معراج در دین زرتشت و دین یهودی با تأکید بر ارداویراف‌نامه و رازهای خنوخ

تاریخ انتشار: 1397/09/17

معراج در دین زرتشت و دین یهودی با تأکید بر ارداویراف‌نامه و رازهای خنوخ

جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو زینب ریاحی با عنوان «معراج در دین زرتشت و دین یهودی با تأکید بر ارداویراف‌نامه و رازهای خنوخ» روز شنبه هفدهم آذرماه 1397 برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه در جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو زینب ریاحی با عنوان «معراج در دین زرتشت و دین یهودی با تأکید بر ارداویراف‌نامه و رازهای خنوخ»، دکتر مصطفی فرهودی به عنوان استاد راهنما، دکتر حمید بخشنده به عنوان استاد مشاور و دکتر مهدی لکزایی به عنوان استاد داور حضور داشتند.

در چکیده این پایان‌نامه آمده است:

زندگی و جهان مادی مسئله‌ای است که همه درگیر آن هستیم. اما زندگی ناسازه‌ای را نیز درون خویش می‌پرورد که مرگ نامیده می‌شود. یکی از هراس‌های آدمی این است که پس از مرگ چه خواهد شد. کاوش در باور‌های کهن و باستانی انسان‌ها این را نشان می‌دهد که هر سرزمین و آئینی برا چند و چونی پس از مرگ پاسخی داده‌اند تا شاید هرچند اندک از درد جان کاهِ پایان پذیری زندگی انسان‌ها بکاهند. سفر به جهان پس از مرگ و نوشتن در رابطه با ویژه‌گی‌هایش یکی از راه‌هایی است که در برخی از دین‌ها دیده می‌شود تا پاسخی باشد به سوالات زیاد پیروان آن دین در رابطه با جهان پس از مرگ. یکی از ارزنده ترین نوشته‌های جهان پس از مرگ، نوشته‌هایی است که در دو دین زرتشت و یهودیت آفریده شده است. ارداویرافنامه و رازهای خنوخ دو نمونه از این سفرنامه‌های جهان پس از مرگ می‌باشند. اما آنچه بیشتر در این پژوهش نمایانده شده است، بدین شرح است: 1. از جمله دغدغه‌های بنیادین پیروان هر دو دین، سرنوشت انسان، پس از مرگ است. 2. هرچند نوشته‌های هر دو دین درباره‌ی جهان پس از مرگ است اما به روشنی می‌توان بازتاب ویژه‌گی‌های فرهنگی و زیست‌گاهی هریک را در این سفرنامه‌ها بازشناسی کرد. 3. در کنار ناهمانندی‌های میان این سفرنامه‌ها می‌توان همانندی‌های چشم‌گیری نیز یافت. 4. از این جهت که زرتشتی‌گری پیش از یهودیت بوده است و همچنین براساس اسنادِ پذیرفته شده تاریخی، یهودیان بخشی از باورهای خویش را از زرتشتیان گرفته یا برپایه آن دگرگون کرده‌اند، پس چه بسا بتوانیم چنین برداشت کنیم دستِ کم بخشی از سفرنامه‌هایی که درباره‌ی جهان پس از مرگ در یهودیت است، برگرفته از آموزه‌های زرتشتیان است.