حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد غفوری نژاد در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با گرامیداشت اعیاد ولادت و امامت و عید سعید غدیر اظهار داشت: همانطور که در قربان، موضوع تسلیم شدن حضرت ابراهیم (ع) به فرمان الهی در ذبح فرزند وجود دارد، در واقعه غدیر نیز آنچه خداوند از مسلمانان انتظار داشت، تسلیم بودن آنها و پذیرش امر خدا بر ولایت و جانشینی امیرالمومنین (ع) بعد از پیامبر (ص) بود.
مدیر گروه اسلام و مطالعات تطبیقی ادیان پژوهشکده امام رضا علیه السلام افزود: از داستان نافرمانی شیطان از امر خدا در سجده ملائک بر انسان، مشخص میشود که خداوند از بندگان اطاعت میخواهد و در ماجرای غدیر نیز میبینیم چون ولایت امیرالمومنین (ع) نقش حیاتی در هدایت و سعادت بشر دارد، خداوند از مسلمانان در کنار سایر تکالیف، مساله پذیرش ولایت را میطلبد تا سعادتمندی شامل حال مومنین شود.
وی همچنین در مورد جایگاه غدیر در اسلام بیان کرد: در تمدن اسلامی، شاهکارهای هنری و معماری فراوانی همچون مساجد و حسینیهها و خانقاهها و تکیهگاهها و حمامها و ساختمانهای رخت شورخانه خلق شده که آثار غدیری و شعارهای مربوط به ولایت امام علی (ع) در این آفریدههای هنری دیده میشود.
حجت الاسلام و المسلمین غفوری نژاد عنوان کرد: متاسفانه این پیشینه معماری اسلامی و آثار ارزشمند در طول تاریخ تمدن اسلامی هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است. وی تصریح کرد: همچنین مسکوکات متعددی توسط دولتهای گوناگون ضرب شده است که شعار روی تعدادی از این مسکوکات مربوط به ولایت امام علی (ع) و جریان غدیر است که همه این آثار به لحاظ پژوهشی اهمیت زیادی دارد.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب واحد مشهد در خصوص جایگاه غدیر در مذاهب اسلامی خاطرنشان کرد: گرایش های مختلفی در سنت اسلامی وجود دارد که از جمله متصوفه که حدود 25 سلسله اصلی دارند و هر یک از اینها ممکن است به سلسه های فرعی بیشتری منشعب شوند و جایگاه غدیر در میراث این سلسلههای صوفیه مورد مطالعه قرار نگرفته است. همچنین تسنن دوازده امامی نیز نسبت به جریان غدیر اهتمام ورزیده اند و جا دارد که دیدگاه آنها در مورد غدیر مورد مطالعه قرار بگیرد.
حجت الاسلام و المسلمین غفوری نژاد در مورد صیانت از غدیر با حفظ وحدت اسلامی بیان کرد: بسیاری از مضامین غدیر براساس روایاتی که از شیعه و اهل تسنن باقی مانده، محور وحدت امت اسلامی است. اساسا با توجه به اینکه واقعه غدیر را تقریبا همه مسلمانان قبول دارند و اختلافات در تفسیر فرمایشات پیامبر (ص) در بین آنهاست، غدیر میتواند محور وحدت امت اسلامی باشد و از این زاویه میتوان به واقعه غدیر عمیقتر نگریست.
دکتر غفوری نژاد عنوان کرد: مرحوم علامه امینی در کتاب الغدیر جریان غدیر را از 110 صحابی و بیش از 80 نفر از تابعین نقل کرده و اسناد را از مصادر اهل سنت استخراج کرده اند.
ایشان خاطرنشان کرد: نمونه یک چنین واقعهای که در طول تاریخ اسلامی نقل شده باشد ما شاید نداشته باشیم که 110 نفر از صحابه پیغمبر آن را نقل کرده باشند و گاهی به عنوان حدیث متواتر به حدیث غدیر مثال زده و تنها به عنوان معدود متواترات لفظی از پیامبر(ص) از این حدیث یاد میشود.
مدیر گروه اسلام و مطالعات تطبیقی ادیان پژوهشکده امام رضا علیه السلام افزود: در مورد بزرگداشت عید غدیر نیز فضائل فراوانی از سوی ائمه اطهار (ع) بیان شده و بسیار شایسته است کسانی که هر گونه تمکنی از جمله تمکن مالی و یا امکاناتی در اختیار دارند برای بزرگداشت چنین روزی سرمایهای را به کار بگیرند و هزینه کنند. وی تصریح کرد:هر میزان عید غدیر را بیشتر تکریم کنیم فرهنگ غدیر بیشتر در سطح جهان فراگیر میشود، باید تلاش کنیم عید غدیر همانند ایام عید نوروز باعث تحول در زندگیمان باشد.
حجتالاسلام و المسلمین غفوری نژاد عنوان کرد: در واقع همان طور که در بین ما مرسوم است که در ایام نوروز، لباس فرزندان و خانواده را نو و خانه تکانی کنیم، به جا و شایسته است برای عید غدیر نیز چنین جایگاهی را قائل باشیم. وی بیان کرد: در روایاتی داریم که ائمه اطهار فرمودهاند به ازای هر درهم به هزار درهم پاداش داده میشود کسی که در روز غدیر بخواهد خرج کند و دل مومنان را شاد نماید بنابراین لازم است که مومنان نسبت به این مساله اهتمام و تلاش کنند و از قافله غدیریان جا نمانند.