به گزارش روابط عمومی دانشگاه، به همت معاونت پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب آخرین کرسی علمی ترویجی پاییز ۱۴۰۲ با موضوع «استنطاق قواعد فلسفه سینوی در مسئله جنسیت و عقل عملی» با حضور دکتر نرجس رودگر به عنوان ارائه دهنده و دکتر حمیدرضا خادمی به عنوان ناقد برگزار شد.
دکتر نرجس رودگر با اشاره به هدف مقاله «استنطاق قواعد فلسفه سینوی در مسئله جنسیت و عقل عملی» گفت: عرضۀ مسئله جنسیت به قواعد و مسائل فلسفه سینوی در بحث عقل عملی و استنطاق آنان در خصوص این مسأله است. تعاریف و محورهای مختلف عقل عملی در کنار تعاریف جنسیت و عرضۀ آنها به قواعد و مسائل حکمت سینوی در مورد عقل عملی، میتواند امتداد حکمت سینوی در مسألۀ جنسیت را درپی داشته باشد.
وی گفت: در این مقاله این هدف با روش تحلیلی بررسی و در محورهای زیر قضاوت شده است: 1. استنطاق مسألۀ جنسیت در قواعد حکمت عملی ناظر به مدبر فعل اختیاری 2. حالات مشارکتی نفس و بدن و مسألۀ جنسیت و عقل عملی 3. رابطۀ نفس و قوا و نقش جنسیت در آن 4. فرایند شکلگیری رفتار و نقش جنسیت 5. جنسیت و عوامل استکمال عقل عملی 6. استنطاق مسألۀ جنسیت در عقل عملی به عنوان قوۀ مدرکه 7. جنسیت و دانشهای مربوط به عقل عملی از جمله اخلاق.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بررسیها نشان دهندۀ تأثیر جنسیت نه به نحو عام و مطلق، بلکه به نحو جزئی و مشروط در ساحتهای مختلف عقل عملی است. مسئله جنسیت امروزه از زوایای مختلف مورد بررسی محققان علون انسانی قرار میگیرد. کتب فلسفی، جامعه شناسی، علون سیاسی، روانشناسی و… بخشی را به عنوان مسأله جنسیت اختصاص داده است. فلسف اسلامی با ظرفیت های متفاوتی که درحوزههای هستی شناسی و انسان شناسی دارد میتواند بستری برای طرح نظریه جنسیت باشد. همانطور که در دنیای غرب، نظریههای ناظر به جنسیت در بستر مکاتب فلسفی شکل گرفته است.
وی در پایان گفت: جنسیت با تفاوتی که با جنس دارد در فلسفه سینوی مورد ملاحظه قرار نگرفته است. تعریف ذکورت و انوثت و جانمایی آن در نفس تنها به عنوان امر بدنی انجام شده است. با این وجود امکان تعریف جنسیت با لحاظ دغدغه ای که در اصل تفکیک آن نسبت به جنس وجود داشته است سلب نمیشود.