بررسی تطبیقی تولی و تبری در امامیه و اباضیه
- نویسنده:
- اسماعیل کریمنیا
- سطح:
- کارشناسی ارشد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشد دانشجو اسماعیل کریمنیا با عنوان «بررسی تطبیقی تولی و تبری در امامیه و اباضیه»، حجتالاسلام والمسلمین صادق پورحیدری به عنوان استاد راهنما، حجتالاسلام دکتر حبیب حاتمی به عنوان استاد مشاور و حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد معینیفر به عنوان استاد داور حضور داشتند.
در چکیده این پایاننامه آمده است:
محبت و بغض دو مقوله از احساسات انسان هستند که با هر عقیده و مذهبی که باشند در آنها این دو مقوله وجود دارد. از جمله زمینههایی که حب و بغض در آن جاری است، عقاید دینی انسانهاست که شاید بتوان گفت این دو، مهمترین عامل تاثیرگذار در انتخاب عقیده آنهاست که در ادبیات مذهبی از آن به تولی و تبری تعبیر میشود.
هر کدام از مکاتب امامیه و اباضیه نیز همانند دیگر مکاتب اعتقادی به مساله تولی و تبری نگاه ویژه داشته تا جایی که به فروع دین در این مکاتب تبدیل شده است. از این رو این پایان نامه، وجود تولی و تبری در دو مکتب امامیه و اباضیه را در چهار فصل مورد بررسی قرار داده و بعد از مفهوم شناسی این دو واژه در فصل اول، به جایگاه آنها در میان این دو مکتب در فصل دوم پرداخته و در فصل سوم و چهارم قلمرو هر کدام از تولی و تبری نسبت به پیامبر، ائمه و صحابه در میان این دو مکتب بررسی شده است.
در نهایت نیز به مقایسه عقاید این دو مکتب در باب تولی و تبری پرداخته و به این نتیجه رسیده است که هر چند در بسیاری موارد از جمله روایاتی که در این باب وارد شده، هر دو نظریه شبیه هم هستند، اما امامیه در خصوص تولی و تبری به صورت کلی و به صورت خاص نسبت به پیامبر و صحابه و اهل بیت در مقایسه با مذهب اباضیه دقیقتر و کاملتر است؛ زیرا اباضیه در تفسیر روایاتی که در این زمینه دارند دچار تناقضهایی شده اند که در طول پایان نامه به آنها اشاره شده و یا حتی بین خود علماء آنان نظریه واحدی در این زمینه وجود ندارد.