نشست علمی «رابطه علم و الهیات مسیحی در دوره معاصر» از سلسله نشستهای انجمن دینپژوهان با حضور دکتر دانشور برگزار شد.
دکتر دانشور با تأکید بر اهمیت این موضوع در دوران معاصر گفت: داستان الهیات مسیحی داستان قرنها گفتوگو و تعامل و تعاطی فکری بین حوزه دین و اندیشه دینی با حوزههای دیگر تجربه و اندیشه بشری است. از بین این حوزهها، حوزه علم از برجستگی خاصی برخوردار است.
وی در ادامه گفت: مطالعه این الهیات با این نگاه به اندیشوران حوزه اندیشه اسلامی میتواند بسیار درسآموز باشد به خصوص این که با مسائلی مواجه هستیم که ابتدا متألهان و الهیدانان مسیحی با آن درگیر بودهاند.
دانشور همچنین گفت: مسئله دینی یا اسلامی کردن علوم به هر جهت مطرح است. لذا برای بررسی درست این مسئله علمی ـ اسلامی کردن علوم، نیاز به یک درک عمیق نسبت به رابطه علم و دین و تلاشهایی که اندیشمندان دینی غرب برای دینی کردن علم و برقرار ارتباط بین این دو کردهاند نیاز است. لذا نباید خود را از این تجربه محروم کنیم.
وی گفت: برای متفکران ما تا همین اواخر آسان بود که بگویند علم فقط در چهارچوب طبیعت محصور است و به ما یک دانش نظری میدهد که با آن اعتقاد و ایمان هم نیست. نهایت این است که از دادههای علم برای بعضی آموزههای دینی به ویژه اثبات وجود خدا استفاده کنیم. واقعیت اما غیر این است و علم هرگز حاضر نیست صرفاً در حوزه طبیعت خود را مشغول نگه دارد. علم الان دستکم از نظر بسیاری از عالمان، دستگاهی است که میخواهد همه حوزههای زندگی انسان را تسخیر کند و راضی به هیچ حدی نیست.
دکتر دانشور در ادامه افزود: این که گفتهاند دعوای همیشگی بین علم و دین مسیحیت وجود داشته، قطعاً غلط است و بلکه تعامل بلند چندقرنه بین علم و دین مسیحیت وجود داشته است و حتی در دورهای مسیحیت پدر علم بوده است.
وی در پایان همچنین به علم مسیحی در قرن بیستم و تسلیم شدن مسیحیت در برابر نظریه تکامل پرداخت و گفت: الهیدانان مسیحی ناچار به تسلیم شدند و لذا در پی تفسیر کتاب مقدس برای حل این تناقضها رفتند گرچه عدهای از مخالفت با نظریه تکامل کوتاه نیامدند. این در حالی است که در جهان علم امروز، نظریه تکامل به عنوان یک حقیقت مطرح است نه یک نظریه و فرضیه.
گفتنی است این نشست روز پنجشنبه 22 آبانماه در محل سالن امام موسی صدر برگزار شد.