رویارویی مسیحیت معاصر با پدیده الحاد نوین (با تأکید بر تفکرات ریچارد داوکینز و دنیل دنت)
- نویسنده:
- مرتضی پیروجعفری
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی در این جلسه که شنبه 16 آبان در سالن کنفرانس امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر همایون همتی به عنوان استاد راهنما، دکتر علی شهبازی، استاد مشاور و دکتر نعیمه پور محمدی در جایگاه استاد داور برگزار شد دانشجو مرتضی پیروجعفری از پایان نامه اش دفاع کرد.
در چکیده این پایان نامه آمده است:
خداناباوری جدید، گونهای نو از الحاد است که با نگاهی خصمانه و انتقادی به دین، درصدد نفی و مبارزه آشکار با هر گونه باور دینی است. این جریان با اتکا بر نظریههای علمی چون تکامل طبیعی داروین، دین را پدیدهای طبیعی در کنار سایر پدیدههای زندگی اجتماعی بشر میداند که نیاز به کاوشی نو دارد. این جریان پس از حادثه تروریستی یازده سپتامبر به صورت آشکار، جنگ با دین را اعلام میکند و در این زمینه کتاب های متعددی به نگارش در میآورد. از این میان، داوکینز و دنت از چهرههای سرشناس این جریان، با نگارش کتابها و مقالات متعدد، مبارزه خود علیه دین به خصوص دین مسیحی را در برنامه کاری خود قرار دادهاند. در جبهه مقابل از جهان مسیحی، آلیستر مکگراث و آلوین پلنتینگا به دفاع از باورهای مسیحی برخاستهاند. این رساله پس از ترسیم فضای کلی این رویارویی، به بررسی انتقادات مکگراث و پلانیتنگا نسبت به دنت و داوکینز پرداخته است. مکگراث با رویکرد الهیات علمی و الهیات طبیعی و پلنتینگا با توجه به دیدگاه معرفت شناسی اطلاح شده، در قالب تألیف کتاب، مقاله ، انجام مناظره و سخنرانی به انتقادات خداناباوران جدید پاسخ داده اند. با توجه به الهیات علمی که برهانهای اثبات وجود خدا را مؤید و شاهد بر وجود خدا و نه دلیل میداند و نیز معرفت شناسی اصلاح شده که مخالف اقامه برهان بر وجود خدا است، میتوان گفت که هر دو این الهیدان توانستهاند به نقدهای داوکینز و دنت پاسخ گفته و از آموزههای مسیحی دفاع نمایند. این رساله علاوه بر ترسیم جغرافیای این رویارویی، شیوه و راهکار دفاعیاتی مکگراث و پلنتینگا در برابر خداناباوری جدید و تفاوت نوع مواجهه این دو الهیدان را بیان میکند.
کلید واژه: خداناباوری جدید، داوکینز، دنت، مکگراث، پلنتینگا، نظریه تکامل، داروینیسم،طبیعت گروی، معرفت شناسی اصلاح شده، الهیات علمی.