بخش ویژه ای از آیات قرآن کریم، ناظر به موضوعات تاریخی است

تاریخ انتشار:

قرآن کریم حتی نسبت به دوره پیشا تاریخ نیز داده‌های تاریخی معتبری را در اختیار ما قرار می‌دهد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه به نقل از خبرگزاری حوزه علمیه خراسان، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمد غفوری‌نژاد عضو هيئت علمي دانشگاه اديان و مذاهب، در ادامه سلسله جلسات گفتمان معرفت مرکز تحقیقات اسلامی مشهد مقدس، به موضوع تبیین قرآن کریم و داده‌های تاریخی پرداخت و گفت: برپایی این جلسات، روح تحقیق و پژوهش را در حوزه علمیه خراسان بیش از پیش دمیده است.  

وی با بیان این که قرآن از نگاه تاریخی می‌بایست در حوزه‌های علمیه، بیشتر مورد توجه بوده و بدان پرداخته شود، تصریح کرد: باید دید از نگاه مورخان، قرآن کریم چه داده‌هایی را در اختیار قرار می‌دهد و چه استفاده‌هایی از این کتاب مقدس وجود دارد.

دکتر غفوری‌نژاد بخشی از داده‌های قرآن کریم را ناظر به دوره قبل از ظهور اسلام و پیشا اسلامی، و برخی را نیز مربوط به دوره اسلامی دانست و ضمن اشاره به این مسئله که اساسا مطالعه تاریخ و داده‌های تاریخی در قرآن کریم چه اهمیتی دارد، خاطر نشان کرد: 1453 آیه از آیات قرآن مشتمل بر گزارش‌های تاریخی پیش از ظهور اسلام است که این گزارشات تاریخی از زمان خلقت حضرت آدم تا زمان پیامبر گرامی اسلام(ص) را شامل می‌شود و تقریبا یک چهارم آیات قابل توجه است.

وی با بیان این که با احتساب آیات مربوط به دوره اسلامی، دو سوم آیات قرآن ناظر به موضوعات تاریخی قلمداد می‌شود، ابراز کرد: حتی با بررسی و مداقه دقیق‌تر می‌توان گفت بخش زیادی از آیات اجتماعی نازل شده بر قلب پیامبر(ص)، داده‌های تاریخی مربوط به آن دوره محسوب می‌شود و می‌توان گزارشات تاریخی را بر اساس آن اعتبارسنجی نمود.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این‌که قرآن کریم در کنار سنت اهل بیت(ع)، تنها منبع معتبر برای مطالعه تاریخ انسان در عصر امت واحده می‌باشد، گفت: عصر امت واحده اشاره به دوره پیش از ظهور انبیا دارد که این دوره تاریخی، قریب به دو هزار سال را به خود اختصاص می‌دهد و منبعی مهم برای مطالعه بسیاری از وقایع تاریخی در عصر جاهلیت، پیش از ظهور اسلام و همچنین تاریخ دوره اسلامی است.

وی با بیان این که 50 سوره قرآن کریم دارای نام تاریخی و یا با نام پیامبران پیشین است، قدیمی‌ترین داده‌های تاریخی مکتوب بشر را مربوط به 4 هزار سال قبل دانست و اظهار کرد: از نگاه مورخان دوره ظهور تاریخ رسمی و مکتوب از حدود 4 هزار سال قبل از میلاد آغاز شده و اختراع خط و نوشتار در عالم عملا به 4 هزار قبل میلاد می‌رسد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب با بیان این که قرآن کریم حتی نسبت به دوره پیشا تاریخ نیز، داده‌های تاریخی معتبری را در اختیار ما قرار می‌دهد همانگونه که از هزاره چهارم قبل از میلاد خط اختراع شد و تاریخ‌های محلی پدید آمد، تصریح کرد: قرآن از دوره پیش از تاریخ، داده عرضه نموده و داده‌های تاریخی مربوط به دوره پیشا اسلامی به دو قسم تاریخ پیامبران و حوادث و قوم های پیشین دسته‌بندی می‌شود.

دکتر غفوری نژاد در پایان با بیان این که عمده داده‌های در اختیار بشر منحصر به قرآن کریم است و جز آن، علم به تاریخ پیش از اسلام نداریم، از پژوهشگران حوزوی خواست تا در منابع تاریخی موجود مربوط به دوره اسلامی و همچنین پیش از اسلام تدبر کنند.