معاونت آموزش و تحصیلات تکمیلی خبر داد؛
پذیرش دانشجوی بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقطع دکتری
با صدور احکامی از سوی ریاست دانشگاه صورت گرفت؛
انتصاب در معاونت فرهنگی دانشجویی و آموزشی و تحصیلات تکمیلی
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فرمانیان:
رشته تقریب باید در حوزه‌های علمیه شیعه و سنی تدریس شود
یادداشتی از نویسنده رساله برگزیده جشنواره کتاب سال رضوی؛
«تحلیل روان‌شناختی سیره امام رضا(ع)» با هدف دفاع از اهل‌بیت(ع)
حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب:
مصلحت جهانی این است که همه ادیان با یکدیگر همکاری کنند
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد مسجدجامعی:
جهان کنونی به لحاظ سیاسی و دینی راست‌گرا شده است

کتاب «من محروم نیستم» منتشر شد

تاریخ انتشار: 1399/04/25

کتاب «من محروم نیستم» منتشر شد

روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب آمادگی دارد قلم‌نوشته‌های کلیه دانشجویان و استادان ارجمند را از طریق رسانه‌های اجتماعی دانشگاه معرفی و در معرض شناخت و آشنایی همگان قرار دهد.

به تازگی اثر «من محروم نیستم» به قلم محمدرضا شیخ‌الاسلامی، دانشجوی دکتری دین‌پژوهی دانشگاه ادیان و مذاهب، منتشر و در دسترس علاقه‌مندان به مباحث اجتماعی قرار گرفته است. وی در یادداشتی به معرفی اثر خود پرداخته است که در ادامه می‌خوانید:

«محروم» یک ویژگی منفی است. به همین دلیل همه‌جا صحبت از محرومیت‌زدایی است. سیطره و عمومیت کاربرد ویژگی منفیِ محروم، بر تمام ویژگی‌های مثبت، حیرت‌انگیز و استعدادخیز نوجوان مناطق روستایی و حاشیه‌نشین، سایه انداخته و از این معادن طلا و نقره، تماشاچیانی وابسته، منتظر و چشم‌ به راه جریان‌ها، گروه‌ها و نهادها ساخته است. به نحوی که اکنون پس از سال‌ها محروم خواندن آنان، این سرمایه‌های بالقوه اولاً به‌سادگی خود را با «نمی‌توانم»ها و «نمی‌شود»ها توصیف می‌کنند و ثانیاً به‌سختی پذیرای خرق عادت و تغییرات درونی منجر به خودشکوفایی می‌شوند.

مسئله من ناظر بر این پرسش است که آیا طبق تعریف عرف از روستا و حاشیه شهر، مناطق «محروم» همان مناطقی هستند که مردمانی تهی‌دست و متعلق به طبقه ضعیف در خویش جای داده یا این، گرد و خاک‌ نشسته بر عینک عرف است که چنین قضاوتی را پذیرفته و به تمام این مناطق تعمیم می‌دهد؟

تاریک‌دیدن یک پدیده همیشه نمی‌تواند پاسخی از سوی آن شیء باشد. گاهی ممکن است تاریکی، نتیجه تماشا از دریچه عینکی باشد که بدان می‌نگرد. وقتی برچسبی را برای نامیدن یک گروه به کار می‌بریم، الگویی خاص را بر سیره رفتاری آنان حاکم می‌کنیم. مثلاً وقتی کسی را کودن محله‌مان می‌نامیم، به مرور او را به پیاده‌سازی یک سبک زندگی احمقانه و عقب‌مانده‌طور جهت‌مند می‌سازیم. او حتی اگر زمانی کار هوشمندانه‌ای نیز انجام دهد، باز تلاش می‌کنیم آن را در همان قاب حماقت و عقب‌ماندگی تفسیر کنیم. به همین روال، وقتی کسی را محروم می‌نامیم، به او چنین القاء می‌کنیم که از او انتظار داریم رفتارهای محرومانه و متعلق به طبقه ضعیف از وی سر بزند، نه بیشتر! از این رو، نوجوانی که در مناطق روستایی و حاشیه‌نشین زندگی می‌کند، یاد می‌گیرد که خود را لایق انواع محرومیت‌ها در تمام ابعاد بداند، انتظارات از خویش را هم‌سطح یک کالای درجه دو تعریف کند و به یک زیستِ محرومانه پناه آورد که در آن خبری از برازندگی به دارندگی‌ها نباشد. چراکه آن دارایی‌ها در نگاه رسانه، شهرنشینان و در یک کلام مرکز قدرت، ارزشمند تلقی نمی‌شوند.

