به همت معاونت فرهنگی و دانشجویی؛

نشست علمی «شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی» برگزار شد

تاریخ انتشار:

جایگاه حضرت زهرا (س) از جنبه‌های مختلف علمی، معنوی و مبارزاتی قابل بررسی است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه ادیان و مذاهب و با همکاری دانشکدگان شیعه‌شناسی و مذاهب اسلامی و بنیاد بین‌المللی امامت نشست علمی با موضوع «شخصیت حضرت فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) در منابع اسلامی» و با سخنرانی حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمدحسن مروجی طبسی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر اکبر روستایی پژوهشگر تاریخ اسلام و امامت برگزار شد.

در ابتدای این نشست حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمدحسن مروجی طبسی با معرفی کتاب کافی، به یکی از غنی‌ترین منابع حدیثی شیعه پرداخت و گفت: جایگاه حضرت زهرا (س) در این کتاب از جنبه‌های علمی، معنوی و مبارزاتی قابل بررسی است.

وی گفت: سخنان بنده در چهار محور اصلی تنظیم شده است: اولین محور تحلیل ویژگی‌های کتاب کافی است. که می‌توان گفت: کتاب کافی اثری بی‌نظیر از مرحوم کلینی است که در دوره غیبت صغری نگاشته شده و شامل اصول، فروع، و روضه است. و همچنین این کتاب نه تنها منبعی حدیثی، بلکه دایرة‌المعارفی جامع از معارف اسلامی شامل فقه، تاریخ، تفسیر، و کلام است.

دکتر محمدحسن مروجی طبسی ادامه داد: دومین محور نقش حضرت زهرا (س) در احادیث کتاب کافی است. حدیث کسا: شرح جایگاه ویژه اهل بیت (ع) با تاکید بر حضور حضرت زهرا (س) در میان پنج‌تن آل عبا. روایت ثقلین: تشریح ارتباط ثقل اکبر (قرآن) و ثقل اصغر (اهل بیت) با محوریت حضرت زهرا (س) و باب الحجة: بررسی روایاتی که بر نقش حضرت زهرا (س) در اثبات حقانیت امامت دلالت دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به نقل‌هایی از کتاب کافی تبیین کرد: سومین محور، سیره مبارزاتی حضرت زهرا (س) است. این حرکت‌ها نمادی از ایستادگی بر حق و افشای نفاق در جامعه آن زمان بوده است.

دکتر محمدحسن مروجی طبسی در پایان افزود: چهارمین محور مصحف فاطمه (س) است. این کتاب الهی، به عنوان یکی از منابع علم امامان (ع)، شامل پیش‌بینی‌هایی از وقایع آینده است که توسط حضرت زهرا (س) به املا و امیرالمؤمنین (ع) به کتابت درآمده است. دکتر طبسی توضیح داد که این مصحف شامل مسائل حلال و حرام نیست، بلکه به عنوان یک گنجینه معنوی و علمی، نقش مهمی در تبیین جایگاه اهل بیت (ع) داشته است.

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر اکبر روستایی به تحلیل جایگاه حضرت زهرا (س) در صحیح بخاری پرداخت و تفاوت‌های محتوایی و ساختاری این اثر با کتاب کافی را بررسی کرد و گفت: صحیح بخاری، در مقایسه با کتاب کافی، فاقد انسجام ساختاری است و نظم محتوایی ضعیفی دارد. احادیث مرتبط با اهل بیت (ع)، به‌ویژه حضرت زهرا (س)، در این کتاب به‌صورت محدود و ناقص ذکر شده است.

این پژوهشگر امامت تصریح کرد: صحیح بخاری در پرداختن به نقش علمی و معنوی حضرت زهرا (س) کاستی‌های بسیاری دارد و این مسئله ناشی از نگاه محدود اهل سنت به جایگاه اهل بیت (ع) است. برتری کتاب کافی را در دقت، جامعیت و انسجام محتوایی می‌توان دید و آن را به‌عنوان یکی از بهترین منابع حدیثی شیعه معرفی کرد.

در پایان دکتر اکبر روستایی با اشاره به جایگاه حضرت زهرا (س) در دفاع از امامت افزود: حرکت‌های اجتماعی و سیاسی حضرت زهرا (س) در دفاع از امامت، الگویی بی‌بدیل برای مبارزه با ظلم و ایستادگی بر حق معرفی شده است. همچنین مصحف فاطمه (س) گنجینه‌ای از علم اهل بیت (ع) است. این مصحف، به عنوان یک منبع الهی، نقش کلیدی در تبیین معارف اهل بیت (ع) ایفا می‌کند. هرچند می‌توان گفت ضعف‌های محتوایی و ساختاری صحیح بخاری در برابر کتاب کافی، از جمله موضوعات بحث‌برانگیز این نشست است.

350a6954
350a6954
350a6955
350a6959
350a6961
350a6962
350a6966
350a6970
350a6973-2
350a6975
350a6977
350a6982
350a6986
350a6989
350a6993
350a6995

مطالب مشابه