دفاعیه کارشناسی ارشد

مواجهه امام هادی علیه السلام با چالش های فکری و کلامی عصر خود

تاریخ انتشار:

به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی در این جلسه که یکشنبه 17 آبان در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد مروجی‌طبسی به عنوان استاد راهنما، دکتر محمد غفوری‌نژاد، استاد مشاور و دکتر محمدحسن محمدی‌مظفر در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو اسداله غفاری آبی سفلی از پایان نامه اش دفاع کرد.

در چکیده این پایان نامه آمده است:

مساله این نوشتار به نحوه مواجهه امام هادی (علیه السلام) با چالش­های فکری و کلامی دوره امامت خویش معطوف است. بررسی­های انجام گرفته، ما را به این نتیجه رهنمون ساخت که امام دهم (علیه السلام) با چالش­ها مذکور برخورد فعال داشته وبا هرگونه انحرافی به مقابله بر می­خاست.

از مسائل مهم فکری و کلامی که در جامعه اسلامی آن روز رواج داشته است تشبیه، تجسیم و رؤیت خداوند بود. امام(علیه السلام) این نظریه­ ها را مردود شمرده­ اند.

مسئله جبر و تفویض یکی دیگر از چالش­های موجود عصر امام دهم می­باشد. از امام هادی(علیه السلام) دراین زمینه رسالهای نقل شده است که امام این دو نظریه را نیز ابطال ونظریه امر بین الامرین را اثبات کردند.

مخلوق بودن و یا مخلوق نبودن قرآن کریم نیز یکی دیگر از فتنه­ های این دوره است  که مدتها فکر مسلمانان را به خود مشغول ساخته بود. امام هادی(علیه السلام) بحث و جدال درباره مساله یاد شده را بدعت در دین قلمداد نمود و یاران خود را از طرح چنین بحثهایی بر حذر داشت.

از جمله چالش­های مهم در این دوره وجود گروه­های منحرف از خط اصیل امامت بود که می­توان به گروه­های غلات، واقفیه و صوفیه اشاره کرد. امام هادى(علیه السلام) از این گروه­ها اظهار تبرى نموده با آنان مبارزه کرده و شیعیان را از نزدیک شدن و هم­نشینی با آنان، به شدت برحذر می­داشت وآنان را مشمول لعن و نفرین خود قرار داد.

واژگان کلیدی: امام هادی (علیه السلام) ـ چالش­های فکری و کلامی ـ رؤیت خداوند ـ تجسیم وتشبیه ـ جبر واختیارـ مِحنه القرآن ـ واقفیه ـ غلات ـ صوفیه

 

 

 

 

مطالب مشابه