ترجمه بخش پایانی تاریخ المذاهب الاسلامیه ابو زهره، بخش حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی همراه با نقد و بررسی
- نویسنده:
- یحیی حقانی
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی در این جلسه که سه شنبه 21 مهرماه در سالن کنفرانس شهید بهشتی دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور حجت الاسلام والمسلمین علیرضا ایمانی به عنوان استاد راهنما، حجت الاسلام عبد الصمد علی آبادی، استاد مشاور و حجتالاسلام والمسلمین دکتر جوان آراسته در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو یحیی حقانی از پایان نامه اش دفاع کرد.
در چکیده این پایان نامه آمده است:
استاد ابوزهره یکی ازدانشمندان فقهشناس و فرقهنگار مصری در سده أخیر است که به خاطر تألیفات متنوّع و متعدّد خود در زمینههای فقه، اصول، تاریخ، رجال، کلام، علوم قرآن و نیز موضوعات سیاسی اجتماعی عصرحاضر، چهرهای برجسته و شناخته شده است، از اینرو ترجمهی آثار این مولّف میتواند مسیر را برای انجام پژوهشهای علمی هموارتر کند.
کتاب تاریخ المذاهب الإسلامیّه از مشهورترین آثار محمد ابوزهره است که در 670 صفحه وزیری در دو قسمت تدوین شده است، بخش اوّل به بیان مذاهب سیاسی و اعتقادی و بخش دوّم به تاریخ مذاهب فقهی پرداخته است. در بخش دوّم کتاب، پس از مقدمهای طولانی که موضوع اجتهاد و ادوار آن را از عصر پیامبر (صلّی الله علیه وآله) تا دوران صحابه و تابعین مورد بررسی قرار میدهد به تبیین مبانی و خاستگاههای فقهی هشت نفر از بزرگان صاحب مکتب در فقه اسلامی پرداخته است، در این نوشتار قسمتی از بخش دوّم کتاب که چهار فقیه اهل سنت یعنی ابوحنیفه، مالک بن انس، محمد بن ادریس شافعی و احمد بن حنبل و منهج و مبانی فقهی آنها ترجمه شده است.
با اینکه مؤلّف خود از طلایهداران وحدت امّت اسلامی است و درکتاب پرارج خود الوحدهالإسلامیه، حمایت از وحدت را در گفتار و نوشتار و رفتار، وظیفه هر مسلمانی دانسته و خود از سردمداران تقریب مذاهب اسلامی در دهههای أخیر به شمار میرود، ولی آنچه ما را به نقد و بررسی نوشتههای ابوزهره وامیدارد، اظهار نظرهای او در مورد ائمه چهارگانه اهل سنت و مبانی و روش اجتهادی انها در این کتاب میباشد. در این تحقیق، نقد و برّرسی هر شخصیتی بعد از ترجمه آن ذکر می شود.
کلیدواژهها: مذاهب فقهی،ابو حنیفه ،مالک بن انس، محمد بن ادریس شافعی، احمدبن حنبل