جلسه دفاع از رساله برگزار شد؛

تحلیل گفتمان مطبوعاتی در روابط منطقه‌ای عراق پس از سال ۲۰۰۳

تاریخ انتشار:

جلسه دفاع از رساله با موضوع تحلیل گفتمان مطبوعاتی نسبت به روابط منطقه‌ای عراق پس از سال ۲۰۰۳ (بررسی تحلیلی روزنامه‌های عراق، کویت و سوریه)با حضور دکتر رضا سجادی نژاد،معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده، اساتید راهنما،مشاور و داور برگزار شد.

به گزارش دانشکده علوم اجتماعی، رسانه و ارتباطات؛جلسه دفاع از رساله با ارائه احمد کاظم حسن الطائی دانشجو مقطع دکتری با موضوع تحلیل گفتمان مطبوعاتی نسبت به روابط منطقه‌ای عراق پس از سال۲۰۰۳ (بررسی تحلیلی روزنامه‌های عراق، کویت و سوریه) برگزار شد.

این رساله که با راهنمایی دکتر محمدرضا انواری و مشاوره دکتر فاطمه محمدی سیجانی تالیف شده با کسب نمره عالی دفاع شد.

داوری این رساله را دکتر وحیده نعیم آبادی،دکتر مجید مبینی مقدس و دکتر محمدرضا برزویی برعهده داشتند.

در چکیده این رساله آمده است: روابط منطقه‌ای عراق به ویژه با کویت و سوریه پس از سال ۲۰۰۳ و بعد آن که در دوره رژیم صدام با تنش‌هایی در مقاطع زمانی مختلف همراه بود شاهد مرحله جدیدی است که بررسی و تحلیل آن می‌تواند نقاط قوت و ضعف را برای سیاستمداران عراق روشن کند.

در این بین نقش وسابل ارتباط جمعی در انعکاس چگونگی و روند تحولات در موضوعات مختلف حائز اهمیت است.

در این رساله انعکاس روابط منطقه‌ای عراق در مطبوعات به عنوان یکی از وسایل ارتباط جمعی مد نظر قرار گرفته است.

هدف از این پژوهش بررسی گفتمانی روزنامه‌های عراق، کویت و سوریه در قبال رواابط منطقه‌ای عراق پس از سال ۲۰۰۳ است.

برای دستیابی به این هدف لازم است معانی غالب و ضمنی روزنامه‌های متون انتخاب شده کشف شوند.

بنا بر این سوال اصلی این است گفتمان مطبوعاتی عراق، کویت و سوریه در رابطه با روابط منطقه‌ای عراق پس از سال ۲۰۰۳ چیست؟

محقق برای پاسخ به این سوال از رویکرد کیفی و تحلیل گفتمان اسفاده کرد. از میان رویکردهای مختلف در تحلیل گقتمان از رویکرد پیدام)بهره برد. از این رو با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ۱۲۰ مقاله در روزنامه‌های الصباح عراق، الانباء الکویت والثوره السوریه برای دوره زمانی ۲۰۱۱/۱/۱ تا ۲۰۱۱/۳۱/۰۳تحلیل و بررسی شد تا به نقطه اشباع رسیدیم و کفایت نظری حاصل شد. محقق به نتایجی دست یافت که مهمترین آن‌ها به شرح زیر است:

گفتمان الصباح بر تمایل عراق برای غلبه بر میراث حمله صدام به کویت و اهمیت بازسازی روابط با کویت تاکید کرد. گفتمان الصباح همچنین نگرانی خود را از تکرار تجربه تهاجم صدام ابراز کرد زیر این امر نشان دهنده احتیاط استراتژیک در برخورد با رژیم جدید عراق بود.

گفتمان الصباح همچنین بر قصد رژیم جدید عراق برای حل و فصل مسائل و مشکلات باقی مانده با کویت تاکید کرد.

از طریق تعهد خود به قطعنامه‌های بین المللی از سوی دیگر گفتمان الانباء لحنی محافظه‌کارانه در این زمینه نشان داد که نشان دهنده‌عدم اعتماد به ثبات رژیم جدید در کشور است. همچنین بر ضرورت همکاری امنیتی در جلوگیری از عملیات قاچاق برون مرزی تاکید کرد.

در حالی که گفتمان الصباح بر اتهامات عراق مبنی بر حمایت سوریه از تروریسم و این که آن‌ها بخشی از مشکلات امنیتی در عراق هستند تمرکز داشت

در گفتمان الصباح ابراز تمایل عراق برای حل و فصل سائل باقی مانده از طریق دیپلماسی بود گفتمان الثوره از حل و فصل مشکلات استقبال کرد. صباح همچنین تقویت همکاری‌های اقتصادی را به دلیل نیاز عراق به غلبه بر بحران اقتصادی و لنزوای بین المللی عراق و کاهش فشارهای اقتصادی و غلبه بر فروپلشی احتمالی اقتصاد بیان کرد.

مطالب مشابه