وحدت امت اسلامی از دیدگاه امام خمینی و حسن البناء

نویسنده:
محمدکاظم طاهری
سطح:
کارشناسی ارشد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو محمدکاظم طاهری با عنوان «وحدت امت اسلامی از دیدگاه امام خمینی و حسن البناء»، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حبیب حاتمی به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین صادق مصلحی به عنوان استاد مشاور و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید محمد سبط طباطبایی یزدی به عنوان استاد داور حضور داشتند.

 

در چکیده این پایان‌نامه آمده است:

وحدت اسلامی، آرمانی بلند و متعالیی است که از صدر اسلام تاکنون، اندیشمندان و علمای آگاه و روشن بين، براي تحقق و تحکیم آن، سعي بسيار كرده اند. وحدت اسلامي عامل قوت و قدرت پايدار و برتري امت اسلامي و حركت جامعه به سمت كمال و رشد است. برعكس، تفرقه و تنازع مهمترين عامل شكست دروني امت و اضمحلال قدرت و شوكت مسلمانان است يكي از آسيب هاي جدّي جوامع اسلامي در شرايط فعلي، اختلافهاي مذهبي است.

وحدت، مقوله ای است که از دیرباز در فرهنگ دینی کشورهای اسلامی وارد شده و به مرور جایگاه ویژه ای یافته است. عالمان و روشنفکران شیعه و سنی، خصوصا طی چند قرن اخیر، توجه خاصی به آن داشته‌اند. قرآن کریم نیز به مساله وحدت اسلامی اهتمام خاصی می ورزد، از یک سو پیامدهای مثبت اتحاد را بازگو می کند و در بیان ارزش و جایگاه اتحاد افزون بر آنکه از اتحاد به عنوان نعمت بزرگ، قابل اهتمام و یادکردنی سخن می گوید، از مومنان می خواهد تا با یادکردن دوران تلخ تفرقه و آشوب در حفظ آن بکوشند؛ زیرا اتحاد میان امت مومن اتحادی است که به خواست خداوند متعال شکل گرفته و تحقق یافته است و از سوی دیگر نسبت به پیامدهای شوم اختلاف هشدار می دهد؛ چرا که به یقین اختلاف و تفرقه از عوامل مهم انحطاط و فروپاشی تمدنها و جوامع بشری و امت های دینی بوده است. بر همین اساس موضوع وحدت و تفرقه و نزاع مکررا در قرآن مطرح شده و عوامل وحدت و زمینه های تفرقه یادآوری می شود.

از جمله عالمان و روشنفکرانی که در عصر حاضر به این مساله مهم توجه خاصی نموده اند و برای تحقق آن تلاش فراوانی کرده اند، امام خمینی (ره) و حسن البناء هستند که یکی با تفکر و مبانی فکری شیعی و دیگری با تفکر و مبانی اهل سنت. 

آنچه این پژوهش متضمن آن است بررسی مفهوم و ماهیت وحدت اسلامی و چگونگی شکل گیری آن از دیدگاه این دو اندیشمند است.