حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مصطفی جعفرطیاری؛

عید غدیر، نقشه راه تحقق وحدت اسلامی است

تاریخ انتشار:

پیروان همه مذاهب اسلامی علی رغم اختلاف برداشت از واقعه غدیر،‌ می‌توانند تحت خیمه غدیر جای گیرند و از آب گوارای محبت علی سیراب شوند و با تکیه بر مشترکات خویش ندای وحدت سردهند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مصطفی جعفرطیاری قائم مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در گفت‌وگو با روابط عمومی دانشگاه در مورد عید سعید غدیر با تاکید بر اینکه بر اساس آموزه‌های اسلامی یکی از مأموریت‌های بسیار مهم رسول خدا(ص)، مأموریت تبیین ضرورت و جایگاه امامت و معرفی مصداق بی بدیل آن است بیان کرد: همه اقدامات آن حضرت برخاسته از دستور الهی و منطبق بر معارف وحیانی است. « وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا (7/حشر)؛  « وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُول» (92/مائده). اطاعت بی چون و چرای از پیامبر اعظم برهمگان، لازم و واجب است. همه باید از فرامین ایشان پیروی کنند. «وَ ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوى‏* إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْيٌ يُوحى» ( 3 و 4 / نجم). رسول خدا به هیچ وجه از روی هوی و هوس سخن نمی گوید. خاستگاه کلام وی، منحصر در وحی است.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: پیامبر اکرم(ص) از آغاز تا پایان بعثت، بارها به مناسبت‌های مختلف، در فرصت‌های گوناگون، در زمان‌ها و مکان‌های متعدد، به شکل‌های متفاوت، به بیان اهمیت و ضرورت مقام امامت پرداخت و مصداق منحصر به فرد آن را معرفی نمود. رسول خدا (ص) از هر فرصت مناسب و مقتضی در راستای انجام رسالت ویژه خویش بهره‌گیری می‌کرد و جایگاه بی‌بدیل پیشوایی امت اسلامی بعد از خودش را تبیین‌ می‌نمود و تنها مصداق شایسته رهبری را به اصحابش‌ می‌شناساند. پیامبر اکرم(ص) در آغازین روزهای بعثت، عشیره و بستگان خود را به مهمانی مکرر فرا‌ می‌خواند. ایشان دو هدف را در نظر داشت؛ یکی دعوت به اسلام و دیگری معرفی رهبری آینده. « وَ أَنْذِرْ عَشيرَتَكَ الْأَقْرَبينَ » (214/ شعراء)؛ و خويشانِ نزديكت را هشدار ده. نقش آفرینی‌های سرنوشت ساز امیرمؤمنان علیه السلام در رخدادهای طلایی در جریان خندق، احد و غیر آن که با راهبری پیامبر اکرم پدیدار گشت همه معطوف به شناساندن منصب الهی امامت و پیشوای معصوم است. پرچمداری اعلام برائت از مشرکان نیز از همین مقوله است. پیامبر اکرم در مواردی با تصریح نام جانشین خویش و در مواردی دیگر با عناوین مشیر، او را معرفی‌ می‌کرد. با توجه به حدیث « خاصف النعل ( پینه زن کفش)» که شیعه و سنی آن را نقل کرده اند،‌ می‌توان بیان داشت که رسول خدا جهت تعیین تکلیف پیشوایی بعد از خود، از کوچکترین مناسبت نهایت بهره گیری را داشته است.

دکتر جعفرطیاری گفت: اما جریان غدیر رخداد دیگری است و با وقایع پیشین، بسیار متفاوت است. اقدام حضرت در غدیر بی بدیل و منحصر به فرد است. شرایط زمانی و مکانی غدیر ویژه است. پدیده غدیر در پایان حجه الوداع رخ داده است. قبل از این مراسم عبادی ـ سیاسی همه افرادی که توان شرکت داشتند فراخوانده شدند؛ بنابر این تجمع استثنایی و فراموش نشدنی، متشکل از اقشار و قبائل مختلف بود. این تجمع اختصاص به تعداد محدود و معدود و قشر و قبیله خاصی نداشت. بعد از انجام مناسک حج، آن هم حج وداع پیامبر که ایشان خبر قریب الوقوع بودن رحلت خود را به اطلاع حاضران رساندند. تعیین دقیق مکان و زمان ارائه خطبه حضرت با اراده و  امر الهی تحقق پذیرفت. لذا در آن مکان و زمان خاص، دستور توقف و اطراق داده شد. کسانی که گذشته بودند فرمان به بازگشت و همه منتظر رسیدن نرسیدگان شدند. تا این که تمهیدات انجام مأموریت ویژه و سخنرانی حضرت فراهم شد. چیستی مأموریت و مفاد سخنرانی حضرت قبلاً از طریق وحی بیان شده بود: « يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ». این مأموریت آنچنان خطیر است که خداوند پیامبر را در عدم ابلاغ آن، تهدید‌ می‌کندکه اگر پیام الهی را ابلاغ نکنی اصل رسالت الهی را انجام نداده ای. « وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ». این مأموریت آن گونه مهم و چالش برانگیز بود که حضرت برای اصل کیان اسلام احساس خطر جدی داشت؛ اما خداوند به رسولش ضمانت داد. « وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاس». (67/ مائده). پس از این که پیامبر خدا این مأموریت بسیار خطیر را انجام داد، فرشته وحی نازل شد و بیان داشت: « الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتي‏ وَ رَضيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دينا» (3/مائده).

قائم مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: در آن روز تاریخی، خداوند متعال با ابلاغ پیامبر و انجام فرمان الهی، دین مسلمانان را به اکمال رساند و نعمتش را تمام کرد. اکمال دین و اتمام نعمت، بیانگر عظمت رخداد غدیر است. نقطه اوج پرداختن به طرح مسأله امامت و ابلاغ نصب مصداق الهی آن، در رخداد غدیر نمایان شد. از این روست که عید غدیر، یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی است. عید غدیر، عید تکمیل رسالت نبوی و آغاز ولایت علوی است. بدین جهت است که سرآمد فرشتگان الهی، جبرائیل امین بر پیامبر نازل گشت و ازسوی رب العالمین، زمان و مکان برگزاری جلسه ویژه نصب ولایت را به محضر خاتم پیامبران اعلام داشت. عید غدیر نه تنها وحدت بخش شیعیان جهان است؛ بلکه نقشه راه تحقق وحدت اسلامی است. پیروان همه مذاهب اسلامی علی رغم اختلاف برداشت از واقعه غدیر،‌ می‌توانند تحت خیمه غدیر جای گیرند و از آب گوارای محبت علی سیراب شوند و با تکیه بر مشترکات خویش ندای وحدت سردهند و در مقابل دشمنی دشمنان اسلام و امت مسلمان به پاخیزند و با فراهم نمودن تمهیدات برپایی تمدن اسلامی، آماده استقبال منجی عالم بشریت ومنتظر ظهور قائم آل محمد صلی الله علیه و آله، حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف باشند.

مطالب مشابه