دفتر میراث مکتوب دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار می‌کند:
کارگاه آموزشی تصحیح نسخ خطی
دفتر همکاری‌های علمی و بین‌المللی برگزار می کند:
سفر علمی ـ فرهنگی به کشورهای آلمان، دانمارک و سوئد
اثری تازه از دکتر نعیمه پور محمدی منتشر شد:
جامعه‌شناسی معلولیت در ایران، از ابعاد اخلاقی تا مشکلات زندگی
دکتر متیو تریه استاد مرکز تحقیقات ملی فرانسه:
دانشگاه ادیان و مذاهب در دنیا منحصر به فرد است
ازسوی دانشکده زبان و فرهنگ ملل اعلام شد:
آغاز دوره‌های تابستانی زبان دانشکده زبان و فرهنگ ملل

بازتاب ریاضت و رهایی در سینمای مسیحی

تاریخ انتشار: 1397/12/22

بازتاب ریاضت و رهایی در سینمای مسیحی

ششمین نشست از کارگاه‌های دراماتورژی متون مقدس در سینما با حضور دانیال نعیمی دانش‌آموخته دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

در این نشست دانیال نعیمی، کارشناس سینما و رسانه با بررسی فیلم منزلگاه صلیب، به کارگردانی دیتریش بروگمان، به تبیین موضوع بازتاب ریاضت و رهایی در سینمای مسیحی پرداخت.

در ابتدای جلسه، مسعود ملاثانی در بررسی مفهوم زیرمتن در فیلم‌نامه گفت: آنچه در فیلم نادیدنی است اما مخاطب آن را احساس می‌کند و در صحنه‌هایی خاص با پرسش‌هایی در رابطه با آن در مواجه می‌شود همان زیرمتن است و ما نمونه‌هایی از این تکنیک را در فیلم‌های معروف سینما دیده‌ایم  و فیلم منزلگاه صلیب نیز از این دست آثار است.

در ادامه جلسه نعیمی با بیان مقدمه‌ای از تاریخچه تعامل کتاب مقدس و سینما به معرفی سینمای قدیسی در برابر سینمای قدسی پرداخت و گفت: سینمای قدیسی، سینمایی است که به تولید آثار بیوگرافیک پیرامون زندگی اشخاصی با ویژگی‌های مقدس می‌پردازد.

مؤلفه‌های اصلی این گونۀ سینمایی عبارت‌اند از:

- تمرکز بر قهرمانانی که متحمل رنج و مصیبت می‌شوند ؛

- قهرمانان در لوای رنج‌های شخصی خود سبب التیام آلام دیگران می‌شوند؛

- در نهایت قهرمانان مرگی داوطلبانه و خودخواسته دارند و به بهشت می‌روند.

این گونه‌ی سینمایی به شدت تابع گفتمان پولسی در الاهیات مسیحی است؛ گفتمانی که مبتنی بر آموزه‌های گناه نخستین، رنج مسیح و در نهایت نجات بشر بر اثر رنج مسیح است.

وی سپس به تحلیل فیلم منزلگاه صلیب پرداخت و افزود یکی از نکته‌های قابل توجه در این اثر سینمایی نقش مادر است. که به نوعی قرار است تداعی کننده مریم مقدس(ع) در ذهن مخاطب  باشد. شخصیت پیچیده و عقاید راسخ مادر و چالش‌های مستقیم با فرزندانش از نکات قابل توجه در شخصیت‌پردازی این کاراکتر است.

نعیمی افزود: عدم استفاده از موسیقی در این فیلم از نکاتی است که باید به ان دقت کرد و می‌تواند مفاهیم خاصی از جمله ایجاد یک فضای دگماتیسم و کاتولیکی خشک را از کارکردهای آن دانست.

نمای آغازین فیلم نیز در واقع بیانیه و خلاصه پیام کارگردان است که در آن مخاطب به خوبی متوجه می‌شود در طول اثر با چه فضایی مواجه خواهد بود.

ثابت بودن قاب دوربین نیز بازتاب ‌دهندۀ تصاویر نقاشی بازمانده از تفکر مسیحی از واقعه تصلیب مسیح و ۱۴ منزلگاه این داستان است که از جنبه‌های تکنیکی می‌تواند از ویژگی‌های کارگردان باشد ولی از نظر برقراری ارتباط با مخاطب به شدت مشکل داشته و نقص اثر به شمار می‌رود.

این پژوهشگر سینما افزود: کشمکش کلیسای پروتستان و کاتولیک و هم‌چنین دین‌داران و غیردین‌داران و مفهوم رواداری میان این گروه‌ها از مسائلی است که در سکان‌هایی از فیلم با کنایه و یا تصریح به آن اشاره شده است.

دانیال نعیمی گفت: مضمون و پیام اصلی کارگردان تغییر موضوع رنج در جامعه مدرن است؛ رنج بزرگی که دنیای معاصر  در مواجهه با افراط‌گری دینی و تندروان مذهبی دارد و کارگردان در جای‌جای اثر شخصیت اصلی فیلمش را در مواجه با این رنج مدرن نشان می‌دهد.

در پایان نیز کارشناس این نشست به پرسش‌های حاضرین در جلسه پاسخ داد.

لازم به ذکر است؛ این جلسه آخرین سکانس از کارگاه «دراماتورژی متون مقدس در سینما» در سال ۱۳۹۷ بود و در سال آینده به کار خود ادامه خواهد داد.

*در صورت تمایل می‌توانید فایل صوتی این جلسه را از کانال تلگرام مدرسه دراماتورژی قرآن کریم دریافت کنید.

برچسب ها : مدرسه اسلامی هنر, دراماتورژی, متون مقدس, مسیحیت, سینما, دانشگاه ادیان و مذاهب, دیتریش بروگمان, منزلگاه صلیب, دانیال نعیمی, ریاضت