به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ همزمان با ایام الله دهه فجر و چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران با پیام مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(دامت برکاته) همایش «منزلت ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی ایران؛ با نگاهی به بیانیه گام دوم انقلاب» در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
در این همایش حجت الاسلام والمسلمین دکترحمیدرضا شریعتمداری گفت: انقلاب در اساس خودش، یک تحول فکری با سویه های روشنفکری بود. همین که حوزه علمیه که در روزگاری قاعد و بی اعتنا به سیاست، حکومت، رفاه و پیشرفت جامعه و اهداف جهانی بود به فضای انقلاب، سیاست، نظام سازی روی آورد مهم ترین نشانه روشنفکری یا نواندیشی دینی میتواند باشد.
وی ادامه داد: در حوزه اندیشه دینی بعد از انقلاب بر مبنای اندیشههای امام خمینی(ره) شاهد تغییرات و اتفاقات زیادی بودیم. یکی از این اتفاقات این بود که اهتمام به سیاست و قدرت، از محافظه کاری و حتی رفرمیسم تبدیل به انقلابیگری شد. در دولت سازی، نظام سازی و اخیرا تمدن سازی شاهد این بودیم که فضای تنگ مذهبی به فضای فرامذهبی کشیده شد و همچنین فضای اسلامی به فضای فرادینی و جهانی مبدل شد. در این حوزه ما شاهد این بودیم که به مسأله ملیت، سازمان و نهاد، آینده نگری و … توجه بیشتری شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب بیان کرد: طبیعی و بدیهی است که انقلاب و نظام اسلامی که از سویی، خاستگاه دینی و از سویی دیگر رویکرد جهانی دارد نسبت به دیگر ادیان و دیگر مذاهب، موضعی داشته باشد. این موضعگیری هم از جهت نظری قابل توجه است هم از جهت عملی. حتی اگر انقلاب دینی هم نبود و فقط جهت ملی داشت باز هم باید موضع خودش را در مورد ادیان و مذاهب روشن میکرد.
وی ادامه داد: فارغ از مباحث نظری، از لحاظ عملی، تعایش سلمی مطرح است. تحریک نکردن، توهین نکردن، تضمین حقوق شهروندی و آزادی های مدنی و دینی همه از اموری است که از لحاظ عملی باید مورد توجه قرار گیرد. در دنیای امروز این اهداف عملی که می تواند دستاوردهای نظری هم داشته باشد و عمدتا معطوف به نخبگان، به ویژه عالمان ادیان و مذاهب است در قالب گفت وگوی ادیان و تقریب مذاهب دنبال میشود.
شریعتمداری با اشاره به بیانیه گام دوم گفت: مبانی تقریب و گفت وگوی ادیان در این بیانیه به خوبی تبیین و تنقیح شده و اساسا جهانی و انسانی شدن رسالت انقلاب اسلامی بدون این رویکردها دست یافتنی نیست. همچنین سیره و مواضع رهبری معظم نیز گواه باور جدی ایشان به تقریب و گفتوگوست.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی از آغاز، داعیه های فراملی، فرامذهبی و حتی فرادینی داشت. یعنی در کنار آرمانهای اسلامی ارزشهایی انسانی و جهانشمول را دنبال میکرد؛ از عدالت طلبی گرفته تا مبارزه با سلطه طلبی قدرتهای بزرگ تا ترویج اخلاق و معنویت. انقلابی با این رویکرد، حتما باید بر محور گفت وگوی ادیان و نیز تقریب مذاهب اسلامی عمل کند و اتفاقا هر دو محور در دستور کار انقلاب اسلامی و نظام اسلامی قرار گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: در دوران رهبری بنیانگزار جمهوری اسلامی، دعوت به وحدت در ابعاد مختلفش، آنقدر بروز و ظهور داشت که جای انکار ندارد. از همین رو، اقبال زیادی به انقلاب در میان همه نهضتهای آزادیبخش و لو غیر مسلمانان و نیز در میان نخبگان جهان شکل گرفت. در دوران رهبری آيتالله خامنهای، جمهوری اسلامی برای نیل به گفت وگوی ادیان و تقریب مذاهب، رویکرد نهادی را دنبال کرد و سازوکارهای رسمی این مهم را تعبیه کرد. از جمله رویکردهای نهادی میتوان به تأسیس مجمع التقریب و نیز نهاد گفتوگوی ادیان در سازمان ارتباطات و شورای سیاستگذاری ادیان اشاره کرد.
وی در پایان گفت: آنچه رسالت ما در زمان حاضر است، تلاش کردن برای تبدیل گفت وگو و تقریب به فرهنگِ حاکم بر کشورمان و سپس دیگر کشورهاست و این بیش از مطالعات و تعلیمات نظری، نیازمند اقدامات عملی، از جمله، تربیت شهروندان به رواداری، تحمل و همزیستی است.