از سوی معاونت فرهنگی دانشجویی؛
از حقیقت غیبت تا بایسته‌های انتظار
یادداشتی از دکتر سید حسن اسلامی اردکانی؛
«با گذشت از ما یاد کنید»؛ به یاد رضا بابایی
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در پیام تسلیت به مناسبت درگذشت استاد بابایی:
همه خدمات و برکات فرهنگی استاد بابایی ماندگار خواهد بود
در پیام تبریک نوروزی سفیر واتیکان به ریاست دانشگاه:
خود را در کنار بیماران، خانواده‌های قربانیان، پزشکان و پرستاران می‌دانیم

بیماری و مرگ واقعیّت‌های اجتماعی

تاریخ انتشار: 1398/12/07

بیماری و مرگ واقعیّت‌های اجتماعی

بیماری و یا مرگ ممکن است یک درگیری شخصی و اگزیستنسیالیستی تصوّر شوند؛ ولی فراموش نکنیم که در این میان شمار زیادی از تحولات (اعتشاشات) اجتماعی و تراژدی های انسانی وجود دارند که بر اثر بیماری‌ها و یا مرگ‌های فراگیر پدید آمده‌اند. برای نمونه، «مرگ سیاه» یا طاعون یک تراژدی غم‌بار بود که در اروپا در فاصله­‌ی سالهای 1347 تا 1351 میلادی، جان 25 میلیون اروپایی را گرفت. این فاجعه‌ در نهایت به یک تغییر عمیق اجتماعی انجامید. از آن‌جا در این میان، بیش‌تر جان‌باختگان از افراد فقیر جامعه بودند و مالکان و ثروتمندان توانسته بودند خود را به جاهای امن برسانند، این حادثه بدبینی عمیق فقیران نسبت به ثروت‌مندان را دامن زد و بدین‌وسیله، ناقوس مرگ فئودالیسم را به صدا درآورد و به عقیده­‌ی ویلیام مک نیل زمینه­‌ی نظام سرمایه داری را فراهم کرد.

کرونا ویروس جسوری است و احتمالاً چند وقتی میهمان ناخواسته و ناخوانده‌ی ما خواهد بود. این بیماری بی‌گمان دگرگونی‌های اجتماعی‌ای را به همراه خواهد داشت، که اگر مدیریّت نشوند ممکن است از خودِ ویروس خطرناک‌تر باشند. دوستی می‌گفت دیروز در یک پمپ بنزین در حکیمیّه‌ی تهران، شاهد بوده است که چطور مردم به یک ماشین نمره 16 که در حال سوخت‌گیری بوده است پرخاش می‌کرده‌اند که این‌جا چه می‌کنی؟ مواجهه با این بیماری افزون بر کارهای درمان‌گری و بهداشتی، نیازمندیک مدیریّت کلان‌تر و پروژه‌ای است. کرونا را باید به مثابه یک واقعیّت اجتماعی دید.

برچسب ها : دکتر مهراب صادق نیا, عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب, بیماری و مرگ واقعیّت‌های اجتماعی