ترجمه بخش دوم کتاب المذاهب الاسلامیه دفاع شد

نویسنده:
فاطمه عباسی
سطح:
کارشناسی ارشد

در قالب پایان نامه ارشد انجام شد؛

ترجمه بخش دوم کتاب المذاهب الاسلامیه

 

فاطمه عباسی دانشجوی رشته مذاهب فقهی در دانشکده مذاهب با دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان «ترجمه بخش دوم کتاب المذاهب الاسلامیه» از دانشگاه ادیان و مذاهب فارغ التحصیل شد.

در این جلسه که صبح سه شنبه 17 دی ماه در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد حجت الاسلام علیرضا ایمانی به عنوان استاد راهنما، حجت الاسلام دکتر رضا اسلامی، استاد مشاور و حجت الاسلام دکتر حمیدرضا شریعتمداری در جایگاه استاد داور، به همراه نماینده معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی حضور داشتند.

در این جلسه که با حضور تعدادی از دانشجویان این دانشگاه برگزار شد، استاد داور پس از گزارش دانشجو از پایان نامه، به نقد و ارزیابی آن پرداخت.

سپس دانشجو با توجه به انتقادات استاد داور و نیز توضیحات اساتید راهنما و مشاور از پایان نامه خود دفاع نمود و در نهایت بعد از شور اساتید راهنما، مشاور، داور و نماینده معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی موفق به کسب امتیاز قبولی شد.

 

چکیده:

استاد ابوزهره یکی از دانشمندان فقه‌شناس و فرقه‌نگار مصری در سده أخیر است که به خاطر تألیفات متنوّع و متعدّد خود در زمینه‌های فقه، اصول، تاریخ، رجال، کلام، علوم قرآن و نیز موضوعات سیاسی اجتماعی عصر حاضر، چهره‌ای برجسته و شناخته شده است، از این رو ترجمه‌ی آثار این مولّف می‌تواند مسیر را برای انجام پژوهش‌های علمی هموارتر کند.

کتاب تاریخ المذاهب الإسلامیّه از مشهورترین آثار محمد ابوزهره است که در 670 صفحه وزیری در دو قسمت تدوین شده است، بخش اوّل به بیان مذاهب سیاسی و اعتقادی و بخش دوّم به شرح مذاهب فقهی پرداخته است.در بخشدوّم کتاب، پس از مقدمه‌ای طولانی که موضوع اجتهاد و ادوار آن را از عصر پیامبر (صلّی الله علیه و آله) تا دوران صحابه و تابعین مورد بررسی قرار می‌دهدبه تبیین مبانی و خاستگاه‌های فقهی هشت نفر از بزرگان صاحب مکتب در فقه اسلامی پرداخته است، در این نوشتار قسمتی از بخش دوّم کتاب ترجمه شده است.

با اینکه مؤلّف خود از طلایه‌داران وحدت امّت اسلامی است و در کتاب پر ارج خود الوحده الإسلامیه، حمایت از وحدت را در گفتار و نوشتار و رفتار، وظیفه هر مسلمانی دانسته و خود از سردمداران تقریب مذاهب اسلامی در دهه‌های أخیر به شمار می‌رود، ولی آنچه ما را به نقد و بررسی نوشته‌های ابوزهره وا می‌دارد، اظهار نظرهای او در مورد مذهب شیعه و عقاید پیروان آن در این کتاب می‌باشد. در این تحقیق، نقد و برّرسی پیش از ترجمه و در مقدّمه آمده است.

 

واژگان کلیدی: اجتهاد، مذاهب فقهی، فتوا، فقه شیعه، اختلاف مذهبی، مقاصد الاحکام