نشست نقد و بررسی سه کتاب کلیسای کاتولیک، کلیسای ارتدکس و کلیسای پروتستان با حضور مؤلفان کتابها و سخنرانی دکتر احمدرضا مفتاح عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر احمدرضا مفتاح در این نشست مجازی به بررسی کتاب «شناخت کلیسای کاتولیک» پرداخت و گفت: وقتی سخن ناشر را ملاحظه کردم، دیدم اشاره شده برای دانشجویان تصوف، ادیان، مذاهب کلامی، تاریخ و کلام مسیحیت و… نوشته شده است. تعجبم از ابتدا این بود که چرا این کتاب که کمک درسی محسوب میشود، به شکل درسنامه تنظیم شده و نویسندگان محترم خود را به زحمت انداخته و آن را در ۳۴ فصل به عنوان ۳۴ درس تنظیم کردهاند. نمیدانم که انتشارات سمت از آنها خواسته یا دلیل دیگری دارد؟ قرار است اطلاعاتی تخصصی در زمینه شناخت کلیسای کاتولیک ارائه دهد و لزومی نمیبینم که کتاب حالت درسنامه داشته باشد؛ چون این مسئله باعث شده کتاب دچار نبود ساختار و انسجام کافی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: از طرفی به خاطر خاصیت چینش مطالب در کتب آموزشی، چینش عناوین و فصلها نتوانسته همدیگر را پیدا کند و تنوع مطالب باعث شده موضوعات درهم آورده شوند. هرچه مطالب بیشتر باشد، باعث میشود ثقل مطلب حفظ نشود.
مفتاح یادآور شد: از طرفی تفاوت جایگاه سنت در کلیساهای کاتولیک، ارتدکس و پروتستان به صورت جدی مورد بحث قرار نگرفته و به مباحثی که میتوانست تمایز این کلیساها را نشان دهد و همچنین تحولات کلیساهای کاتولیک، متفکران و شخصیتهای بزرگ این کلیسا چندان پرداخته نشده است.
او در پایان خاطرنشان کرد: در چنین مباحثی اگر برخی منابع جا افتاده محور و مبنا قرار میگرفت، شاید بهتر میتوانست انسجام لازم را حفظ کند.
یادآور میشود کتاب شناخت کلیسای کاتولیک نوشته جواد باغبانی و عباس رسولزاده، زیر نظر حسین توفیقی با مشارکت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و به همت سازمان سمت در سال ۱۳۹۳ منتشر و برگزیده هفدهمین دوره کتاب سال است.
در معرفی این اثر آمده است: اسلام و مسیحیت از ادیان توحیدی و ابراهیمیاند و متون مقدس هر دو دین شامل پیامهای مشترکی در موضوعات اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی است. قرآن کریم پیروان این ادیان را به تعامل با یکدیگر در توحید و خداپرستی فراخوانده است. کلیسای کاتولیک با پیروانی حدود یک میلیارد نفر، بزرگترین جامعه مسیحی است. این کلیسا در مقایسه با دو جامعه مسیحی ارتدکس و پروتستان قدمت بیشتری دارد. ازآنجاکه سخن گفتن درباره فرقهای از یک دین بدون سخن گفتن از اصل آن دین ممکن نیست، بخشی از مباحث این مجموعه، درباره اصل مسیحیت است.