در «من محروم نیستم» به دنبال مقصر و بانیان این نگاه تربیتی پرقدرت و خطرآفرین نبوده و نیستم. آن‌چه دغدغه من است، معرفی خوانشی نو مبتنی بر درست دیدن داشته‌ها، استفاده از نیمه پر لیوان استعدادها و ظرفیت‌ها در این مناطق و زیر سؤال بردن قرائت رایج کنونی یا همان اصرار بیهوده بر برخی کاستی‌های موجود است که راه‌کار عملی رفع باور محرومیت را به دنبال داشته باشد. همان‌گونه که انسانی صاحب فضائل را به‌خاطر یکی دو اِشکال مختصر و قابل رفع، ابتر نمی‌نامند، محروم دیدن و نامیدن دنیای استعداد، هنر و توانمندی نوجوان روستایی و حاشیه‌نشین نیز قضاوت جامعی به نظر نمی‌آید. به فرموده پیامبر اکرم(ص) «النّاس معادن کمعادن الذّهب و الفضّة» مردم، معدن‌ها هستند؛ معدن‌های طلا و نقره. پس اگر کسی هنر کشف این گنجینه‌های طلا و نقره را ندارد، دست‌کم بهتر است با محروم خواندن آنان، مسیر رشد استعداد، هنر و توانمندی‌هایشان را مسدود نسازد.

از نگاه من، محروم نه آن روستایی نجیب و حاشیه‌نشین صبور، بلکه قوانین و قواعدی است که او را دریافت‌کننده و درجازننده می‌خواهد و سپس با تثبیت این محرومیت در قالب یک سبک زندگی بنجل و اطمینان از خودمحروم‌پنداری او، عده‌ای را منجی و فریادرس محرومان قلمداد می‌کند تا بدین وسیله، از نردبان عزت نفس ایشان بالا رفته و برای خود پایگاه و جایگاه اجتماعی بیافریند. این به صراحت با کرامت انسانی برابر در آفریدگان خداوند در تضاد است.

تز این کتاب که حاصل پنج سال مطالعه میدانی و گفت‌وگوی صریح و مستند من با نوجوانان روستایی و حاشیه‌نشین است، پایان‌دادن گفتمان «روستا و حاشیه شهر محروم» و جای‌گزینی آن با گفتمان «روستا و حاشیه شهر مستعد، هنرمند و توانا» می‌باشد و اعتقاد دارد این عینک فرهنگی و تربیتی ما است که تعیین می‌کند مناطق روستا و حاشیه شهر، محروم نام‌گذاری شوند یا جهان شگفتی، استعداد و توانمندی.

در «من محروم نیستم» با تکیه بر چهار اصل آگاهی‌بخشی، بومی‌سازی، شکوفایی و خودکفایی به ارائه الگویی تربیتی و عملی پرداخته شده که روستا و حاشیه شهر را با جهانی عاری از باور محرومیت به تصویر کشیده است.

گفتنی است علاقه‌مندان می‌توانند این کتاب را از طریق انتشارات استاد (مشهد مقدس) به شماره تماس 051-32256471 یا از طریق صفحه گروه علمی فرهنگی شهید رحیمی در اینستاگرام به نشانی @shahidrahimi313 سفارش داده و تهیه نمایید.

برچسب ها : دانشگاه ادیان و مذاهب, من محروم نیستم, محمدرضا شیخ الاسلامی

دانشکده رسانه و ارتباطات