بررسی باورهای مسیحیان یهودی اولیه
- سطح:
- کارشناسی ارشد
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب، روح ا… رحمانی شمسی دانشجوی رشته ادیان ابراهیمی از دانشکده ادیان با دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان «بررسی باورهای مسیحیان یهودی اولیه» از این دانشگاه فارغ التحصیل شد.
در این جلسه که دوشنبه 27 مرداد ماه در سالن کنفرانس شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد دکتر احمدرضا مفتاح به عنوان استاد راهنما، دکتر حمید بخشنده، استاد مشاور و دکتر مهراب صادق نیا در جایگاه استاد داور، به همراه نماینده معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی حضور داشتند.
در این دفاعیه که با حضور تعدادی از دانشجویان این دانشگاه برگزار شد، استاد داور پس از گزارش دانشجو از پایان نامه، به نقد و ارزیابی آن پرداخت.
سپس دانشجو با توجه به انتقادات استاد داور و نیز توضیحات اساتید راهنما و مشاور از پایان نامه خود دفاع نمود و در نهایت بعد از شور اساتید راهنما، مشاور، داور و نماینده معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی موفق به کسب امتیاز قبولی شد.
چکیده:
با نگاه دقیق بهتاریخ مسیحیت در دوران اولیه و پیدایش آن مسیحیتی را مشاهده میکنیم که با مسیحیت کنونی متفاوت است. این رساله مدعی آن است که مسیحیت راست کیش در حقیقت همان مسیحیت یهودی اولیه بوده و مسیحیان اولیه یهودیانی بودند که به شریعت موسی پایبند بودند و عیسی را مسیحا می دانستند. از یک سو، از ابتدای مسیحیت در بین پیروان عیسی اختلافاتی بر سر مسئله شریعت، گستره آن و پیروی از آن وجود داشت. از سوی دیگر در دوره های بعد، مناقشه های اعتقادی و الاهیاتی در مسیحیت بوجود آمد که ضرورت یافت برای حل و فصل آنها شوراهایی تشکیل گردد. در واقع الاهیات مسیحی کنونی با کنار گذاشتن باورهای مسیحیان یهودی اولیه در طول تاریخ شکل گرفته است. در این رساله از سخنان و تعالیم عیسی و شاگردان وی و باورهای مسیحیان یهودی اولیه درباره استمرار شریعت یهود بحث می شود. با بررسی باورهای مسحیان یهودی اولیه مشخص می گردد که تعابیر غلوآمیزی همچون الوهیت مسیح، تجسد، فدا و … در تعالیم عیسی و شاگردان و در باورهای مسیحیان یهودی وجود نداشته است. عیسی مسیح به شریعت و انجام اعمال دینی یهود توجه داشت و شاگردان وی نیز همین روش را ادامه دادند، ولی باورهای بعدی تفاوت زیادی با تعالیم عیسی مسیح و شاگردانش پیدا کرده است. این امر به وضوح در متون عهد جدید و برخی از متون غیر رسمی و نیز مکشوفاتی از مسیحیان قابل مشاهده است، هرچند بسیاری از متون اصلی و اولیه مسیحیان یهودی در دوره های متمادی از فهرست کتب قانونی حذف شدند. به هر حال، با قدرت گرفتن دو نیروی دینی، یکی یهودیت حاخامی و دیگری مسیحیت تحت حمایت امپراتوری، مسیحیان یهودی به تدریج رو به افول نهادند و از قرن چهارم به بعد اثری از آنها در مسیحیت رسمی باقی نماند.
واژهگان کلیدی: مسیحیان یهودی، تعالیم عیسی مسیح، عصر رسولان، رساله های عهد جدید، رساله های غیر رسمی، ابیونیها