تاریخ انتشار: 1397/11/17

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو حسین متقی با عنوان «موانع الاهیاتی و فقهی هم‌گرایی مسلمانان و مسیحیان با تأکید بر مسأله تکفیر و تبشیر» روز چهارشنبه 17 بهمن 1397 در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو حسین متقی با عنوان «موانع الاهیاتی و فقهی هم‌گرایی مسلمانان و مسیحیان با تأکید بر مسأله تکفیر و تبشیر»، دکتر احمدرضا مفتاح به عنوان استاد راهنما، دکتر محمدجواد زارعان و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهراب صادق‌نیا به عنوان استادان مشاور و حجج اسلام سید ابوالحسن نواب، دکتر محمدرضا زائری و دکتر محمدحسین طاهری آکردی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

در چکیده این رساله آمده است:

«هم‌گرایی» و کشف ظرفیت‌های مشترک بین اسلام و مسیحیت یکی از عناصر جدی در عرصه گفت‌وگو‌های بین‌الادیانی است. در این مسیر، برخی مسائل فقهی و کلامی در آموزه‌های اسلامی و سلسله‌ای از موضوعات الاهیاتی در آموزه‌های مسیحیت وجود دارد که به عنوان موانع جدی برای تحقق هم‌گرایی مطرح می‌شود. عنصر «اندیشه تکفیری» در اسلام و عنصر «تبشیر» در مسیحیت از اساسی‌ترین موانع هم‌گرایی محسوب می‌شوند که یکی ریشه در «فقه اسلامی» و دیگری ریشه در «الاهیات مسیحی» دارد و هریک از این عناصر زمینه‌‌های توسعه و ترویج افراطی‌گری و خشونت را در جوامع انسانی فراهم می‌سازند. به نظر می‌رسد، با شناخت دقیق از ریشه‌ها و تحصیل درک و فهم عمیق از زوایا و ادله فقهی و الاهیاتی آنها می‌توان نظریات فقهی و الاهیاتی را تحلیل و ضمن مقایسه آن با آرای سایر فقیهان و الاهی‌دانان، راه‌های برون‌رفت از موانع هم‌گرایی بین دو دین توحیدی را ارائه نمود. بر اساس یافته‌های این تحقیق، در فقه اسلامی اصل بر «عدم تکفیر» بوده و در تعالیم مسیحی اصل بر «تبشیر» در میان یهودیان یا مشرکان یونانی- رومی بوده است و در نتیجه، اندیشه تکفیری جایی در سپهر اندیشه‌های اصیل اسلامی نداشته تا مانعی بر سر راه هم‌گرایی بین مسلمانان و مسیحیان قلمداد گردد و همچنین، مسیحیت نیز به منظور ایجاد زمینه‌های هم‌گرایی می‌بایست به سنت اصیل مسیحی بازگشته و فعالیت‌های تبشیری در جوامع اسلامی را متوقف نموده تا راه‌های وصول به هم‌گرایی بین مسلمانان و مسیحیان هموار و مهیا گردد.

برچسب ها : حسین متقی, رساله, دکتری, دانشگاه ادیان و مذاهب