رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در مشهد:
موفقیت شیعه در تعامل است/ شیعه اهل تعقل و منطق است
جلسه دفاع از رساله دکتری برگزار شد:
رابطه مزاج و شخصیت و تأثیر آن در اختلافات زناشویی
جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد برگزار شد:
آموزه پس از مرگ در نظام هندسی الهیات سیک
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سید حسن اسلامی اردکانی در گفت‌وگو با مباحثات:
اخلاق در حوزه‌های علمیه استقلال خود را از دست داده است

انسان‌شناسی عرفانی بر اساس ارزیابی اندیشه‌های میر سیدعلی همدانی و سید حیدر آملی

تاریخ انتشار: 1397/09/08

انسان‌شناسی عرفانی بر اساس ارزیابی اندیشه‌های میر سیدعلی همدانی و سید حیدر آملی

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو مهری تاجیک با عنوان «انسان‌شناسی عرفانی بر اساس ارزیابی اندیشه‌های میر سیدعلی همدانی و سید حیدر آملی» روز پنجشنبه هشتم آذرماه 1397 برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو مهری تاجیک با عنوان «انسان‌شناسی عرفانی بر اساس ارزیابی اندیشه‌های میر سیدعلی همدانی و سید حیدر آملی»، حجت‌الاسلام دکتر سعید رحیمیان و دکتر محمدابراهیم مالمیر به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام دکتر رضا الهی‌منش به عنوان استاد مشاور و حجت‌الاسلام دکتر امیر جوان‌آراسته، دکتر محمدجواد شمس و دکتر محمد عیسی جعفری به عنوان استادان داور حضور داشتند.

در چکیده این رساله آمده است:

با توجه به بحران انسان­شناسی در دوره معاصر، بررسی موضوع انسان و انسان­شناسی در میراث پیشینیان، به‌ویژه عارفان مسلمان، می­تواند در مسیر مواجهه با این بحران به ما مدد رساند.

ازجمله عارفان مسلمان با مشرب و مذهب شیعی می­توان به دو عارف بزرگ قرن هشتم هجری، یعنی سید حیدر آملی (متولد: 720 ه.ق) و میر سید علی همدانی (متوفای ۷۸۶ ه.ق) اشاره نمود که در باب انسان­شناسی عرفانی مطالب دقیق و عمیقی را مورد اشارت قرار داده­اند. این دو عارف، علاوه بر اشاره به برخی از موضوعات کلی در باب انسان، او را در دو سطح نوعی و فردی مورد واکاوی قرار داده­اند و نیز برخی از فروعات انسان­شناسانه عرفانی نظیر لطائف سبعه انسانی، جبر و اختیار و سیر و سلوک را مورد واکاوی قرار داده­اند.از مطالعه تطبیقی نظریات ایشان در باب انسان می‌توان چنین نتیجه گرفت که:دو عارف در باب مراتب نزولی وجودی و صعودی شهودی و نیز مراتب ادراکی انسانی که از آن دو با عنوان لطایف وجودی و اطوار دل یاد می­شود از دیدگاه­های بسیار مشترکی با یکدیگر برخوردار هستند.همچنین از مقایسه دیدگاه آن دو عارف به‌خوبی برمی­آید که مسأله ولایت، خلافت و تصرف انسان کامل و دیگر شؤون او در دیدگاه آن دو از نقش اساسی برخوردار است.در عین این شباهت­ها، این دو عارف در باب مقصد و نحوه سیر و سلوک با یکدیگر توافق ندارند زیرا روش سیر و سلوکی سید حیدر آملی مبتنی بر روش هستی­شناسانه ابن عربی است، اما روش و طریقه میر سید علی همدانی مبتنی بر طریقت کبرویه و روش شطّار است. طریقت کبرویه منسوب به پیروان نجم­الدین کبری(متوفای: 618 ه. ق) است. آنان مسیر سیر و سلوک را در طریقه شطّار یا همان طریقه اهل حب و محبت بر محبت و عشق الهی خلاصه می­کنند.همچنین ادبیات این دو عارف در طرح مباحث عرفانی تا حدی متفاوت است. ریشه این امر را می­توان در فضای فرهنگی مذهبی مورد زیست آن دو دانست، زیرا سید حیدر آملی در فضای شیعی می­زیسته و طبعا ناگزیر از تقیه نبوده است، اما میر سید علی همدانی تا حدی مجبور به چنین امری بوده است.پژوهش حاضر با بهره­گیری از روش توصیفی تحلیلی و آنگاه مطالعه تطبیقی سامان یافته است.