دین پژوهی
تعریف تخصصی رشته دین پژوهی
امروزه پژوهشهای پیرامون حوزه دین پژوهی یکی از پر جاذبهترین شاخههای مطالعاتی است که بسیاری از پژوهشگران را به خود جذب کرده است. از آنجا که ادیان دارای ابعاد مختلف میباشند در مطالعه یک دین همواره باید توجه داشت که از چه زاویه و با چه رویکردی به دین نگریسته میشود. سوالات مختلفی که در عرصه های مختلف اندیشه دینی مطرح شده، موجب پدید آمدن شاخههای مختلف علوم در حوزه دین شده است. در دوره دکتری دین پژوهی سعی میشود این رشتههای مختلف در حوزه آموزشی و پژوهشی مورد بررسی قرار داده شود.
در این رشته به بررسی دین از ابعاد انسانشناختی، پدیدارشناختی، روانشناختی، جامعهشناختی، الهیاتی و فلسفه دین پرداخته میشود.
در این رشته تحولاتی که باعث پدید آمدن رشته¬های مختلف در دین پژوهی شده مانند روانشناسی دین، جامعه شناسی دین، تاریخ ادیان، دین شناسی تطبیقی، مردم شناسی، فلسفه دین، کلام جدید، پدیدار شناسی دین، ادبیات و هنر دینی، اسطوره شناسی دین، و معرفت شناسی دینی مورد بررسی قرار می گیرند.
در این رشته دروسی همچون «نگرشها و نظریهها درباره دین»، «هرمنوتیک دینی»، «دین و سلامت روانی»، «دین ،سکولاریزم و سکولاریزاسیون»، «سنخشناسی تاریخی دین»، «ملاکهای ارزش داوری میان ادیان»، و «دین و عقلانیت» دروس اصلیاند.
دانش آموختگان این رشته علاوه بر توانایی تدریس در مراکز علمی و آکادمیک میتوانند در زمینه مسائل و موضوعات مختلف و متنوع دین پژوهی تحقیق و پژوهش کنند. همچنین آنها میتوانند در مهیا نمودن زیرساختهای مهم در عرصه علوم انسانی به منظور بومی سازی و تطبیق و بازخوانی با حوزه های اسلامی و شیعه منشا اثر باشند.
طول دوره دکتری «دین پژوهی» ۴ سال و برابر ۸ نیم سال تحصیلی است که ۴ نیمسال آن برای آموزش، یک نیمسال برای گذراندن آزمون جامع و سه نیم سال آن برای نگارش رساله دکتری میباشد. دانشجویان در ترم اول دروس جبرانی و در ترمهای بعدی واحدهای دروس تخصصی و اختیاری را میگذرانند. برنامه دکتری «دین پژوهی» شامل ۴۸ واحد درسی است که ۱۸ واحد آن اصلی، ۱۲ واحد جبرانی و ۱۸ واحد نیز پایان نامه است.
فرصت های شغلی
فارغالتحصیلان دکتری دینپژوهی، با توجه به دانش و مهارتهایی که کسب کردهاند، طیف گستردهای از فرصتهای شغلی را پیش رو دارند. آنها میتوانند در دانشگاهها به عنوان استاد تماموقت یا پارهوقت مشغول به تدریس و پژوهش شوند و در تربیت نسل جدید پژوهشگران نقش موثری ایفا کنند. همچنین، در حال حاضر اغلب دانشآموختگان این رشته در مؤسسات پژوهشی یا دانشگاهها مشغول تدریس و پژوهش هستند. مراکز پژوهشی و اندیشکدههای دینی نیز از جمله مکانهایی هستند که به حضور پژوهشگران دکتری نیاز دارند. این افراد میتوانند در پروژههای تحقیقاتی مختلف شرکت کنند و به تولید دانش جدید در حوزه دین کمک کنند. علاوه بر این، فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در نهادهای فرهنگی و مذهبی، سازمانهای بینالمللی، رسانهها و حتی بخش خصوصی مشغول به کار شوند. به عنوان مثال، میتوانند به عنوان مشاور و تحلیل گر مسائل بین الادیانی، مترجم متون دینی، کارشناس امور فرهنگی یا کارشناس رسانه فعالیت کنند. بازار کار برای فارغالتحصیلان دکتری دینپژوهی به عوامل مختلفی مانند تخصص، مهارتهای ارتباطی، توانایی کار گروهی و همچنین شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه بستگی دارد و دانشآموختگان با توجه به مهارتهای خود میتوانند در زمینههای مختلف موفق باشند.
- جهت اطلاع از هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته میشوند به صفحه پذیرش دانشجویان دوره دکتری قسمت شهریه مراجعه کنید.
- هزینهی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 9۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینههای تحصیلی دانشجوست و شامل هزینههای زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمیشود).
- از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش آموزش کشور
داوطلبان در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون دوره دکتری تخصصی (PhD) سازمان سنجش کشور پذیرفته خواهند شد. شرایط اختصاصی و عمومی این آزمون توسط سازمان سنجش آموزش کشور در دفترچه شماره (1) آزمون اعلام خواهد گردید. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» میباشد و پذیرش بهصورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت سازمان سنجش بخش دکتری تخصصی)
- از طریق آزمون مقطع مقطع دکتری تخصصی (PhD) اختصاصی دانشگاه ادیان و مذاهب (ویژه طلاب)
داوطلبان طلبه در این مقطع با شرکت و قبولی در آزمون اختصاصی دوره دکتری تخصصی (PhD) که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب با مجوز رسمی از سازمان سنجش کشور برگزار میگردد، پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی آزمون از طریق اطلاعیه رسمی دانشگاه اعلام میگردد. شیوه تحصیل در این مقطع «آموزشی و پژوهشی» میباشد و پذیرش بهصورت غیرمتمرکز (در دو مرحله به همراه مصاحبه علمی) خواهد بود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت آزمون دانشگاه)
- از طریق بدون آزمون استعدادهای درخشان
داوطلبان در این مقطع بدون شرکت در آزمون سراسری و صرفاً براساس سوابق تحصیلی و پژوهشی خویش با شرکت در مصاحبه علمی که توسط گروههای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار میگردد پذیرفته خواهند شد. شرایط عمومی و اختصاصی پذیرش دانشجو از این طریق براساس اطلاعیه رسمی دانشگاه ادیان و مذاهب اعلام میشود. برای ثبت نام کلیک کنید (سایت دانشگاه بخش استعداد درخشان)
- از طریق آزمون مقطع دکتری تخصصی اتباع غیرایرانی غیربورسیه
ابتدا مدارک زیر را تهیه نموده:
- فرم درخواست تکمیل شده
- تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر (در صورت تمایل دانشجو به حضور در دانشگاه)
- تصویر مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا فارسی
- تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
- رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری
سپس دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل میکند. در پورتال ثبت نام شما میتوانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل میشود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبتنام بارگزاری و ارسال کنید.
داوطلبان غیرایرانی برای ثبت نام کلیک کنید.