابله با اسلام و مسلمانان می‌پردازند، همچنان به عنوان یک جریان غالب در سیاست‌های داخلی اروپا شناخته می‌شوند. در چنین شرایطی، برقراری ارتباطات عمیق‌تر و مؤثرتر بین نهادهای دینی اسلامی و کلیساها می‌تواند در کاهش شدت این روند و کنترل چالش‌های سیاسی-مذهبی نقش مهمی ایفا کند.

350a7504
350a7504
350a7563
350a7505
350a7541
350a7517
350a7567-2
350a7580
350a7531
350a7549
350a7558
350a7521
350a7589
350a7592
350a7618
350a7640-2
350a7647
350a7663
2464431
2464445

مطالب مشابه